Dövizde Merkez stresi!


Yarınki Merkez Bankası toplantısında faiz indirimi beklentilerinin artması ile dolar/TL 2,34'ün üzerine yükseldi. Bankalarası piyasada dolar/TL 2,3455 ile son iki haftanın en yükseğini gördü.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının faiz indirimi beklentilerini kuvvetlendirmesiyle dolarda tansiyon yükseliyor. Doların gelişmekte olan ülke paraları karşısında karışık seyrettiği günde dolar/TL kuru yüzde 0,70 primle 2,3422 seviyesinde işlem görüyor.


Euro/TL yüzde 0,68 primle 2,7864 seviyesinde seyrediyor.

GÖZLER MERKEZ'DE


Haftaya önceki kapanışa göre 280,18 puanlık yükselişle 87.696,58 puandan başlayan BIST 100 endeksi yüzde 0,23 primle 87,621 puanda bulunuyor.


Gösterge tahvilin faizi 6 baz puan düşüşle yüzde 7,43 seviyesinde seyrediyor.


FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİSİ ARTTI

Bankacılar, Erdoğan'ın açıklamalarının yarın sonuçları açıklanacak Merkez Bankası toplantısında politika faizinde indirim yapılabileceğine ilişkin beklentileri artırdığını belirtiyorlar. Öte yandan bankacılar, hükümetin 25 baz puanlık bir indirime sıcak bakmayacağını taleplerinin yüksek miktarlı indirim olduğunu da belirtiyorlar.

ECB ve BOJ'A DA DİKKAT!

Öte yandan küresel piyasalar, geçen hafta yoğun haber ve veri trafiği ile dalgalı bir seyir izlerken, yeni haftada yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yanı sıra yurt dışında Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) kararları takip edilecek.

Avrupa tarafında Yunanistan'a ilişkin siyasi ve ekonomik belirsizliğin devam etmesi ve ekonomide toparlanmanın yetersiz olduğuna ilişkin açıklamaların ardından gözler ECB'ye çevrildi. Perşembe günü açıklanacak ECB kararlarının piyasaların ana yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade eden analistler, Euro/dolar paritesindeki hareketliliğin de izleneceğini kaydediyor.