ATALAY: “TC VATANDAŞLARININ YDÜ HASTANESİ’NDEN ALACAĞI HİZMETLER TC SOSYAL GÜVENLİK KURUMU TARAFINDAN KARŞILANACAK”

SİBER: “GÜÇLÜ OLMAK ZORUNDAYIZ VE BU GÜÇ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”

Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, KKTC’de yaşayan TC vatandaşlarının YDÜ Hastanesi’nden alacağı hizmetlerin, TC Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaya başlayacağını açıkladı.

Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Camii’nin temel atma töreni ve Girne Üniversitesi’nin temsili temel atma töreni TC Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın da katılımıyla gerçekleşti.

YDÜ’nün kendi mimar ve mühendisleri tarafından tasarlanan Kıbrıs’ın en büyük ve en yüksek kapasiteli camii ile denizcilik alanında uzmanlaşacak Girne Üniversitesi’nin temel atma törenine Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay yanında, Cumhurbaşkanı Vekili Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Cumhuriyet Meclisi Başkan Vekili Ünal Üstel, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Ana Muhalefet Partisi Başkanı Hüseyin Özgürgün,  Başbakan Yardımcısı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, Maliye Bakanı Zeren Mungan, Yükseköğretim Denetleme ve Akreditasyon Kurulu (YÖDAK) Başkanı Hüseyin Gökçekuş, TC Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Raşit Küçük, Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, YDÜ Kurucu Rektörü Suat İrfan Günsel, YDÜ Rektörü Ümit Hassan, YDÜ Mütevelli Heyeti üyeleri yanında bazı milletvekilleri de hazır bulundu.

Tören öncesinde Sibel Siber ile Beşir Atalay tören alanında bulunan ilkokul öğrencileriyle sohbet etti.

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan törende, Yakın Doğu Üniversitesi öğrencisi kuran okudu.

Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek başta olmak üzere törene katılamayanların mesajları okundu.

YDÜ Rektörü Prof. Dr. Ümit Hassan konuşma yaparak projelere katkı koyanlara teşekkür ettikten sonra, temeli atılan camii ve üniversiteyle ilgili kısa tanıtım filmleri gösterildi.

Film gösterimlerinin ardından Girne Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. İlkay Salihoğlu canlı yayınla tören alanına bağlanarak, temeli atılan üniversiteyle ilgili bilgi verdi.

Salihoğlu, 24 ayda tamamlanacak üniversitenin 4 bin öğrenci kapasiteli olacağını anlattı.

SİBER: “GÜÇLÜ OLMAK ZORUNDAYIZ VE BU GÜÇ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı vekili, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, törende yaptığı konuşmada, Kıbrıslı Türklerin küçük bir adada yaşayan küçük bir toplum olduğunu ancak bunun zayıf bir toplum olduğu anlamına gelmediğini söyledi.

“Güçlü olmak zorundayız ve bu güç için çalışacağız” diyen Siber, Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili görüşmelerin hareketlendiğine işaret ederek, Kıbrıslı Türklerin sorun çözülse de çözülmese de güçlü olması gerektiğini ifade etti.

20 yıl önce gücün ekonomik ve askeri güç olarak tanımlandığını ancak bu durumun değiştiğini söyleyen Siber, son 20 yılda “yumuşak güç” kavramının ortaya çıktığını anlattı.

Kültür, sanat, diplomasi ve eğitim alanındaki gücü anlatan yumuşak gücün önemli hale geldiğini belirten Siber, donanımlı, zengin, kaliteli üniversitelerin ülkenin gücünü artıracağını anlattı.

Ülkeye 106 farklı ülkeden öğrenci geldiğine işaret eden Siber, KKTC’nin en önemli sorununun ambargolar ve tanınmamışlık olduğunu söyleyerek, yabancı öğrencilerin gönüllü lobiciler olduğunu anlattı.

Siber, üniversitelerin bu yönüyle ambargoları kıran kuruluşlar olduğunu, güçlü üniversitelerin güçlü devletler yaratacağını söyledi.

3’üncü ülkelerden gelen öğrencilere Kıbrıs kültürü ve tarihiyle ilgili ders verilmesi gerektiğini dile getiren Siber, yabancı öğrencilerin ileride kendi ülkelerinde önemli pozisyonlara gelebileceğini, bu yüzden konuya önem verilmesi gerektiğini anlattı.

Uluslararası alanda yayınlanan bir tezin üniversitelerin tanınmışlığı yanında ülkeye de değer katacağını kaydeden Siber, bunun ülkenin yumuşak gücünü de artıracağını söyledi.

