Ülkemize yeni kazandırılan karayolları ile birlikte, ölümlü trafik kazalarında ciddi artışlar meydana gelmektedir. Bunun sonucunda, Kuzey Kıbrıs’ta en çok övündüğümüz ve Trafikte “Önce Yayaya Saygı” temeline dayanan trafik kültürümüz erozyona uğramaya devam etmektedir.

Bilinçli sürücü sayısındaki azalma, yeni karayolları ile birlikte sağlıklı olarak yapılmayan ışık ve işaret çalışmaları ile sürücü ehliyeti verme kriterlerinin yetersiz olması kazaların en büyük sebeplerini oluşturmaktadır.

31 Ağustos günü bir genç fidanımız daha trafik terörüne kurban gitti. Asya Rıdvanoğulları’nın öncelikle ailesinin, arkadaşlarının, sevenlerinin ve tüm ülkemizin başı sağolsun. Allah mekanını cennet etsin ve kalanlarına büyük sabırlar versin.

Çok söylenecek şey var ama ….

20 yaşındaki Ali Zenginses’in gibilerinin bu ülkede nasıl ehliyet aldıklarını sorgulamamızın zamanı geldi de geçmektedir.

Bu konuda Türkiye ile KKTC arasındaki derin uçurumu göz önüne getirmek istiyorum.

TÜRKİYE'DE SÜRÜCÜ BELGESİ MÜRACAATINDA İSTENEN BELGELER 

1.Sertifikanın aslı.

2.Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi 

3.Tahsil belgesi aslı veya sürücü kursu tarafından onaylanmış sureti (Öğrenim belgesinin PolNet veri tabanından sorgulanabilmesi halinde sürücü adayından istenmez), 

4.Sürücü belgesi dosyası

5.Sürücü belgesi müracaat formu, (Trafik tescil kuruluşunda elektronik ortamda doldurulur), 

6.Sağlık Raporu (aslı) 

7.Kan grubu belgesi veya yazılı beyanı 

8.Maliyeden veya bankadan harç makbuzu (Sürücü belgesi sınıfına göre 

9.İki (2) adet fotoğraf, 

10.Sürücü belgesi kart ücreti 

11.Sertifika kazananlar ve dönem listesinin onaylı fotokopisi ( 17.02.2007 tarihinden önce düzenlenen sertifikalar için) 

KKTC'DE SÜRÜCÜ EHLİYETİ İÇİN İSTENEN BELGELER

1. KKTC Kimlik kartı aslı 

2. Gelir ve Vergi Dairesine sınav harcını yatırdığına dair makbuz (F2 )

3. Müracaat formu (Form Tr.7T) 

4. Onsekiz yaşını yeni doldurmuş olan her KKTC vatandaşı için doğum kayıt belgesinin aslı.

KKTC Sürüş Ehliyetleri Müfettişliği İşlem Yönergesine Göre;

Sınava katılmak için başvuran şahıs, ilgili müfettiş tarafından teorik sınava alınır. Müfettiş tarafından vatandaşın herhangi bir fiziki rahatsızlığının olup olmadığı gözlemlenir. Ayrıca müfettiş araç kullanmasında amme güvenliğini tehlikeye sokacak başka herhangi bir sağlık sorunu olduğu kanısına varırsa sürüş ehliyetleri müfettişliği Şube amirliği tarafından ilgili kişi Devlet Hastanesi Sağlık Kurulu’na sevk edilir.

Yönergemiz çağın gerisinde kalmış maalesef. Müfettiş arkadaşımız doktor mu ki sağlık raporu istemeden sınava gireni muayene ediyor. Türkiye'de sürücü ehliyeti alınabilmesi için tam 11 adet belge talep edilirken bizde bu rakam 4 dür. Trafik denetimine ve önlemlerine gelmeden önce daha işin alfabesinin birinci harfine bakmanın kimsenin aklına gelmiyor galiba…

Asya’nın ölümü ile ilgili tüm sorumlular yargı önüne çıkmalıdır. Ve en önemlisi bu hadisenin tekrar yaşanmaması için lütfen hükumetimiz yasal düzenlemeyle sürücü ehliyeti verme kriterlerini en azından Türkiye’de uygulanan seviyeye yükseltsin ki…

Asya’lar Ölmesin…