13 Yıl Sonra Gelen Hapis Cezası

Kıbrıs Manşet Özel Haber
Evrim Kamalı

Lefkoşa’da 13 yıl önce meydana gelen ve 15 yaşındaki kız çocuğu Özge Gayde’nin ölümü ile sonuçlanan trafik kazasında araç sürücüsü Hüseyin Özvurulmuş’un yargılanmadan kaçarak Güney Kıbrıs’a yerleşmesinin ardından ülkeye geri dönmesi üzerine dava canlandırılarak dün Lefkoşa Kaza Mahkemesinde karara bağlandı.

Yargıç Meltem Dündar huzurunda görüşülen davada sanık aleyhine getirilen dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu bir fiil ile birinin yaşamını yitirmesine sebep olma, ehliyeti iptal edilmesine rağmen araç kullanıp kaza yapma gibi suçlardan suçlu bulunup mahkûm edildi. Sanık lehine ve aleyhine değerlendirdiği unsurları açıklayan Yargıç Dündar sanığın kaza sonrası olay yerinden kaçmayarak kazada yaşamını yitiren Özge ve ağır yaralanan Çağın Gayde kardeşleri hastahaneye götürerek Çağın Gayde’ye erken müdahale yapılmasını sağlamasını hafifletici neden olarak değerlendirdiğini açıkladı. Yargıç Meltem Dündar ancak sanık Özvurulmuş’un işlemiş olduğu trafik suçlarının çokluğunu, 3 kez ehliyetine el konulmasını ve buna rağmen ehliyetsiz olarak araç kullanıp gerekli dikkati göstermeyip bir şahsın ölümüne ve diğerinin ağır yaralanmasına neden olmasını ise ağırlaştırıcı neden olarak değerlendirdiğini açıkladı.

Yargıç tüm bu olgular ışığında sanığa hapislik cezası verilmesinin kaçınılmaz olduğunu ve suçlu bulup mahkûm ettiği sanığı 12 ay hapis cezası ile cezalandırdıktan sonra 5 yıl süre ile ehliyet almasının yasaklanmasına emir verdi.

Yargıç Dündar kararda ayrıca sanığın cezaevinde 1 yıl hapis cezası ile hükümlü olduğunu göz önüne alarak vermiş olduğu 12 aylık hapis cezasının diğer mahkûmiyetinin ardından başlamasına karar verdi. Meltem Dündar ayrıca olayın meydana geldiği tarihte yürürlükte olan yasaya göre eski yasaya göre konu suçun Kaza mahkemesinde görüşülmesini öngördüğünü ve ölümlü trafik kazaları için en yüksek hapislik cezasının 3 yıl olduğunu da açıkladı.