Rum Yönetimi yeni başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorunu müzakere grubu başkanı olarak kimi atayacağı Güney’de merak konusu.

Politis “Müzakereler: İlk Düşünceler, Hiçbir Şey Kesin Değil” başlıklı haberinde Anastasiadis’in Rum tarafının müzakerecisi olarak bir hukukçu seçeceğinin kesin olduğunu, halen düşünülen bazı isimler olmasına karşın kesin hiçbir şey olmadığını yazdı.

Habere göre daha önce Rum eski Başsavcı Alekos Markidis’in ismi güçlü şekilde telaffuz edilmişti ancak listede başka isimler de var. Bunlar arasında çok ünlü bir avukat ve deneyimli –ve geniş kabul gördüğü kuşkusuz- bir diplomat da var.

Gazete “Merkel Kıbrıs Sorununu Bekliyor... Ekonomi İçin Güç Dileği” başlıklı haberinde ise Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye’yi ziyareti sırasında, Nikos Anastasiadis’in seçilmesinden sonra Euro Bölgesi ve Kıbrıs sorunuyla ilgili cevap bekleyen sorular bulunduğuna işaret ederek “yeni başkanın politikasının ne olacağını bilmiyorum” dediğini yazdı.

Gazete Merkel’in TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, “Almanya da Yunanistan gibi katkıda bulunabilir ancak fiiliyatta bu tamamen Türkiye ve Kıbrıs’ı ilgilendirir” diyerek Türkiye’nin ek protokolü imzalama “yükümlülüğüne” mesafeli durduğunu yazdı.

Haravgi de Erdoğan ve Merkel’in ortak basın toplantısında söylediklerini okurlarına “Merkel ve Erdoğan Kıbrıs Sorunu ve Timbu (Ercan) ‘Havaalanının’ Açılması Konusunda Anastasiadis’in Tavrını Bekliyor” başlığıyla aktardı.

Gazeteler TC Avrupa Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın Rum Yönetimi Başkanlığı’na Nikos Anastasiadis’in seçilmesiyle ilgili değerlendirmesini okurlarına çeşitli başlıklarla aktardılar.

Haravgi: “Bağış: Yeniden Başlamaya Hazır”
Simerini: “Türkler İlk Günden Tahrikkâr Göründüler... Yeni Seçilen Başkanı Başkan Olmadığını Söyleyerek ‘Memnuniyetle Karşıladılar’”
Politis: “Başkan Değil Sadece Basit Bir Lider” ve
Fileleftheros: “Türkler Borforos’ta (Boğaz) Dörtlü Konferansı Yeniden Gündeme Getiriyor... Bağış Apar Topar, Seçtiğimizin Başkan Olmadığını Savundu”.