30 Ağustos Zafer Bayramı kutlanacak

30 Ağustos Zafer Bayramı, Türkiye’yle birlikte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de törenlerle kutlanacak.

Zafer Bayramı kutlama törenleri, yarın başkent Lefkoşa ve tüm ilçelerde yer alacak.

Kutlamalar saat 08.45’te, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ile Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ömer Paç’ın, Ortaköy'deki Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alay Gazinosu'ndaki tebrik kabulüyle başlayacak.


Lefkoşa

Lefkoşa’da Atatürk Anıtı önünde ve Dr. Küçük Bulvarı’nda olmak üzere iki tören düzenlenecek.

Lefkoşa Atatürk Anıtı önündeki tören saat 09.30’da başlayacak. Törende, protokol sırasına göre çelenkler anıta sunulacak, saygı duruşunda bulunulacak ve İstiklal Marşı ile bayraklar göndere çekilecek. 

Tören, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ömer Paç’ın Anıt Özel Defteri’ni imzalamasıyla son bulacak.

Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda resmigeçit töreni saat 10.00’da başlayacak. 

Tören, İstiklal Marşı ile bayrakların göndere çekilmesiyle başlayacak; Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından tören birliklerinin denetlenmesi ve halkın bayramının kutlanması, bir subayın konuşmasıyla devam edecek; resmigeçitle tamamlanacak.


Gazimağusa

Gazimağusa’da da Zafer Anıtı önü ve Polat Paşa Bulvarı’nda tören düzenlenecek.

İlk tören saat 17.00’de Zafer Anıtı önünde yer alacak. Protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulacağı tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile bayrakların göndere çekilmesiyle tamamlanacak.

Polat Paşa Bulvarı’ndaki tören saat 17.30’da tören birlikleri ile halkın bayramını kutlamasıyla başlayacak. 

İstiklal Marşı’nın okunması, bayrakların göndere çekilmesi ile devam edecek tören, şiirlerin okunması, konuşma ve tören geçişi ile tamamlanacak.


Girne

Girne’deki tören saat 16.30’da Girne Atatürk Anıtı önünde yer alacak. 

Protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulmasıyla başlayacak tören, İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesi, tören birlikleri ve halkın bayramının kutlanmasıyla sürecek.

Tören, günün anlam ve önemini belirten konuşma, şiirlerin okunması ve tören geçişiyle tamamlanacak. Tören sonrası Orduevi Salonu’nda tebrik kabulü olacak.


Güzelyurt

Güzelyurt’taki tören de saat 17.30’da Güzelyurt Kaymakamlığı karşısındaki Atatürk Anıtı ve Müze önünde gerçekleştirilecek.

Protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulmasıyla başlayacak tören, saygı duruşu, İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle sürecek.

Müze önünde protokol tarafından tören birliklerinin denetlenmesi, halkın bayramının kutlanmasının ardından, konuşmaların yapılacağı tören, şiirlerin okunması ve tören geçişiyle tamamlanacak.


İskele

İskele’deki tören saat 17.00’de Ecevit Meydanı’nda yer alacak. 

Protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulmasıyla başlayacak tören, saygı duruşu, istiklal marşı ile bayrakların göndere çekilmesi, kaymakam, komutan ve belediye başkanının birliklerle halkın bayramını kutlamasıyla sürecek.

Tören, bir subayın konuşması, öğrencilerin şiirler okuması, İskele Belediyesi Halk Dansları Topluluğu’nun gösterisi, KKTC Karadeniz Kültür Derneği Kuzeyin Yıldızları Horon ekibi gösterisi ve tören geçişiyle son bulacak.

Tören bitiminde İskele Belediyesi Düğün Salonu’nda bayram kutlaması gerçekleştirilecek.


Lefke

Lefke’deki tören Atatürk Anıtı önünde saat 10.00’da yer alacak. 

Çelenklerin anıta sunulmasıyla başlayacak tören, saygı duruşu, İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesi, tören birliklerinin denetlenmesi ve bayramının kutlanmasıyla sürecek. Tören, günün anlam ve önemini belirten konuşmalar, öğrencilerin okuyacağı şiirler, SEÇDER halk dansları ekibinin gösterisi ve tören geçişinin ardından tamamlanacak.

