Akıncı'dan Cumhurbaşkanlığı’nda Açıklama 

 Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs konusunda iki tarafın da onaylayabileceği ortak sonuca ulaşmak için ellerinden geleni yapacaklarını kaydederek, “Varılan mutabakatlar var, ayrılık noktaları var, farklı görüşler var. Bütün mesele bu farklılıkları gidermek ve iki tarafın da onaylayabileceği ortak sonuca ulaşmaktır. Bu kolay bir süreç değil” dedi.

Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile yaklaşık bir aylık aranın ardından, bugün saat 18.00 sıralarında ara bölgede bir araya gelen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yaklaşık 4 saat süren görüşmenin ardından basına açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanlığı’nda bu akşam saat 22.30 sıralarında basının karşısına çıkan Akıncı, bugün ilk önce Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin katılımıyla üçlü bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi. Akıncı, konular hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını ve görüşlerini ifade ettiklerini dile getirdi.

Daha sonra çalışmaların müzakerecilerin katılımıyla sürdüğünü belirten Akıncı, en son da her zaman olduğu gibi tüm heyetle bir araya gelip son durumu gözden geçirdiklerini aktardı

Akıncı, “Müzakerecilerimize verdiğimiz talimat önümüzdeki günlerde mülkiyete ilişkin kriterler konusuna yoğun bir şekilde başlamaları oldu. Sanırım yarından itibaren bir araya gelmeye başlayacaklar” dedi.

Daha önceden açıklandığı gibi bir sonraki liderler görüşmesinin 30 Ekim’de olacağını anımsatan Mustafa Akıncı, “Bugünkü görüşmede Kasım ayından itibaren daha yoğun bir şekilde müzakerelerimizi sürdürmeye devam etme kararlılığını da teyit ettik” dedi.

“Önümüzde ciddi bir süreç var. Yoğun çalışma istiyor, varılan mutabakatlar var” diyen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Ayrılık noktaları var, farklı görüşler var. Bütün mesele bu farklılıkları gidermek ve iki tarafın da onaylayabileceği bir ortak sonuca ulaşmaktır. Bu kolay bir süreç değildir, zor bir süreçtir, inişli çıkışlı bir süreçtir. Ama bu süreci başarıya ulaştırmak için elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu.

Bu akşam Nikos Anastasiadis ile ara bölgede bir akşam yemeğine katılacağını da aktaran Akıncı, bir soru üzerine yemeğe hem müzakerecilerin, hem de sözcülerin katılacağını söyledi.

“BURADA İKİ KESİMLİLİKTEN NE ANLADIĞIMIZ ÖNE ÇIKIYOR”

Akıncı, Rum liderliğinin son dönemlerdeki açıklamaları ve “kırmızı çizgiler”  ile ilgili bir soru üzerine, sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı şunları kaydetti:

“Bu konuda kırmızı çizgi diye bir şey konuşulmuyor. Bu konuşulanlar aradaki görüş farklılıklarını nasıl aşabiliriz, nasıl kapatabiliriz… yani iki taraf da bu konuyu çözmek için çaba harcıyor.

Biliyorsunuz maalesef bir çözüm olmadan bir taraf AB’nin üyesi oldu. Dolayısıyla AB müktesebatına biraz fazla referans yapılıyor ama hatırlanacağı gibi 2014 11 Şubatı’nda varılan ortak mutabakat belgesinde bir yandan AB ilkelerine bağlı kalınacağı ifade edilirken aynı zamanda bir BM parametresi haline gelmiş olan iki kesimli ve iki toplumlu federal yapıya, siyasi eşitliği içerecek olan federal yapıya da bağlı kalınacağı, çözümün bu niteliğinin de korunacağı çok açık ve net bir şekilde ifade edildi.

Burada sanıyorum iki kesimlilikten ne anladığımız öne çıkıyor, ben ne anladığımı çok defalar izah ettim, tekrarlamama gerek yok. Onlar da kendi ne anladıklarını anlatıyorlar. Onları da zaten görüyorsunuz, basında çıkıyor. Dolayısıyla o noktada bir uzlaşma olduğunu yani bu kavramların ne anlama geldiği konusunda bir uzlaşma olduğunu söyleyecek durumda değiliz şu an itibarıyla.”







....