BM PROSEDÜRÜNE BAHARA KADAR SÜRE TANIYACAK ANCAK KIBRIS SORUNUNUN ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜ BÖLGEDEKİ PROJELERİNİ ETKİLEMESİN DİYE DEVREYE GİRECEK

ABD’YE GÖRE, DOĞAL GAZ BORU HATLARIYLA TÜRKİYE ÜZERİNDEN NAKLEDİLEBİLİR, PARALELİNDE VASİLİKO’DAKİ TERMİNAL İŞLEMEYEBİLİR

YA BİR ARA ANLAŞMA YAPILACAK VEYA TÜRKİYE-İSRAİL VE GÜNEY KIBRIS’I YAKINLAŞTIRACAK GELİŞMELER İLERİ GÖTÜRÜLECEK

DOWNER YARIN İTİBARIYLA TARAFLARLA HAZIRLIK YAPACAK, İZLENECEK USUL KONULARINI GÖRÜŞÜP, BELGESİNE YAKLAŞIMLARINI NETLEŞTİRMELERİNİ İSTEYECEK

RUM ENERJİ BAKANI LAKKOTRİPİS’İN WASHINGTON VE NEW YORK ZİYARETİ YARIN

Washington’un BM’nin Kıbrıs sorunundaki yeni prosedürünün denenmesi için kısa bir süre tanıdığı, devamında, gelişmelere etkin müdahalede bulunacağı öne sürüldü.

Fileleftheros haberi “ABD Dizginleri Ele Alıyor... Kıbrıs Sorunu: Bölgedeki Amerikan Planlamalarını Etkilemesin Diye Müdahale... İlgi Doğal Gazla Alakalı” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.

Edindiği bilgilere dayanarak Amerikalıların, bölgeyle ilgili planlarını; Kıbrıs’ı havada bırakıp, politikalarının hayata geçirilmesini herhangi bir şekilde etkilemesine izin veremeyecekleri inancıyla şekillendirdiklerini belirten gazete Kıbrıs sorununu öncelik görmeyen Amerikalıların, hareketlerinin şu iki meseleyle alakalı olduğunu yazdı:

“1-Şekillenen yeni olgular (Suriye, İsrail-Türkiye ilişkileri) temelinde bölgenin tam stratejik denetimi,
2-Doğal gaz ve enerji konularıyla ilgili jeopolitik planlamalarının normal şekilde hayata geçirilmesi.”

ABD’YE GÖRE, DOĞAL GAZ BORU HATLARIYLA TÜRKİYE ÜZERİNDEN NAKLEDİLEBİLİR, PARALELİNDE VASİLİKO’DAKİ TERMİNAL İŞLEMEYEBİLİR

Gazete Amerikalıların bu çerçevede müdahil bütün tarafları, müdahaleleriyle çözüm çabalarını kolaylaştıracaklarına ikna etmeye çalıştıklarını kaydeden gazete bu başarılamazsa, öncelikle, bölgeyle ilgili planlamalarının Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğünden etkilenmemesini hedefleyen hareketlerde bulunulacağını yazdı.

Bilgi sahibi kaynaklara dayanarak, “bunun ya bir ara anlaşmayla veya doğal gazla ilgili, çözüm perspektifini açarak”, Türkiye-İsrail-Güney Kıbrıs’ı yakınlaştıracak gelişmeleri ileri götürmek yoluyla olacağına işaret eden gazete “Yani çözümden önce enerji konularıyla ilgili gelişmeler olacak. Amerikalılar bu alanda, doğal gazın boru hatlarıyla Türkiye üzerinden nakledilmesi senaryosunu da bunun paralelinde Vasiliko’daki doğal gaz sıvılaştırma terminalinin işlemesini de göz ardı etmiyor. Her iki senaryoyu da gerek birbirine paralel gerek ayrı ayrı güvence altına almaya hazır olduklarını da söylüyorlar” ifadelerine yer verdi.

Bölgedeki gelişmelerin (ve hatta Suriye’de olup bitenler) ve enerji konularının Kıbrıs sorununda yeni olgular şekillendiğinin habercisi olduğunu,  bunların, doğru yönetilirse olumlu; Kıbrıs sorununun çözüm perspektifleri, öncelikle de bir anlaşmanın “içeriği açısından olumlu” işleyebilecek olgular olduğunu kaydeden gazete haberini iç sayfasında şu şekilde detaylandırdı:

“Amerikalılar Kıbrıs sorununa müdahaleye hazır görünüyorlar ancak BM’ye de, yeni prosedürün başlaması öncesinde projelerini ileri götürmesi için zaman tanıyorlar. Görüldüğü kadarıyla BM’ye verilen zaman sınırsız olmayacak. Edinilen bilgiler, bahar başlarına, Mayıs’taki Avrupa Parlamentosu seçimlerine kadar sürecek bir prosedürden söz ediyor.

