Afrika – Çangar Davasını Kazanan Afrika Oldu

Evrim Kamalı
KIBRIS MANŞET ÖZEL HABER

Afrika Gazetesini kendisini cezaevinde uyuşturucu kaçakçılığından mahkûm olan İsmet Felek isimli şahsı ziyaret etmesini gazete sütunlarından sorguladığı gerekçesi ile dava eden Mehmet Çangar alt mahkemenin lehine vermiş olduğu kararla sevinmişti. Ancak Çangar’ın sevinci kısa sürdü. Yüksek Mahkeme, Yargıç Peri Hakkı’nın vermiş olduğu kararı hatalı bularak Afrika Gazetesi ve Genel Yayın Yönetmeni Şener Levent aleyhindeki mahkûmiyet kararını bozdu.

Yargıtay Ceza Heyeti Başkanı Ahmet Kalkan, üye Gülden Çiftçioğlu ve üye Tanju Öncül’ün huzurunda görüşülen davanın kararını Başkan Ahmet Kalkan açıkladı. Kalkan kararı yazarken yapılan başvuruyu titizlikle incelediklerini belirterek dava konusu 10 Gazeteyi incelediklerini belirtti. Başkan Kalkan icazetsiz bir şekilde yayın yapan Afrika Gazetesi’nin cesurca birçok konuyu sorguladığı gibi, topluma mal olmuş bir kişinin cezaevinde uyuşturucu kaçakçılığından dolayı bulunan bir mahkûmu ziyaret etmesini sorgulaması kadar doğal bir şey olamayacağı kanaatine vardıklarını söyledi. Tüm bu olgular ışığında davalı Gazetenin dosyalamış olduğu istinaf sebeplerini haklı bulduklarını açıkladı.

Heyet Başkanı Ahmet Kalkan açıklamış oldukları tüm olgular ışığında Alt Mahkemenin vermiş olduğu kararı hatalı bulduklarını belirterek mahkûmiyet kararının iptaline ve davacı Mehmet Çangar’ın tüm dava masraflarını ödemesine karar verdiklerini açıkladı.

Dava konusu olay nasıl olmuştu ?

Afrika Gazetesi, İş adamı Mehmet Çangar’ın uyuşturucu kaçakçılığından cezaevinde tutuklu bulunan İsmet Felek isimli şahsı cezaevinde tutuklu bulunduğu dönemde 2 kez ziyaret etmesini sorgulaması ve konu şahsın Türkiye’de 142 Kilo Eroin kaçakçılığından mahkûm olması ile ilgili bir dizi yayın yapması üzerine rahatsız olarak Gazeteye tazminat davası açan Mehmet Çangar Alt Mahkemede Kıdemli Yargıç Peri Hakkı huzurunda davayı kazanmış ve Afrika Gazetesi 25 bin TL tazminat cezasına çarptırılmıştı. Mahkumiyet kararının hatalı olduğunu düşünen Afrika Gazetesi Yüksek Mahkemeye başvurmuştu.