ATALAY: “YDÜ GÜÇLENİYOR”

Temel atma töreninde konuşan Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da, YDÜ’nün yeni kurulan tesislerle güçlendiğini söyledi.

Eğitim sektörünün KKTC ekonomisi için önemli olduğunu kaydeden Atalay, yüksek öğretimde öğrenci sayısının 60 bine ulaştığına işaret ederek, bunun ülke adına önemli bir milat olduğunu söyledi.

“300 bin nüfuslu ülkede 60 bin öğrenci önemli bir rakam” diyen Atalay, Türkiye Cumhuriyeti ve YÖK’ün KKTC’deki üniversite sektörüne katkı koyduğunu belirtti.

Yabancı öğrencilerin önemli bölümünün Türkiye’den geldiğini ancak diğer ülkelerden gelen çok sayıda öğrenci bulunduğunu ifade eden Atalay, bu durumun adanın geleceği için önemli olduğunu söyledi.

“ÜNİVERSİTE SAYISINDAKİ ARTIŞ KALİTEYİ ETKİLEMEMELİ”

Atalay, üniversite sayısındaki artışın kaliteyi etkilememesi gerektiğini dile getirerek, kalitenin en önemli yarış alanı olduğunu belirtti.

Üniversite sayısı artarken eğitim kalitesinden ödün verilmemesi gerektiğini ifade eden Atalay, 21 bin öğrencisiyle YDÜ’nün ülkedeki en parlak ve en büyük üniversite olduğunu belirtti.

Girne’de açılacak üniversitenin ve üniversite bünyesindeki denizcilik fakültesinin büyük bir yatırım olduğunu dile getiren Atalay, YDÜ’nün ülkede ilahiyat fakültesi olan tek üniversite olduğuna işaret etti.

İlahiyat fakültesi nedeniyle YDÜ’nün İslam ülkelerinden öğrenci çekeceğine inandığını söyleyen Atalay, temeli atılan caminin de fakülteyi bütünleyeceğini anlattı.

Atalay, camiyi üniversiteyle çok iyi bütünleşen bir yapı olarak gördüğünü anlatarak, bunun gelişmiş ülkelerde örneği olan, demokratik bir uygulama olduğunu söyledi.

Cami projesi için YDÜ yetkililerini tebrik eden Atalay, YDÜ’ye geçmişte destek verdiklerini ve önümüzdeki dönemde destek vermeye devam edeceklerini söyledi.

“TC VATANDAŞLARININ YDÜ HASTANESİ’NDEN ALACAĞI HİZMETLER TC SOSYAL GÜVENLİK KURUMU TARAFINDAN KARŞILANACAK”

Beşir Atalay, bürokratik işlemlerin tamamlanmasıyla KKTC’de yaşayan TC vatandaşlarının YDÜ Hastanesi’nden alacağı hizmetlerin TC Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaya başlayacağını açıkladı.

Konuyla ilgili çalışmaların bir süredir devam ettiğini ve geçen haziran ayında TBMM’de torba yasa geçtiğini söyleyen Atalay, TC Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı’nın dün protokolleri imzaladığını anlattı.

Evrakların imzalanmak üzere YDÜ Mütevelli Heyet Başkanı’na gönderildiğini belirten Atalay, bu protokolün YDÜ Hastanesi’nin gelişmesine de katkı koyacağını söyledi.

YDÜ Kurucu Rektörü Suat Günsel, konuşmasının ardından Atalay’a plaket verdi

GÖKÇEKUŞ: “ÜNİVERSİTELERİN ALTYAPISI İYİ NOKTADA”

Törende konuşan Yükseköğretim Denetleme ve Akreditasyon Kurulu (YÖDAK) Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş, ülkedeki üniversitelerin altyapı açısından iyi bir noktaya taşındığını söyledi.

Ülkedeki tüm üniversitelerin, doktora öğrencilerinin uluslar arası alanda yayın yaparak mezun olabilmesi için anlaştığını dile getiren Gökçekuş, bu durumun eğitimin niteliğine de önem verildiğinin göstergesi olduğunu ekledi.

Ülkeye gelen öğrenci sayısının yıllar içinde arttığını ve 106 farklı ülkeden öğrencinin eğitim almak için KKTC’ye geldiğini kaydeden Gökçekuş, hedefin 100 bin üniversite öğrencisine ulaşmak olduğunu kaydetti.

Gökçekuş öğrencilerin önemli bölümünün Müslüman olduğunu söyleyerek, inşa edilecek caminin de 100 bin öğrenci hedefine ulaşmak adına anahtar olduğunu belirtti.

