Anne Olmak İstiyorsanız Sigarayı Bırakın!

Çiftlerin sağlıklı bebek sahibi olmak için sigarayı bırakması gerektiği bildirildi.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülfet Özbek Vatansever, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gebelikte ve doğum sonrasında sigara içen bir annenin bebeğinin de sigara içmiş kadar zarar gördüğünü söyledi.

Sağlıklı bir nesil ve sağlıklı çocuklar yetiştirmek için anne ve babanın sigara içmemesi gerektiğini vurgulayan Vatansever, şöyle konuştu: "Sigara içmek kişiye verdiği zarar dışında daha çok etrafındakilere, çocuklara zarar vermektedir. Sigara, bebeğin anne karnındaki gelişimini engelliyor. Eğer anne gebelikte sigara içmişse, baba da sigara içiyorsa erken doğum riski ortaya çıkıyor. Anne karnında bebek ölümleri bile yaşanabiliyor. Sigara içen anne, daha düşük ağırlıklı bebek dünyaya getiriyor. Bu bebeklerin beynindeki resektörler değiştiği için daha huzursuz oldukları, uykusuzluk sorunu yaşadıkları biliniyor."

"Akciğer kanseri olma riski artıyor"

Vatansever, sigara içen annenin bebeğinin akciğer kapasitesinin daha düşük olduğunu, bu nedenle akciğer enfeksiyonlarına yatkın olduğunu dile getirdi. Doğumdan sonra yanında sigara içilen bebeğin, ilerleyen yaşlarda sigara içmese bile akciğer kanseri olma riskinin arttığını vurgulayan Vatansever, şöyle devam etti: "Kendimize zarar verebiliriz ama bebek istiyorsak sigarayı bırakmamız gerekiyor. Anne ve babalar bu konuyu öncelikle değerlendirdikten sonra çocuk sahibi olma kararı alsınlar. Bir başka kişinin sağlığını kendi zevkimiz için bozmamamız lazım. Ne zaman içebilir derseniz, bence hiçbir zaman içmemeli. Anne ve babanın içtiği sigara eve ve eşyalara sinerek de çocuk için tehlike oluşturabiliyor." Vatansever, sigara içen anne ve babaların bebeklerinde ani ölümler görülebildiğini belirterek, "Sigara hem bütçeniz hem siz hem de çocuklarınızın sağlığının düşmanıdır. Sigarayı bırakarak sağlıklı bireyler ve çocuklar yetiştirmek bizim elimizde" diye konuştu.

"Sigaraya başlamada etkili"

Vatansever, çocukların erken yaşta sigaraya başlamasında da ailenin önemli etken olduğunu söyledi. Çocuğun evde sigara içildiğini görünce bunu normal bir şey olarak gördüğünü ve sigaraya daha rahat başlayabildiğini belirten Vatansever, şunları anlattı:

"Sigara içme yaşı 10 - 11'e kadar düştü. Bu oldukça sıkıntılı bir durum. Sigara içen anne ve babanın çocuğa 'içme' demesinin hiçbir faydası yok. Aile içtiği için çocuk durumu önemsemiyor, 'Ne de olsa onlar da içiyor' diyor. Eğitime öncelikle anne ve babadan başlamak ve onlara sigarayı bıraktırmak lazım."