Alessandro Camiz'in yeni kitaplarında, ''Çağdaş metropollere öncülük edebilir mi?” konusunu inceledi.

GAÜ MİMARLIK FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ ALESSANDRO CAMİZ, YENİ KİTAPLARINDA “ORTAÇAĞ’IN,  KÜÇÜK ŞEHİRLERİ; ÇAĞDAŞ METROPOLLERE ÖNCÜLÜK EDEBİLİR Mİ?”  KONUSUNU GÜNDEME TAŞIDI


Girne Amerikan Üniversitesi  Mimarlık Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi, Yrd. Doç. Dr. Alessandro Camiz’in de editörlerinden biri olduğu, üçlü bir mimari yaklaşımı ve araştırmayı kapsayan;  Ortaçağ’daki İtalya şehirlerinin,  bina tiplerinin gelişim süreçleri  ile kentsel dokularını mimari, çevre biçimi ve şehir planlama perspektiflerinden ele alan, Türkçe karşılığı; “Kentsel Morfoloji ve Tarihsel Kumaş”  olarak değerlendirilen,  “Urban Morphology and Historical Fabrics. Contemporary design of small towns in Latium” adlı kitap yayınlandı.


Sözkonusu kitap; Ortaçağ eski küçük şehirlerinin, sıradışı örneklerini sayfalarında toplayıp ve mimarinin bir sanat dalı olarak da, medeniyetlerin tanığı olduğunu birkez daha gözler önüne seriyor.


Mimari ve şehircilik çevreleri tarafından ilgi ile karşılanan kitap hakkında bir açıklamada bulunan    Yrd. Doç. Dr. Alessandro Camiz, eski şehirlerin  varlıklarını nasıl sürdürebileceklerini keşfetmek üzere yola çıktıklarını ve her şeyin ötesinde ise;  onların, çağdaş metropollerin birer alternatif modeli  olarak nasıl kabul göreceğinin formüllerini araştırdıklarını söyledi.  Camiz; “Bereketli bölgeler ve şehirler arasındaki ilişki ve dengeyi yeniden inceledik. Şehirler için, tek konut kullanımı tekliflerine olan eğilime karşı olarak, merkezi alanlarda kentsel kumaş yani doku  üzerine uyum ile uzmanlaşılmasından doğan yeni yapıları inşa etmeyi öneren ‘düğümlenmeleri’  inşa etmek, eski  İtalyan şehirlerinde daima gerçekleşmiş bir şeydir. Bunu, modern metropollerde alternatif yaklaşım olarak nasıl benimsenebileceği sorularına cevap aradık.” şeklinde konuştu.


Girne Amerikan Üniversitesi  Mimarlık Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi, Yrd. Doç. Dr. Alessandro Camiz’den yine alınan bilgiye göre; Avrupa baskısı tamamlanan kitabın önümüzdeki günlerde, Türkçe basımının da gerçekleştilerek,  öğrencilerin, mimari ve şehircilik çevrelerinin yararına sunulması bekleniyor.