Dolar Sabah O Sınırı da Geçti

AKP'nin CHP'nin ardından dün de MHP ile yapılan koalisyon görüşmesinden bir sonuç alınamamasıyla siyasi belirsizlik ve jeopolitik riskler devam ederken, yükselişini sürdüren dolar/TL 2.8776'ya kadar yükselerek tarihi zirvesini yeniledi.

Kurda volatilitenin hızlanmasıyla TCMB'nin geçen hafta bankacıların "sembolik" olarak nitelendirdiği üç adım atması ardından gözler bugünkü PPK toplantısına çevrildi. PPK'da ağırlıklı olarak kısa vadeli faizlerin sabit tutulması beklenirken, TCMB'nin para politikasında sadeleşme çalışmaları için Ağustos ayını işaret etmesiyle birlikte, politika faizi ile faiz koridorunun alt bandında artırım da beklentiler arasında bulunuyor.

Dün saat 1844'te 2.8640/2.8655 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah erken saatlerde tarihi zirve olan 2.8776'ya kadar yükseldikten sonra saat 0847'de 2.8696/2.8725 seviyesinden işlem görüyor. Dün aynı saatte 3.0155/3.0169 seviyesinde olan sepet bazında TL ise tarihi zirve olan 3.0310'a kadar yükseldikten sonra aynı saatte 3.0208/3.0242, euro/TL ise 3.1721/3.1758 seviyesinde. AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, dünkü görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, şu anki tablo itibarıyla partisinin hem CHP hem de MHP ile koalisyon oluşturma yolları gözükmediğini dile getirirken, MHP'nin Meclis'e getirilecek olası bir erken seçim önerisine hayır oyu kullanacağını söyledi.

Bundan sonraki planları için AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyeleriyle istişare yapacağını da söyleyen Davutoğlu, "Parti yetkilileri ve Cumhurbaşkanı ile danışıp gerekli adımları atacağım. Gerekirse görevi iade edeceğim" dedi. Anayasa'ya göre Cumhurbaşkanı'nın, hükümeti kurmakla ilgili yaptığı ilk görevlendirmenin 45.gününde seçim hükümeti atayarak ülkeyi erken seçime götürme yetkisi bulunuyor. Hükümet kurmak için alınan yetkinin süresi 23 Ağustos'ta doluyor.  Analistler siyasi endişelerin kısa vadede son bulmasına düşük bir olasılık gözüyle bakarken, TL üzerindeki baskının da kısa vadede son bulması beklenmiyor.

Finansbank Ekonomisti Gökçe Çelik, TL varlıklardaki satış eğiliminin geçen hafta sonuç alınamayan AKP-CHP görüşmesi ardından yoğunlaştığını ve TL'nin dolarkarşısında tarihi düşük seviyelere geldiğini söyleyerek, "Artan risk primini kompanse etmek üzere para politikası koşullarında anlamlı bir sıkılaşma olmadığı takdirde önümüzdeki dönemde TL üzerinde yoğun baskı devam edecektir" dedi. Tahvil-bono piyasasında 10 yıllık gösterge olan 12 Mart 2025 itfalı tahvil dün spot kapanışta yüzde 9.89, valörde son işlemde yüzde 9.94 seviyesindeydi. İki yıllık gösterge olan 14 Haziran 2017 itfalı tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta yüzde 10.25, valörde son işlemde 10.28 seviyesindeydi.