"Arazi icar etmek herkesin hakkı"

Recep Kurtuluş Tümtürk, Doğancı’daki arazi konusundaki iddiaların gerçekleri yansıtmadığını savunarak, “Devlet her seferinde söz konusu araziyi aynı kişiye verecek diye bir durum yoktur. Benim de hayvanlarım var ve arazi icar etmek benim de hakkım” dedi.


Tümtürk, “Devletin her sene araziyi aynı kişiye vermesi gerekir diye bir durum yoktur. Bizim de UBP’nin başta olduğu dönemlerde, UBP’li olduğumuz halde elimizden arsalar alınarak başkasına verilmiştir. Burada partizanlık yoktur ve benim adıma icar arazi olmadığı için bana da hak düşmektedir” dedi.

“Bana 25 dönüm boş arazi verdiler”

Uzun yıllar İngiltere’de ikamet ettikten sonra adaya döndüğünü ve arazi talebinde bulunduğu anlatan Recep Kurtuluş Tümtürk, o dönemlerde kendisine arazi verilmediğini ancak ilerleyen yıllarda  başvurularının karşılığını aldığını anlatarak, “İddialarda geçen koçanlı mallarım olduğu doğrudur ama bu mallar bana babamdan, dedemden kalmıştır ve ben de bu arazilerimi portakal bahçesi haline getirdim. Söz konusu araziye gelince o bölgede kırmızı toprak olduğu için iskâna müracaata bulundum ve bu araziler boş olduğu için 25 dönümü bana verildi” şeklinde konuştu.

“15 senedir kiraladıkları doğru değildir”

Tümtürk, araziyi 15 yıl boyunca kiraladığını ve hak sahibinin kendi olduğunu savunan Ahmet Şahiner’in bu iddiasına karşılık ise “O araziyi ektikleri doğrudur ama icarlarını ödemediği için arazi boş görünmekteydi. Araziye başvurduğum zaman ise o araziyi başkasının ektiğini bilmiyordum. Kaldı ki söz konusu araziyi Şahiner’den de önce başkaları ekmekteydi ve CTP döneminde torpil kullanarak o araziyi onlar da başkalarının elinden almıştı. Diğer yandan araziyi 15 senedir aynı kişinin kiraladığı da gerçeği yansıtmamaktadır. İlk kez 2006’da arazi onlara kiralanmıştır” dedi.

“Ellerinde belge olmadan ekemezler”

Devletin her sene aynı kişiye arazi vermek zorunda olmadığına dikkat çeken  Tümtürk, “Başbakanın tarlayı ekin dediği iddiaları da doğru olmamakla birlikte, elinizde icar belgesi olmadan kimse tarlayı ekme hakkına sahip değildir. Kaldı ki icar kâğıtları iddiaları yapan kişinin elinde bulunmamaktaydı. 

4 artezyen kuyum olduğu halde, o bölgede suyumun olmadığı iddia edilmiştir bu da doğru değildir. Kuyularımın 50-60 ve 45 ton su kapasitesi vardır, bölgenin en güçlü sularından biri de benimdir. Ben de bu işi yapmaktayım, benim de hakkım ve çoluk çocuğum var, diğer yandan her arazi icar etmek isteyen 100-200 dönüm ekecek diye bir durum olamaz” dedi.

“Benim de hakkım var”

Devletten bölgede 25 dönüm, toplamda 62 dönüm arazi icar ettiğini anlatan Tümtürk, “11 dönümünü ödediğim halde geri vermek durumunda kalabilirim. Ben hayvancılıkla uğraşıyorum ve bu araziler genelde hayvanları olanlara verilmektedir. Devletin her sene araziyi aynı kişiye verecek diye bir durum yoktur. Bizimde UBP’nin başka olduğu dönemlerde, UBP’li olduğumuz halde elimizden arsalar alınarak başkasına verilmiştir. Burada partizanlık yoktur ve benim adıma icar arazi olmadığı için bana da hak düşmektedir. Bende çiftçiyim 7 traktörüm, 4 kuyum ve her türlü alet edevatım vardır.

“Güçlüsoy ile yiyip içmişliğimiz yok”

Tümtürk, sözlerine şu şekilde devam etti; “İçişleri Bakanlığı Genel Koordinatörü Durali Güçlüsoy ile de hiçbir  muhabbetim olmamıştır. Aynı masaya bile oturmuşluğum yoktur, sadece bir selamımız vardır. Gazetenize Konuşan Erkan Oyal da ne hükümetten biridir, ne bir bakandır, ne de bir milletvekilidir ve arazinin kime verileceğine o karar veremez.”

“Polis huzurunda ektim”

2016 yılında ekili araziyi alıp, ekini toplayıp sattığı iddiaları konusunda ise  Tümtürk, şunları söyledi; “2016’da ben araziyi icar ettiğimde Şahiner, araziye damlama lastikleri atmıştı. Ben araziyi icar edip ödediğimde belgemi alarak polise gittim. Polise, Şahiner’in uygun şekilde  damlama lastiklerini tarladan alması için şikâyetçi oldum. Buna rağmen lastikleri tarladan boşaltmayarak, gece tarlanın bir kısmını sürdü.  Polise tekrar şikayetçi oldum ve polis huzurunda adamlarımla lastikleri ben dışarı taşıdım. Yine polis ve muhtar huzurunda tarlayı ektim. Daha sonra arpayı biçtim, ama ben bölgede yokken söz konusu şahıs arpayı başkasına sattı, ama ben adamı bularak duruma engel oldum.”

Yenibakış