Törenin ardından 14. Mekanize Piyade Alay Komutanlığı, Lefke Spor Kulübü’nde tebrik kabul edecek.


Geçitkale

Geçitkale’deki tören saat 09.00’da Geçitkale İlkokulu’nda yapılacak. Protokol sırasına göre anıta çelenklerin konulması, saygı duruşu, İstiklal Marşı ve bayrakların göndere çekilmesi ile başlayacak tören, günün anlam ve önemini belirten konuşma ile sona erecek. 


Akdoğan

30 Ağustos Zafer Bayramı Akdoğan’da da kutlanacak.

Atatürk Anıtı önünde 09.00’da başlayacak törende, anıta çelenkler konacak ve saygı duruşu, İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekilecek.


Yollar trafik akışına kapatılacak

Polis Basın Subaylığı, 30 Ağustos Zafer Bayramı tören programı nedeniyle; yarın, Lefkoşa’da, saat 08:00’den itibaren törenin sona ereceği saate kadar Gönyeli Çemberi ile Altınbaş Petrol İstasyonu arasında kalan yolun trafik akışına kapatılacağını duyurdu.

Polis Basın Subaylığı’ndan yapılan açıklamaya göre Yeni Organize Sanayi Bölgesine gitmek isteyen sürücüler için, Altınbaş Petrol istasyonu önündeki yol kavşağı ile Cezaevi kavşağından kontrollü olarak trafik akışı sağlanacak.

Gazimağusa istikametinden gelip Yakın Doğu Hastanesine gitmek isteyen sürücüler, Altınbaş Petrol İstasyonu ışıklarından, Sanayi Bölgesine ve oradan da Atatürk Spor Salonu’nun kuzeyinde yer alan tali yol güzergâhını kullanmak suretiyle Yakın Doğu Bulvarına ulaşabilecekler.

Gönyeli Çemberi istikametinden gelip, Yakın Doğu Hastanesine gitmek isteyen sürücüler, Hidden Garden - TED Koleji önü ve Yakın Doğu Bulvarı güzergâhını kullanarak hastaneye ulaşabilecekler.

Açıklamada, diğer kullanılabilecek güzergâhlar şöyle aktarıldı:

“Gazimağusa istikametinden gelip Lefkoşa şehir içine doğru seyredecek sürücüler, Tofaş ışıklarından sola dönerek Şht Mustafa Ahmet Ruso Caddesini veya Altınbaş Petrol Işıklarından sola dönerek diğer alternatif şehir içi yolları kullanmaları;

Gazimağusa istikametinden gelip, Güzelyurt istikametine doğru seyredecek sürücüler; Lefkoşa Mehmet Akif Caddesi üzerinde bulunan Citroen kavşağından Metehan – Alayköy Çevre yolunu veya Dr. Burhan Nalbantoğlu Caddesi (Devlet Hastanesi) güzergâhından Gönyeli Çemberini kullanmaları, 

Güzelyurt istikametinden gelip Lefkoşa istikametine doğru seyredecek sürücüler, Alayköy –Metehan Çevre yolunu veya Gönyeli Çemberi ile Dr. Burhan Nalbantoğlu Caddesi (Devlet Hastanesi) güzergâhını kullanmaları; 

Girne’den Lefkoşa istikametine doğru seyredecek sürücüler,; Boğazköy-Dikmen yolunu kullanarak Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi içerisinden Altınbaş ışıkları kavşağından Dr. Fazıl Küçük Bulvarını veya Girne-Lefkoşa Anayolu’nun kullanan sürücülerin ise Gönyeli Çemberinden Dr. Burhan Nalbantoğlu Caddesi (Devlet Hastanesi) güzergâhını kullanmaları gerekiyor.”


Gazimağusa’da trafik akışına kapatılacak yerler…

30 Ağustos Zafer Bayramı tören programı nedeniyle, Gazimağusa’da ise, saat 15:00’den itibaren törenin sona ereceği saate kadar Fazıl Polat Paşa Bulvarı, Fevzi Çakmak Bulvarı ve İlker Karter Caddesi ile Baykal çemberi trafik akışına kapatılacak.

Trafik akışını engellememek için sürücülerin belirtilen yollara park etmemeleri, ayrıca trafik işaret ve işaretçilerine uymaları istendi.