3 bin 750 Ton Süt Çöpe Döküldü
Hayvan üreticisi Mustafa Darbaz’a ait ineklerin sütünde ‘aflatoksin’ maddesine rastlandı




Güneşköy’de hayvan üreticiliği yapan Mustafa Darbaz’a ait inek çiftliğinde iki günde 3 bin 750 ton süt, çöpe döküldü.
Süt Kurumu tarafından yapılan tahlillerde sütlerde ‘aflatoksin’ bulunması nedeniyle imha edilen süt, üretici Darbaz’ı büyük zarara soktu.
Devletten aldıkları yemlerin bu hastalığa neden olduğunu öne süren Darbaz, tüm çabalarının heba olduğunu ve maddi zarara uğradığını söyledi.
Mustafa Darbaz, denetimsizlikten yakınarak, daha önce çiftliğinin denetlenmesi durumunda olayı fark edeceklerini ve bugün bu sorunun yaşanmayacağını belirtti. Darbaz, ithal edilen yemlerin denetlenmediğini de iddia etti.
Darbaz, önceki gün yapılan tahlillerde bin 300 ton, dünkü tahlillerde ise 2 bin 450 ton sütünde ‘aflatoksin’ maddesine rastlandığını söyledi. Darbaz, üç gün önce verdiği sütlerde yapılan tahlillerde hiçbir sorun olmadığını ancak ertesi gün yapılan tahlillerde olumsuz sonuçlar çıktığını ifade etti.

Aflatoksin nedir?
Tahıl ve yemlerde ve diğer kuru yiyeceklerde, nemin artması ve ısıya bağlı olarak, mantarlar çoğalarak küf zehri denilen zararlı bir zehirli toksik madde üretilir.
Bu zehirli maddelerden en dikkate değer olanı aflatoksindir. Aflatoksinler genel olarak kuvvetli zehir ve kanserojen maddelerdir.
Küf, yiyecek üstünde pamukçuk şeklinde yapılar oluşturarak ürerler. Bazen bu üreme gözle görülmeyen ürünün iç kısımlarında da gerçekleşebilir. Bu nedenle aflatoksinin gözle tespit edilmesi zordur.
Dışarıdan küf görünen besinlerde, küflü kısmın alınarak diğer kısımlarının yenmesi de bu nedenle sakıncalıdır. Çünkü gıda ürününün iç kısımlarında da zehirli aflatoksinler bulunabilir.

Nasıl oluşur?
Bir gıda maddesinde aflatoksinin oluşması için ilk koşul, bu toksini yapan küfün sporlarının gıda maddesine bulaşması; daha önemli ikinci koşul ise, gıdanın kendisinin ve bulunduğu ortamın, bu küf sporlarının çimlenerek çoğalmasını sağlayacak şartlara sahip olmasıdır.
Küfün veya sporlarının insan sağlığına çoğu kez herhangi bir olumsuz etkisi olmamasına karşın, ürettikleri maddelerin bir kısmı zararlıdır ve bu maddelerin birçoğu yüksek sıcaklık ile ortadan kaybolmamaktadır. Küflerin gelişebildiği her gıda maddesinde aflatoksin veya benzeri başka bir zehirli maddenin meydana gelmesi ihtimali bulunmaktadır.

Kaynak; Kıbrıs Gazetesi