AMCAOĞLU: “PROJE AKSAMA YAŞANMAKSIZIN DEVAM EDİYOR… 2014’TE TAMAMLANMIŞ OLACAK”

“SU GELDİĞİNDE YAŞANABİLECEK SORUNLARIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALIYORUZ”

SENİN: “2012’DE 44 PROJE İÇİN 9 MİLYON TL’LİK İHALEYE ÇIKILDI”

: Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, Türkiye’den Su Temin Projesi’nin hiçbir aksaklık yaşanmaksızın devam ettiğini ve 2014’de tamamlanacağını belirtti.

Amcaoğlu, Türkiye’den getirilecek suyun KKTC’deki iç dağıtımını içeren 480 kilometrelik su dağıtım ağıyla ilgili proje çalışmalarının tamamlandığını, kısa süre içinde ihaleye çıkılacağını kaydetti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Amcaoğlu, Su İşleri Dairesi’nin 2012 yılında ihale edilen ve halen devam eden projelerin basına sunumu amacıyla Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nda basın toplantısı düzenledi.

Ali Çetin Amcaoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, KKTC Su Temin Projesi’nin hedefledikleri gibi 2014’te tamamlanmasını beklediklerini, bu kapsamda iç hatların yüzde doksandan fazlasının yenilendiğini ifade etti. Amcaoğlu geriye kalan hatların da bu yıl tamamlanacağını kaydetti.

Eski hatlardaki kaçakların tartışma konusu olduğuna işaret eden Amcaoğlu, yaptıkları çalışmalarla bu tartışmalara son vermeyi hedeflediklerini belirtti.

“2 YILDAN UZUN SÜREDİR TEDBİR ALIYORUZ”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Amcaoğlu, basın toplantısının amaçlarından birinin de kamuoyunda zaman zaman gündeme gelen“Borularla su getiriliyor da Tarım Bakanlığı bu konuda ne yapıyor”  sorusuna karşılık vermek olduğunu ifade ederek, bakanlık olarak 2 yıldan uzun süredir bu projeyle ilgili her türlü tedbiri aldıklarını kaydetti.

İlgili çalışmalarda Türkiye’den aldıkları finansman desteğinin de ciddi katkısı olduğuna işaret eden Amcaoğlu, “Bu bağlamda Anavatan yetkililerine teşekkür ederiz. İnşallah 2014 yılında su projesiyle ülkemiz insanına çok daha sağlıklı, içilebilir su temin etme olanağı yakalamış olacağız” dedi.

“ALAKÖPRÜ BARAJI’NDAKİ ÇALIŞMALARIN YARIDAN ÇOĞU TAMAMLANDI”

Ali Çetin Amcaoğlu, çalışmalarda her hangi bir aksaklık olmadığını, Alaköprü Barajı’ndaki çalışmaların yarıdan fazlasının tamamlandığını söyledi. Geçitköy Barajı’ndaki çalışmaların da hızla devam ettiğini dile getiren Amcaoğlu, çalışmaları sık sık yerinde ziyaret ederek, incelediğini belirtti.

Deniz altından geçecek boruların Türkiye’de imal edildiğini belirten Amcaoğlu, bu boruları döşemenin 3 ay gibi bir süre alacağını, monte etme işlemi için uygun mevsimin bekleneceğini ifade etti.

Karadan geçecek hatlarla ilgili çalışmaların ise bir süre önce başlatıldığı bilgisini veren Amcaoğlu, Güzelyurt  Geçitköy’deki çalışmaların halk tarafından gözlemlenebileceğini ifade etti.

“KKTC’NİN 100 YILLIK GELECEĞİ İLGİLENDİRİR”

Borularla Türkiye’den su getirme projesinin KKTC’nin 100 yıllık geleceğini ilgilendiren önemli bir proje olduğunu dile getiren Amcaoğlu, şöyle devam etti:

“Biz de bu sorumluluk bilinciyle tüm yerleşim bölgelerinde doğabilecek sıkıntıları çözmeye yönelik çalışmaları hızla sürdürüyoruz. Su gelmeden önce ülke genelinde çalışmalar tamamlanacak. 3-5 aylık sürede 2013 yılında öngörülen yatırımların ihaleleri sonuçlandırılacak”.