Edinilen bilgilere göre Washington’da, bölgede şekillenen sahnede olguların değiştiğine ve Kıbrıs’taki sorunlu halin kemikleşmesinin menfaate olmadığı düşünülüyor. Amerikalıların projeleri bölgenin stratejik denetimi ve Türkiye-İsrail kötü ilişkileri (son olarak da Türkiye-Mısır) bağdaştırıyor. Bu sahne,  son yıllarda bölgede;  Türkiye ile İsrail’in doldurmak için rekabet ettiği bir stratejik boşluk bırakan Washington’un müdahalelerini gerekli kılıyor. İlginin doğal gaza ve enerji konularına odaklandığı ortadadır.

Diplomatik bir kaynak gazetemize, Amerikalıların, enerji konularındaki stratejilerle bağlantılı jeopolitik projelerinin ‘Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğünden etkilenmesine izin verilmeyeceğini’ söyledi. Kıbrıs sorunu Amerikan dış politikasının öncelikleri arasında bulunmayabilir ancak halledilmemesi rahatsız ediyor ve stratejik öneme sahip bazı hareketlerin uygulanmasını etkileyebilir. Bu ne anlama geliyor? Ya Amerikalılar baskılarıyla da ‘çözüm çabalarını kolaylaştıracaklarına’ ikna edecekler veya bir anlaşmaya varılmasındaki başarısızlık (Amerikalıların) projelerini etkilememeli.

YA BİR ARA ANLAŞMA VEYA TÜRKİYE-İSRAİL VE GÜNEY KIBRIS’I YAKINLAŞTIRACAK GELİŞMELER İLERİ GÖTÜRÜLECEK

Bu ya bir ara anlaşma ile olacak veya doğal gazdaki gelişmelerin; Türkiye-İsrail-Kıbrıs’ı yakınlaştıracak ve çözüm perspektifini de açacak gelişmelerin ileri götürülmesiyle. ABD’de her iki çözüm de, yani hem doğal gazın boru hattıyla Türkiye üzerinden sevk edilmesi hem de doğal gaz sıvılaştırma terminali göz ardı edilmiyor. Aynı zamanda Yunanistan-Kıbrıs-İsrail işbirliği ekseni onların (Amerikalılar) lütfu ve cesaretlendirmesiyle ilerliyor.

Çözümsüzlük, projelerini etkilerse, bu meseleyi kapatmak için aktif ve baskıcı şekilde hareket edecekleri aşikârdır. Buna paralel olarak bir başarısızlık daha kaydedilirse, o zaman bölgemizle ilgili projelerinin etkilenmeyeceği bir yöntem bulunacak. İyi bilgili bir kaynak, Kıbrıs sorununun çözümsüz olmasından dolayı doğal gazın değerlendirilmesinin ileri götürülmemesi diye bir konu olmadığını söyledi.

Kıbrıs sorunundaki yeni olguları gerek bölgedeki gelişmeler (hatta Suriye’de olup bitenler) gerek enerji başlığı şekillendiriyor. Bu olgular, doğru okunur ve iyi yönetilirse çözüm perspektifleri, öncelikle de bir anlaşmanın içeriği açısından da iyi işleyebilir. Batılı diplomatik kaynaklar, Ankara’nın kendi çıkarlarını dayatma yöntemi olarak gerginliği seçtiğinin de bilinciyle doğal gazın, bölgede açık bir cephe bırakılarak tehlikeye atılmayacak kadar büyük olduğuna vurgu yapıyor.

DOWNER YARIN İTİBARIYLA HAZIRLIK, İZLENECEK USUL KONULARINI GÖRÜŞÜP TARAFLARDAN BELGESİNE YAKLAŞIMLARINI NETLEŞTİRMELERİNİ İSTEYECEK

Bu arada BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’ın Ada’ya gelmesiyle bu hafta Kıbrıs sorununda hareketlilik bekleniyor. Downer Lefkoşa’da müzakerelerin yeniden başlaması hazırlıkları, usul konularını görüşecek, müdahil tarafların belgesine (2008-2012 görüş birlikleri/görüş ayrılıkları) yaklaşımlarını netleştirmelerini isteyecek. İki müzakereci ile ayrı ayrı yapılacak görüşmeler Kıbrıs sorununun çeşitli başlıklarının müzakeresiyle ilgili izlenmesi gereken sıranın belirlenmesiyle ilgili olacak. Lefkoşa, görüşmelerin toprak ve güvenlik başlıklarından başlaması görüşünü ortaya koydu ancak bu Türkler tarafından kabul edilmiş görünmüyor.”

LAKKOTRİPİS’İN WASHINGTON VE NEW YORK ZİYARETİ YARIN

Gazete devamla Rum Ticaret Sanayi Turizm ve Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in yarın Washington ve New York’a gidecek olmasının Amerika tarafınca, Doğu Akdeniz’de doğal gaz aramalarının devamını güvence altına almaya göndermede bulunan bir hareket olarak algılandığını yazdı.

Haberde ABD ziyareti sırasında Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden Büyükelçi Tasos Conis ve bakanlığından yetkililerin eşlik edeceği Lakkotripis’in hem siyasi düzeyde temaslarda bulunacağını hem de şirket temsilcileriyle görüşeceği belirtildi. Rum bakanın ABD temaslarının siyasi düzeyde birçok muhataba mesaj verecek, teknokratik düzeyde de işbirliğinin geliştirilmesi imkânı sağlayacak olması hasebiyle önemli addedildiği belirtildi.