Türk Lirası’nda Büyük Kayıp

* Sterlin 4,41 TL’yi, Euro 3,15 TL’yi, ABD Doları ise 2,83 TL’yi aşarak Türk Lirası karşısında tarihlerinin en yüksek değerlerine ulaştı .

Artun ÇAĞA Türkiye’de AK Parti ve CHP koalisyon görüşmelerinin ardından AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu açıklaması piyasalarını karıştırdı.

Türk Lirası yabancı para birimleri karşısında rekor oranda değer kaybederek, tarihinin en düşük sevilerine inerken, para piyasası uzmanları TL’nin değer kaybının süreceğine dikkat çekiyor.

 Hafta boyunca TL karşısında yukarı yönlü bir seyir izlenen dövizler, AK Parti ile CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinden sonra yapılacak açıklamalar beklenirken yükselişi ivme kazandı. 14.08.2015 Türk Lirası’nda büyük Türkiye’de güne

2,7759’dan başlaması sonrasında 2,82 seviyesini aşarak tarihi zirvesini gören Dolar/TL, Başbakan Davutoğlu'nun CHP ile gerçekleştirilen koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlandığını açıklamasıyla rekor tazeledi ve 2,83’e çıktı.

Euro/TL 3,1477 ile bu yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, Sterlin 4,40’ı aştı. KKTC serbest piyasasında ise TL’nin değer kaybı daha büyük oranlarda gerçekleşti.

Gün içinde Türkiye’deki gelişmeleri takip eden para çevreleri, özellikle efektif satışlarda Türkiye’deki seviyenin üzerine çıkarken, Sterlin’i 4,41 TL’den, Euro’yu 3,15 TL’den, ABD Doları’nı ise 2,83 TL’den satmayı tercih etti. KKTC’de Dolar/TL günü 2,8320’den kapatırken, gün sonunda Sterlin/TL 4,4080, Euro/TL de 3,1450 seviyelerinde saptandı.

 Davutoğlu’nun açıklaması tetikledi Türkiye’deki piyasa analistleri, koalisyon görüşmeleri sonrasında dövizdeki ilk tepkilerin sert olduğunu belirterek, Davutoğlu'nun açıklamalarıyla erken seçim ihtimalinin güçlendiğini, bu durumun da dövizlerdeki yükselişe ivme kazandırdığını dile getiriyor. Teknik olarak dolar/TL'de yukarı yönlü hareketin devam etmesi halinde 2,83­2,84 seviyelerinin ilk direnç olarak takip edileceği öngören analistler, siyasi belirsizliğin artması durumunda ise 2,90 seviyelerini görülebileceğini kaydediyor. Bu çevreler Euro’nun 3,20 TL, sterlinin de 4,50 seviyelerini zorlayacağı fikrinde. Davutoğlu görüşme sonrasındaki açıklamasında, CHP ile yürütülen koalisyon görüşmelerinde hükümet ortaklığı zemininin oluşmadığını ve erken seçimin güçlü bir ihtimal olduğunu açıklamış, ilk tercihinin erken seçime giderken diğer partilerle anlayış birliği içinde TBMM kararıyla seçime gitmek olduğunu söylemişti. Borsa ekside kapandı Koalisyon görüşmelerinin sonuçsuz kalması ve Başbakan'ın erken seçime işaret etmesiyle dalgalanan BIST­100 yüzde 1.39 düştü. AKP ve CHP liderlerinin koalisyon görüşmesinden çıkacak sonuca odaklanan hisse senetleri piyasası gün boyunca satışlarla karşılaşırken; görüşmelerin olumsuz sonuçlanmasının ardından ilk tepki olarak kayıplarını yüzde 3'ün üzerine taşıdı ancak daha sonra kayıplarının bir kısmını telafi etti.

 BIST­100 endeksi günü yüzde 1.39 düşüşle 77,085.5 puanda tamamladı.

 Fed faiz artırırsa ne olacak?

Türkiye’deki piyasa analistleri “Belirsizlik kapısının aralandığına ve döviz kurunun önünün açıldığına” işaret ederek, Türkiye’nin önünde bir sürü kırılganlık bulunduğunu, dış konjonktürün de bu belirsizliklerin etkisini artıracak nitelikte olduğunu belirtiyor. ABD Merkez Bankası Fed’in faizini artıracak olması durumunda TL’nin değer kaybının daha da artacağını hatırlatan analistler, Türkiye’nin kredi notu tehlikeye girdiğini, bu nedenle notunun düşebileceğini vurguluyor. Analistler ayrıca, piyasalarda ve dolayısıyla ekonomide yaşanan belirsizliğin yeni bir seçimle ortadan kaldırılması en erken ocak ayını bulacağını anlatarak, Türkiye ekonomisinin bunu taşımasının zor olacağına dikkat çekiyor.