23 Bin Abone Mağdur Oldu
bir ayda dördüncü kez çöktü


Ülkemizde yaklaşık 23 bin abonenin kullandığı Asimetrik Sayısal Abone Hattı (ADSL) sistemi yine çöktü. Birkaç ay içerisinde dördüncü kez çöken sistem, binlerce aboneye mağduriyet yaşattı.
Dün sabah saatlerinde meydana gelen arızanın düzeltilmesi akşam saatlerini buldu.
Çalışmalarını internetle yürüten birçok banka, işyeri, kurum ve kuruluş ile ADSL hizmeti alan birçok yer, saatlerce iş yapamadı.
Sistemin 7 yıllık ve eski olması yanında geçmiş hükümetin bakım anlaşmalarını iptal etmesi nedeniyle sorunun uzaması; yetkililerin sistemin eski olmasından dolayı yedek parça sıkıntısı çekmesi bugünkü sorunların nedeni olarak gösteriliyor. Bakanlar Kurulu, sistemin yenilenmesi yönünde karar üretti ancak sistemin yinelenmesi için beklenen para henüz Maliye Bakanlığı’ndan çıkmadı.
Telekomünikasyon Dairesi Müdürü Remzi Evram, sistemin sabah saatlerinde çöktüğünü belirterek, yedek parça olmamasından dolayı teknik ekiplerle birlikte sistemi ayağa kaldırmaya çalıştıklarını söyledi.
Evram, Çinli firma olan Huawei’nin Çin’deki teknik ekiplerinin de modem bağlantısı ile sisteme girip sistemi ayağa kaldırmaya çalıştıklarını belirtti.
ADSL sistemindeki portların bir bir çöktüğünü anlatan Evram, bozulan port diğerinin üzerine yüklendiği zaman hızda yavaşlama olduğunu ve sistemi kaldırmadığını kaydetti.

Kaynak: Kıbrıs Gazetesi