Dolar Yeni Tarihi Zirvesini Gördü


Dolar/TL S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu düşürmesi ardından 3.0901'e kadar yükselerek tarihi zirveyi gördü.

Dolar/TL, gün boyunca darbe girişiminin yaşattığı volatilite, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu izlemeye alması ve TCMB'nin faiz indiriminin yanı sıra devlet kurumlarında yoğun açığa alınma ve görevden uzaklaştırmaların baskısı altında.

TARİHİ REKOR

Bugün 3,02-3,05 bandında hareket eden dolar/TL endeksi, S&P'nin not indirimine gitmesinin ardından 3,08'ii geçti. Endeks, tarihi rekor kırarak 3,0834 seviyesine kadar çıktı.

Dolar/TL, en yüksek seviyesine son olarak 29 Eylül'de 3,0750 değeriyle çıkmıştı.

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Burak Arzova, S&P kararının beklenen bir süreç olduğunu, Türkiye'nin 36 yıl sonra olağanüstü bir durum olduğunu, pazartesi günü borsanın çok ciddi şekilde geri çekildiğini söyledi. Arzova, Moody's'in de bunu yapabileceğini açıkladı.


Prof. Arzova, "Panik olmadan süreci belli şartlar altında kabul ederek önümüzdeki günlerde Türkiye'nin finansal dinamiklerini temeline oturtması gerekiyor" dedi.

Türkiye'deki yangının sönmesi gerektiğini söyleyen Arzova, bu durumun olağan olduğunu, Türkiye'nin daha önce notunu nasıl yükselteceğini bildiğini, çok kısa sürede finansal istikrarın sağlanabileceğini ifade etti.

Arzova, "Tek olmaması gereken satış dalgası ve panik. Türk Lirası'na sahip çıkılması gerekiyor" dedi.

Ateşi bir anda yükselen endeks, bir süre sonra 3,0660 seviyesine geriledi.

RABOBANK: BİR SONRAKİ SEVİYE 3,10

Rabobank analisti Piotr Matys, S&P'nin not indirim kararının ardından yayınladığı notta, Türk lirasının kayıplarını 3,10 seviyesine kadar artırabileceğini, bu durumda 3,15'e doğru bir hareket beklenebileceğini söyledi.

Dolarda yukarı yönlü hareket için Türk yetkililerin somut adımlar atarak yabancı yatırımcıların güvenini yeniden kazanması gerektiğini söyleyen Matys, "Hala panik yapmaya gerek yok. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer yetkililer piyasaları yatıştırırsa TL hala kayıplarını azalatabilir" dedi.

BORSADA SATIŞLAR SÜRÜYOR

BIST 100 endeksi yüzde 1,67 düşüşle 74 bin 902 puandan kapandı.

Küresel piyasalarda da dolar dün ABD'den açıklanan güçlü ekonomik veriler ve Japonya Merkez Bankası'nın ilave parasal genişlemeye gideceği beklentileriyle beraber değer kazanırken, dolar endeksi de dört ayın zirvesine çıktı.

Ancak Türkiye'de piyasaların gözü hükümetin bugün açıklayacağı sürpriz kararda.

Erdoğan Pazartesi akşamı yaptığı açıklamada, "Milli Güvenlik Kurulundan sonra da bir Bakanlar Kurulu toplantısı yapacağız ve Milli Güvenlik Kurulu ardından Bakanlar Kurulu toplantısıyla da önemli bir kararı açıklayacağız" demişti.

Kulislerde bugün artacak kararın yurt genelinde OHAL ilan edilmesi yönünde beklentiler artmış durumda.

ALTIN

Darbe girişiminin ardından yükselişe geçen gram altın, bugün de Asya piyasalarında 10 ayın en yükseğine çıkan dolar kurunun etkisiyle tarihi zirvesi olan 131,3 liraya kadar çıktı. Gram altın, saat 10.30 itibarıyla 129,7 lira seviyesinde dengelenirken, Kapalıçarşı'da çeyrek altın 211 lira, Cumhuriyet altını 861 liradan satılıyor.

Altının onsu ise ABD Merkez Bankasının (Fed) eylül ayında faiz artırabileceği yönündeki yorumların etkisiyle dar bant içindeki yatay seyrini sürdürüyor. Ons altın, şu dakikalarda önceki kapanışa göre yüzde 1,07 azalışla 1.318 dolar seviyesinden işlem görüyor.

PETROL

Petrol, ABD'de düşüş gösteren petrol stok verisinin etkisiyle kayıplarını 45 dolar civarında durdurdu.

Petrol, Şubat ayında 12 yılın en düşük seviyesine düşmesinin ardından, arz kesntileri ve ABD'de üretimin düşmesinin küresel arz fazlasını azaltması ile birlikte iki katın üzerinde değer kazanmıştı. Haziran ayının başlarından bu yana da fiyatlar 44 dolar ile 52 dolar arasında seyrediyor.

ASYA PİYASALARI

ABD'de Standard & Poor's 5600 Endeksi'nin (S&P 500) rekor seviyeden gevşemesi ve yatırımcıların dikkatlerini şirket karlarına ve küresel büyüme görünümüne çevirmeleri ile birlikte küresel hisse senetlerindeki ralli teklemeye başlayınca Asya hisse senetleri de düştü.