İŞTE GARANTİNİN YENİ GENEL MÜDÜRÜ

Garanti Bankası'nda bir dönem bitiyor. Genel Müdür Ergun Özel bu ay itibariyle görevini bırakıyor ve yerine genel müdür yardımcısı atanıyor. İşte o isim:

 GARANTİ Bankası’nın çoğunluk hissesinin İspanyol ortağı BBVA’ya geçmesinin ardından yeni yönetim de şekillenmeye başladı. BBVA’nın geçen Kasım ayında Garanti Bankası’nın Doğuş Grubuna ait yüzde 14.89 hissesini daha alarak payını yüzde 39.9’a çıkarmasına geçen hafta Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) onay gelmişti. BDDK izniyle beraber Garanti Bankası’nda uzun zamandır planlanan yönetim değişikliği için de düğmeye basıldı. 2000 yılından bu yana Garanti Bankası Genel Müdürü olan Ergun Özen’in yeni dönemde görevini genel müdür yardımcılarından Ali Fuat Erbil’e bırakacağı öğrenildi.  

FERİT ŞAHENK YİNE BAŞKAN
Ergun Özen’in yönetim kurulu üyesi olarak görev almaya devam edeceği Garanti Bankası’nın yönetim kurulu başkanlığını ise halen bu koltukta oturan Ferit Şahenk üstlenmeyi sürdürecek. BBVA’nın hisse alımı kapsamında yapılan anlaşmada Garanti Bankası’nın 8 kişilik yönetim kurulu üye sayısı 10’a yükseltilmişti. Buna göre Doğuş Grubunu temsilen 2, BBVA Grubu’nu temsilen de 8 isim yönetim kurulunda yer alacak. Doğuş Grubu’nun kontenjanından Şahenk’in yanı sıra bankanın halen Yönetim Kurulu Başkan Vekili olan Süleyman Sözen de yönetim kurulunda yer almaya devam edecek. Ergun Özen ise, BBVA’nın kontenjanından yönetimde yer alacak bir diğer Türk isim olacak. Geri kalan 7 üye ise BBVA kontenjanından seçilecek. 

3 KRİTİK İSİM YÖNETİMDE
Hisse değişimi ve banka yönetimindeki yeniden yapılanmaya ilişkin Garanti Bankası ve BBVA yönetiminin 30 Temmuz’dan önce bir toplantı yapmaya hazırlandığı öğrenildi. Garanti Bankası’na yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, BBVA Grubu, Garanti Bankası’nın yönetiminden son derece memnun, dolayısıyla halen bankanın yönetim kurulunda yer alan 3 kilit isimle en az 3 yıl da yoluna devam etmeyi çok istiyor. Bu nedenle bankanın organizasyon yapısında bir değişiklik düşünülmediği, sadece Garanti Bankası’nda halen genel müdür yardımcısı olarak görev yapan 3 ismin daha Ergun Özen ile birlikte emekli olacağı ve bunların yerine yeni isimlerin atanacağı belirtildi.

ERGUN ÖZEN BANKAYI SIÇRATTI
AĞUSTOS ayı itibariyle görevini bırakmaya hazırlanan Ergun Özen 1 Nisan 2000 tarihinden bu yana Garanti Bankası Genel Müdürü ve 2003’ten bu yana da Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor. New York State University Ekonomi Bölümü ve Harvard Business School Üst Düzey Yönetici Programı mezunu olan Özen, 1992 yılında Garanti’ye katıldı. Ergun Özen yönetimindeki Garanti Bankası 2000’li yılların başından itibaren müşteri ihtiyaçlarına odaklanan bir anlayışla teknolojik altyapısını daha da güçlendirmeye başladı. Bankanın kredi kartı pazarındaki başarıları yurtdışına da yayıldı. 2001 yılındaki Körfez Bank ve Osmanlı Bankasınnı birleşmesinden sonra Osmanlı Bankası’nın, Garanti Bankası ile birleşmesine liderlik eden Özen’in 15 yılı aşan genel müdürlük döneminde sağlanan sıçrama uluslararası arenada da dikkat çekti. Garanti ilk olarak 2005 yılında dünya devi General Electric (GE) ile ortak oldu. GE’nin hisselerini 2010 yılından bu yana BBVA’ya satış sürecini de yöneten Özen, şimdi BBVA kontenjanından yönetim kurulu üyeliğini sürdürecek.  

ERBİL 1997’DEN  BU YANA GARANTİ’DE 
GARANTİ Bankası Genel Müdürü olarak atanmasına karar verilen 1968 doğumlu Ali Fuat Erbil, 1999 yılından bu yana bankada genel müdür yardımcısı olarak görev alıyor. Orta Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Bilkent Üniversitesi (MBA), İstanbul Teknik Üniversitesi Bankacılık ve Finans doktora programı mezunu olan Ali Fuat Erbil, çeşitli özel sektör kuruluşları ve bankalarda yönetici olarak çalıştı. 1997 yılında Garanti’ye Dağıtım Kanalları Birim Müdürü olarak katılan Erbil, şu anda Garanti Bankası’nın finansal kurumlar ve kurumsal bankacılık koordinasyon ve nakit yönetimi ve işlem bankacılığı alanlarından sorumlu. Aynı zamanda Garanti Bilişim Teknolojisi ve Garanti Yatırım Menkul Kıymetler Yönetim Kurulu Üyesi olan Erbil’in bankacılık ve işletmecilik dallarında 22 yıllık iş tecrübesi bulunuyor. 

BBVA’NIN YATIRIMI  8 MİLYAR DOLARI AŞTI 
KASIM 2010’da Garanti Bankası’nın yüzde 24.89’u için 5.8 milyar dolar ödeyerek Türkiye pazarına giren BBVA, zaman içinde GE’nin hisselerini alarak payını artırdı. Son olarak Kasım 2014’te Garanti’nin yüzde 14.89 hissesi için yaklaşık 2 milyar Euro (o dönemdeki kur seviyesiyle hesaplandığında yaklaşık 5.5 milyar TL ya da 2.5 milyar dolar) ödemek üzere anlaştı. BBVA’nın bugüne kadar Türkiye’de yaptığı yatırım 8 milyar doların üzerinde.

BBVA HAKİM  ORTAK OLACAK 
SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK) onayının da alınmasından sonra BBVA’nın Garanti’deki yüzde 25.01 hissesinin yüzde 39.90’a yükselmesi söz konusu olacak. Doğuş Grubu’nun ise, yüzde 20.41’den yüzde 6.18’e düşmesi bekleniyor. Söz konusu hisse devri henüz gerçekleşmediği için Garanti’nin şu andaki ortaklık yapısına göre Doğuş Grubu’nun bankada yüzde 24.23 payı, BBVA’nın ise yüzde 25.01 payı bulunuyor. Bankanın diğer ortaklarının payı ise yüzde 50.76.

Kaynak : Para Medya