“HENÜZ  HERŞEY  ÖLDÜ BİTTİ NOKTASINDA DEĞİLİM, HAZİRAN AYINDA BİR DENEME YAPILABİLİR. ULUSLARARASI CAMİA VE BM’NİN  RUM TARAFININ TAVIRLARININ YANLIŞ OLDUĞUNU  GÖSTERMESİ LAZIM”

BEKLENTİM VE TEMENNİM BM GENEL SEKRETERİ’NİN  GİRİŞİMİ SÖZ KONUSU OLABİLİR... 13 TEMMUZ’DAN ÖNCE FIRSAT TÜMÜYLE HEBA OLUP GİTMEDEN  BİR DAHA DENEMEDEN YANAYIM”

“RUM TARAFININ CENEVRE İÇİN ÖN ŞARTI KABUL EDİLEMEZ. 11 ŞUBAT 2014  AÇIKLAMASI  İLE OCAK 2017 CENEVRE ZİRVESİ SONUÇ BİLDİRGESİNE AYKIRI”

ANSTASİADİS’İN TRİBÜNLERE OYNADIĞINI VURGULAYAN AKINCI: “SEÇİM KAZANMAK  ÇÖZÜMDEN DAHA ÖNEMLİYSE ONA DİYECEK BİR ŞEY YOK”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı,  Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin olarak gelinen noktada  “henüz herşey öldü bitti” noktasında olmadığını, Haziran ayında bir denemenin daha  yapılabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı  Mustafa Akıncı,  “Rumların bu yanlış tavırlarından vazgeçebileceklerine inanıyorum ancak bunun için bir  şart vardır. Uluslararası camianın ve BM’nin kendilerine bu tavırlarının yanlış olduğunu mutlaka altını kalın çizgilerle çizerek göstermesi lazım” dedi.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın 31. Olağan Genel Kurulu’na katılarak Kıbrıs konusundaki gelişmeleri ve süreci anlatan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı,  gelinen aşamada Güney Kıbrıs’ta büyük bir iletişim  oyunu olduğunu,  Rum basınının   baştan sona Kıbrıslı Türk lideri ve Türkiye’yi suçlu  göstermeye çalıştığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Akıncı,  mekik diplomasisinin çökmesinin ardından  temennisini dile getiren Akıncı, “Beklentim çerçevesinde  BM Genel Sekreteri’nin bir girişimi elbette söz konusu olabilir bu noktadan sonra. Eğer bu girişim akıl yolunda, çözüm yolunda, ve bugüne kadar var olan mutabakatlar çerçevesinde öneriyle gelinirse buna muhakkak ki Rum tarafının da icabet etmesini bekleyeceğim. Temmuz 13’ten evvel (sondaj çalışmalarının başlamasından evvel) bu fırsatın, tümüyle heba edip gitmeden bir defa daha denemesinden yanayım ben” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı,   Rum lider Anastasadis’in  Cenevre  Zirvesi için güvenlik ve garantiler ile toprak konularını halledip sonra diğer konulara geçilmesi ön şartının kabul edilemez olduğunu,  11 Şubat 2014 Anlaşması  ile 12  Ocak  Cenevre Konferansı  sonuç bildirgesine aykırı olduğunu yineledi.

Akıncı, Güney Kıbrıs’ta 2018 yılında yapılacak olan başkanlık seçimleri nedeniyle Anastasiadis’in tribünlere ve zamana oynadığını vurgulayarak, “Seçim kazanmak çözümden daha önemli hale geldiyse buna da diyecek fazla birşeyimiz  yok” dedi.

“SEÇİM YAKLAŞTIKÇA ANASTASİDADİS ÇÖZÜMDEN UZAKLAŞTI”

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs Türk tarafının tüm iyiniyetiyle  Kıbrıs’ta artık bir çözüm için 2 yıldır çaba gösterdiğini ve  Güney Kıbrıs’taki seçimleri de dikkate alarak 2016 yılını hedef tarih olarak gösterdiklerini vurgulayarak, seçime ilişkin endişelerinde haklı çıktıklarını ve şu anda bunun sancılarının yaşandığını söyledi.

Güney Kıbrıs’ta 2018 yılında yapılacak olan seçim çalışmalarının erken başladığını, adayların yükselen milliyetçi oylara yöneldiğini kaydeden Akıncı, “Seçim tarihi yaklaştıkça Anastasiadis’in çözüm arzusu uzaklaşmaya başladı” ifadesini kullandı.

