Karpuzu Çekirdeğiyle Yiyin Çünkü
Çoğu kimse karpuzun çekirdeğini ayıklar. Ama karpuzu çekirdekli yemelisiniz çünkü...

Lezzeti ve serinletici özelliği nedeniyle yazın en fazla tercih gören meyvesi karpuzun, açken tüketilmesinin daha faydalı olduğu, ancak karbonhidrat içermesi nedeniyle kilo problemi olanların dozunu kaçırmaması gerektiği bildirildi.
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokronoloji ve Metob alizma Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Sert, karpuzun iyi bir diyet meyvesi olmakla birlikte, karbonhidrat içeriğinin de unutulmaması gerektiğini belirtti. Yüzde 90'ı su olan karpuzun tüketildiğinde tokluk hissi verdiğini vurgulayan Sert, ''iyi bir lif kaynağı olduğu için bağırsak hareketlerini düzenleyen karpuz günde en az bir ya da iki porsiyon tüketilmeli'' dedi. Lezzetinin yanı sıra, vitamin değerleriyle de karpuzun çok yararlı bir meyve olduğuna dikkati çeken Sert, ''Özellikle fazla tok değilken karpuz tüketmek, onun özelliklerinden daha çok yararlanmamızı sağlar'' dedi. Sert, yemekten hemen sonra tüketilen karpuzun dolu midede rahatsızlık yaratabileceğini bu yüzden aç karnına tüketilmesini önerdiklerini vurgulad.
Sert, 'Karpuz, protein, yağ, karbonhidrat, demir, selüloz, kalsiyum, fosfor, A vitamini, C vitamini ve potasyum içeriyor. C vitamini ve antioksidan özelliği ile çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan Beta karoten içerir”dedi. Öte yandan Sert, “içerdiği yüksek potasyum kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur. Bu nedenle tamamı olmasa da karpuzun en azından bir bölümü çekirdeğiyle tüketilmeli. Ancak, çekirdeğini çok fazla tüketmek de bu kez kabızlık sorunu yaratabilir'' vurgusu yaptı.