“İÇ DAĞITIM İÇİN 480 KİLOMETRELİK SU DAĞITIM AĞI”

Amcaoğlu, Türkiye’den getirilecek suyun KKTC’deki iç dağıtımını içeren 480 kilometrelik su dağıtım ağıyla ilgili proje çalışmalarının tamamlandığını ve  kısa süre içinde ihaleye çıkılacağını kaydetti.

İstanbul’da yapılan bir toplantıda TC Orman ve Su İşleri Bakanından konuyla ilgili çalışmaların devam ettiği bilgisini aldığını söyleyen Amcaoğlu, “Su ülke için son derece önemli bir ihtiyaç. Amaç halka daha sağlıklı ve düzenli şekilde içme ve kullanma suyu sağlamak. Su kayıplarını azaltmak” dedi.

SENİN: “2012’DE 8 MİLYON 998 BİN TL’LİK PROJE İHALE EDİLDİ”

Su İşleri Dairesi Müdürü Hasan Senin, Amcaoğlu’ndan sonra yaptığı konuşmada, 2012 yılında daire tarafından gerçekleştirilen ihalelerle ilgili bilgi verdi.

2012 yılında Su İşleri Dairesi tarafından toplam 44 projenin ihale edildiği söyleyen Senin, bu ihalelerin toplam bedelinin 8 milyon 998 bin TL olduğunu dile getirdi.

Senin, suyun kaynaktan kullanım alanına iletimini içeren isale hatlarıyla ilgili 4 projenin geçen yıl ihale edildiğini bildirdi. Senin, bu ihalelerin toplam bedelinin 624 bin TL olduğunu söyledi. Özellikle Serhatköy-YDÜ isale hattı kısmi yenileme projesinin önemine dikkat çeken Senin, bu projeyle bir süre önce Lefkoşa şebekesine karışan pis su akımının önüne geçildiğini söyledi.

Aynı dönemde 7 adet depo inşası için toplamda 1 milyon 99 bin TL’lik projenin ihale edildiğini aktaran Senin, bunlar arasında da Güzelyurt Kalkanlı’da Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ni (ODTÜ)  de içine alan bölgedeki su deposu inşasının önemine dikkat çekti. Senin, bu projeyle, bölgede şehit çocuğu arsaları ve ODTÜ’nün faaliyete girmesiyle oluşan talep artışını karışladıklarını dile getirdi.

ŞEBEKE YENİLEME ÇALIŞMALARI

Hasan Senin, 2012’de 6 adet şebeke yenileme projesinin ihale edildiğini, bu ihalelerin toplam bedelinin 4 milyon 679 bin TL olduğunu söyledi. Senin, yer altı su borularını yenileme projelerinin ekonomik ömrü biten boruların değiştirilmesi yanı sıra, hatların değişen şartlara göre güncelliğini yitiren şebekelerin herkese hizmet verecek şekilde düzenlenmesini içerdiğini kaydetti.

Senin, geçen yıl verilen en önemli ihalenin de bu kapsamda 1,9 milyon TL’lik Beyarmudu Şebeke Yenileme Projesi olduğunu dile getirdi.

TAKVİYE SU TEMİNİ PROJELERİ

Takviye su temini için 2012’de 4 projeye 1 milyon 546 bin TL’lik ihale açıldığını dile getiren Senin, bu kapsamda Dikmen’de 2 su kuyusu kazıldığını ve çıkarılan su kaynağının Boğaz bölgesine aktarıldığını dile getirdi. Hasan Senin, bu başlık kapsamında iki ayrı projeyle Kantara ve Alayköy bölgelerine de su temin edildiğini aktardı.

Senin, gölet ve dere yatağı projeleri için geçen yıl 522 bin TL’lik 13 projenin ihalesine çıkıldığını belirtti. Senin, aşırı yağışlarda sel tehdidi altına giren bölgelerde gölet ve su yataklarının temizlenip genişletildiğini bildirdi. Senin, bu kapsamda geçen yıl Girne Hasan Cafer İlkokulu yanındaki 25 yıldır temizlenmeyen gölet için de ihaleye çıkıldığını belirtti.

Hasan Senin, diğer 10 proje için 526 bin TL’lik ihaleye çıkıldığını ve bu kapsamda Lefkoşa’ya su sağlayan Kumköy gibi bazı tesislerin de temizlendiğini kaydetti.

(DOĞ/FEZ) FOTOĞRAFLI