AKINCI: “ALEVİ TOPLUMUNUN HAKKI TESLİM EDİLMELİ”

Cumhurbaşkanlığı seçiminde bağımsız aday olacağını açıklayan Mustafa Akıncı, Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan Alevi topluluğunun hala bir cem evine sahip olmayışını “üzücü bir durum olarak” değerlendirerek, “Alevi toplumunun şimdiye kadar teslim edilmeyen hakkı teslim edilmeli” dedi.

Akıncı’nın Basın Bürosu’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Akıncı Cumartesi akşamı Alevi Kültür Merkezi’ni ziyaret etti.

Alevi Kültür Merkezi Başkanı Hasan Şaşkara ve dernek üyeleriyle bir araya gelerek sohbet eden Akıncı,  Kıbrıs sorununa ilişkin düşüncelerini de paylaştı. Akıncı, Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan Alevi topluluğunun en önemli sorunlarından birinin hala bir cem evine sahip olmamaları olduğunu çok iyi bildiğini kaydederek, yer tahsisi yapılmış olasına rağmen bugüne kadar bu ihtiyacın giderilemediğini belirtti.

Laik bir devletin tüm dinlere, hatta dini olmayanlara karşı eşit davranışta bulunması gerektiğini vurgulayan Akıncı, “Bir insan topluluğu eğer, ‘benim ibadethanem cem evidir’ diyorsa, onun üzerine söylenecek bir söz olmaması gerekir. İnsanlar kendilerini nasıl tanımlıyorsa ona saygı gösterilmelidir. Bu nedenle benim sempatim ve desteğim sizlerden yana, göreve gelmem durumunda da bunu sürdüreceğimden kuşkunuz olmasın” ifadelerini kullandı.