Rize'den ülkenin dört bir yanına dağılan Ekşioğlu ailesinin büyük bir bölümü de yurtdışında yaşıyor. Yalnızca İstanbul'da 100 bin Ekşioğlu var. Ağırlıklı olarak inşaat sektöründe boy gösteriyor. Aile büyüklerinden birinin dediği gibi: "Hepimiz dönsek Rize'de ayak basacak yer kalmaz."


Sefer Ekşi, çocuk denilebilecek bir yaşta, daha 16'sında, Rize'nin İkizdere ilçesinden gurbete çıkmış. O da diğer akrabaları gibi İstanbul'a adım atar atmaz inşaatlarda çalışmaya başlamış. Kısa süre içerisinde mesleğin sırlarını kapmış.

Biraz para kazanınca Üsküdar'da küçük bir arsa almış ve beş katlı bir apartman dikmiş. O yıllarda yap-sat usûlü daire yapan müteahhit sayısı bir elin parmaklarını geçmediği için az zamanda yüzlerce daire yapıp satmış. Şimdi 73 yaşında olan Sefer Ekşi, kendisine ait arsa ve evlerinin sayısını bile bilmiyor. Sefer Ekşi'nin bu başarı hikâyesi aslında bütün bir Ekşioğlu ailesi için geçerli. Ekşioğulları, Türkiye'nin en kalabalık ailesi. Bu aile için 'Ekşioğlu Cumhuriyeti' diyorlar. Nüfus müdürlüğüne göre ailenin 300 binden fazla üyesi var. Anadolu Yakası'na adım atar atmaz ailenin büyüklüğünü anlıyorsunuz.

 

 

(Soldan-sağa) Orhan, Umut, İbrahim, Mahmut, Resul, Sefer, Hasan, Şefik, Kadem, Rasim, Mustafa, Yakup ve Mustafa Kemal Ekşi.

Ekşioğlu İnşaat, Ekşioğlu Camii, Ekşioğlu İlköğretim Okulu, Ekşioğlu Otomotiv... İnsan bu kadar çok tabelayı görünce "Kim bu 'Ekşioğlu' ailesi?" diye sormadan edemiyor. İstanbul'da 100 binin üzerinde Ekşioğlu yaşıyor. Aile, inşaat alanında Türkiye çapında isim yapmış. Sadece İstanbul'da bu soy ismi taşıyan 500 civarında müteahhit var. İnşaat alanındaki ustalıklarını dünyaya da ispatlamışlar. Afrika'dan Orta Asya'ya kadar çok sayıda ülkede büyük projelere imza atıyorlar. Ailenin Kurtköy ve Çekmeköy'de iki ayrı mahallesi var. Siyaset üzerinde de bir hayli etkililer. Ailede bütün siyasî görüşlerden insan var; ama genel olarak sağ partileri destekliyorlar. Biz de ailenin ileri gelen 13 üyesini bir araya getirdik. İki bin nüfuslu İkizdere'den çıkıp nasıl 300 bin nüfusa ulaştılar? Aile içi dayanışmayı nasıl sağlıyorlar? Kendilerini aşiret olarak tanımlıyorlar mı? Bu soruları sorduk sormasına; ama buluşma adresine giderken ayaklarımız iki ileri bir geri gitti. Çünkü röportaj için seçtikleri mekân Kurtlar Vadisi dizisinde konseyin buluşma yeri olan Üsküdar'daki Sözbir Otel'di.

1900'lerin başında İstanbul'a gelen Yaman ve Aslan Ekşi, ailenin kaderini değiştirmiş. O yıllarda inşaatları Rum ve Ermeni ustalar yapıyormuş. Bu ustaların yanına çırak olarak giren Yaman ve Aslan Ekşi, birkaç yıl içerisinde ustalarını bile hayrete düşürecek derecede yetenekli olduklarını göstermişler. 10 yıl içerisinde Ekşioğlu ailesi, yaptıkları binalarla adından söz ettirmeye başlamış.