Akıncı, 17 Mayıs’taki son liderler toplantısında  Türk tarafı olarak  bugüne kadar varılan mutabakatlardan vazgeçmeden  tüm başlıkların birbiriyle ilişkili olduğu gerçeğinden  hareket ederek  artık büyük resmin  görülebileceği, tüm tarafların bu  resimde  yaşayabilecekleri bir noktaya varmak için  uygun olan yöntemi önerdiklerini kaydetti.

Akıncı, BM’nin   hakemlik rolü üstlenmeden,  resmi yazılı   öneri sunma yetkisini kendisine vermeden köprü kurucu önerilerle  yardımcı olabileceğini önerdiklerini, ancak konuyla ilgili Rum tarafının tavrının hep olumsuz olduğunu dile getirdi.

Akıncı, BM’den  hakemlik talebinde veya resmi öneri sunma talebinde olmadıklarını  ancak  BM’nin her iki taraftan aldığı görüşleri geliştirebileceğini, köprü kurucu bazı anlayışlar getirebileceğini söyledi.

Bu önerilerine karşı masada  Rum tarafının ön şartını bulduklarını anlatan Akıncı,   2014’teki uzlaşmanın tüm 6 başlığın birbiriyle  ilişkili, ilintili görüşülmesini karara bağladığını,    Anastasidis’in başlıkları şimdi yeniden gruplaştırdığını ifade etti.

“YENİ ÖNERİ YOK”

Rum lider Anastasidis’in bugün  basında yer alan “Yeni öneri sundum Akıncı onu da reddetti” şeklinde bir açıklamasını  gördüğünü kaydeden Akıncı, “yeni öneri filan yoktur” dedi. Akıncı şöyle devam etti:

“Aynı zihniyetin ürünü bir düşünce ile geldi  dün sayın Eide. Sayın Eide bana bu metni verirken dedi ki ‘kendilerine  söyledik. Bu Kıbrıs Türk tarafının kabul edebileceği  bir öneri değildir. Bir düşünce değildir. Ama onlar ısrar ettiler ben de aracıyım size getirmek zorundayım’ dedi. Biz de bunu aldık ve tabii ki durumun aynı olduğunu bir kere daha gördük gözlemledik.”

Rum tarafının ön şart anlayışının başlıkları 2+4 olmak üzere  ikiye bölme   anlayışı olduğunu söyleyen Akıncı,  bunun  11 şubat 2014  tarihli anlaşma ile  12 ocak 2017 Cenevre  Konferansı sonuç bildirgesine de aykırı olduğunu yineledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı,  Cenevre’ye’ gitmeye hazır olduklarının, ancak  sonuç almanın  bütün konuların ele alınmasıyla mümkün olabileceğinin altını çizdi.

“BM’NİN DESTEKLEDİĞİ GERÇEK DIŞI”

Akıncı, Rum sözcünün, Anastasidis’in önerilerini BM’nin desteklediği yöndeki açıklamalarının gerçek dışı olduğunu vurgulayarak, “BM, ön koşul koyduklarının  farkındadır” dedi.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide ile görüşmesinin detaylarını anlatan Akıncı, Rum basınının iddiasının aksine Pazartesi günü için herhangi bir toplantı daveti yapılmadığını vurguladı.  Akıncı, “Eide  bize Pazartesi günü için toplantı teklif etmiş biz kabul etmemişiz böyle bir şey yok” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Güney Kıbrıs’taki seçimler nedeniyle niyetsizliğin net bir şekilde kendini ortaya koyduğunu,  Anastasiadis’in  üç sütunlu rapor hazırlayarak,   uzlaşılanlar, ayrılık noktaları ve az ayrılıklar gibi konuları ortak kamuoyuna açıklama önerisinin zamana oynamak olduğunu söyledi.

Akıncı, özetle, “Ayrılık noktası olarak  bilinen  konular üzerine yoğunlaşıp  bu sorunları çözmek varken sayın Rum lider aslında oyalanmak, zaman yitirmek istiyor. Bu önerisindeki art niyeti öyle değerlendirdiğimiz için buna prim  vermedik. Nitekim BM de buna pirim vermedi, bizim gibi düşünürler” dedi.

Bir üzüntüsünü de ifade eden Akıncı, Kıbrıs Türk tarafında “Rum tarafı her ne derse doğru der, Rumlar hep haklıdır, Kıbrıs Türk tarafı ,Kıbrıs Türkü’nün seçilmiş lideri  ne derse yanlış söyler” anlayışını, ilericilik, barışçılık zanneden insanlar olduğunu kaydetti.

Sonuç odaklı egzersiz için  Cenevre’ye  gitmek istediklerini belirten  Akıncı, “hayır  dediklerinin ön koşul olduğunu,  oyunun koşullarını  kendine göre dizayn etme , kurgulama ön şartına hayır” diye konuştu.