GÖRMEZ: “MABETLERLE ÜNİVERSİTELER BİRBİRİNE KÜSTÜ”

Gökçekuş’tan sonra konuşan Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, bütün medeniyetlerin mabetler kurduğunu ve üniversitelerin mabetlerden doğduğunu söyledi.

Modern çağlarda mabetlerle üniversitelerin birbirine “küstüğünü” söyleyen Görmez, bilimle inancın, akılla gönlün ayrıldığını ve insanların bütünlüklerini ve iç huzurlarını kaybettiklerini söyledi.

“Bilim yuvası için böylesi muhteşem bir mabet kurulmasına emek verenlere teşekkür ederim” diyen Görmez, cami projesinde temel alınan dokuz rakamına benzeyen “vav” harfinin doğuşu ve tevazuyu ifade ettiğini anlattı.

Daha sonra YDÜ Kurucu Rektörü Suat İrfan Günsel, Görmez’e ve Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Raşit Küçük’e plaket verdi.

AKÖL: “ÜLKENİN EN BÜYÜK CAMİSİ…”

Salihoğlu’nun ardından konuşan YDÜ Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı ve Tasarım ve Fiziki Geliştirme Daire Başkanı Adem Aköl, temeli atılan üniversite ve camiiyle ilgili teknik bilgi verdi.

Camiinin YDÜ mimar ve mühendisleri tarafından tasarlanıp projelendirildiğini dile getiren Aköl, 30 dekarlık alan üzerine inşa edilecek caminin 4 bin 800 metrekare kapalı alan; 2 bin 100 metrekare avlu alanı ve 10 bin kişilik kapasitesiyle ülkenin en büyük camisi olacağını belirtti.

Caminin 3 şerefeli 72 metre yüksekliğinde 4 minare ve 54 metre yüksekliğinde ikişer şerefeli iki minareye sahip olacağını ifade eden Aköl, bunların Kıbrıs’taki en yüksek minareler olacağını dile getirdi.

Aköl, 54 ayda tamamlanacak cami projesinin 27 milyon dolar maliyeti bulunduğunu dile getirdi.

Cami projesindeki tüm boyutların dokuz ve dokuzun katları ile ölçülendirildiğini ifade eden Aköl, dokuz rakamının Arapça’daki vav harfine benzemesi ve matematikte önemli bir sayı olması nedeniyle bu yöntemi tercih ettiklerini anlattı.

Aköl, caminin dış yüzeylerinin ülkeye özgü beyaz taşla kaplanacağını ve tüm cam yüzeylere Kıbrıs Türk tarihini yansıtan vitray desenler yerleştirileceğini belirtti.

Girne Üniversitesi’yle ilgili de bilgi veren Aköl, yeni kurulacak üniversitenin denizcilik alanında uzmanlaşacağını söyledi.

Ülkede kurulacak 9’uncu üniversite olan Girne Üniversitesi’nin 65 dekar arazide konumlanacağını anlatan Aköl, 2 yılda tamamlanacak projenin 80 milyon dolara mal olacağını anlattı.

Aköl, Girne Üniversitesi’nin rıhtımı ile denizcilik ağırlıklı 5 fakülteye sahip olacağını ekledi.

GÜNSEL: “DENİZCİLİK ALANINDA MARKA OLMAYI HEDEFLİYORUZ”

YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. İrfan Suat Günsel de törende yaptığı konuşmada, Girne Üniversitesi’nin denizcilik alanında dünya markası olmayı hedeflediğini kaydetti.

KKTC’nin bir denizcilik fakültesi için gerekli tüm kaynaklara sahip olduğunu anlatan Günsel, yeni kurulacak üniversitenin temellerinin YDÜ’den de faydalanacağını anlattı.

Denizcilik alanında uzmanlaşmayı düşündükleri üniversiteyi neden Girne’ye kurmaya karar verdiklerini anlatan Günsel, “Denizcilik fakülteleri kuruldukları liman şehriyle özdeşleşir” diyerek üniversitenin Girne’nin gelişimine katkı koyacağını belirtti.

Camii inşasıyla da ülkeye yeni bir değer kattıklarını ifade eden Günsel, YDÜ sınırlarında bulunan kütüphane, hastane binası ve caminin ülkenin simgelerinden olacağını söyledi.

GİRNE’DEN GELEN TOPRAK CAMİNİN TEMELİNE DÖKÜLDÜ

Konuşmaların ardından temel atma törenine geçildi. Başta Cumhurbaşkanı Vekili, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay olmak üzere törene katılan yetkililer hep birlikte sahneye çıkarak temel atma için işaret verecek butonlara bastılar.

Bu arada Girne Üniversitesi’nin temelinden getirilen toprak da inşa edilecek caminin temeline döküldü.