Dolar 3 TL Olur mu?
Dolar 2.7435 lira ile yeni rekor düzeye çıktı, euro 2.97 lirayı aştı. Dolardaki yükseliş nereye kadar sürecek? Dolar 3 TL'yi görür mü? Dolar nasıl geriler? Posta, Kapalıçarşı'nın ayaklı borsasının nabzını tuttu...

Türkiye 45 gün sonra genel seçimlere gidecek. Sandık başına gidecek milyonlarca seçmen yeni hükümetin belirlenmesi için oy tercihlerini kullanacak. Genel seçimlere iki aydan az bir süre kala para piyasaları allak bullak. Dolar yakın dönemdeki kritik eşik olan 2.7400 TL sınırını da aştı. Dolar karşısında tüm para birimleri arasında en büyük değer kaybını TL yaşarken piyasaların nasıl bir seyir izleyeceği merak konusu.
Posta.com.tr, Kapalıçarşı'da ayaklı borsanın nabzını tuttu. Dolardaki keskin yükselişin nedenlerini ve bu çıkışın 3 TL'yi görüp görmeyeceğini ayaklı borsa uzmanlarına sordu:
Kapalıçarşı'daki piyasa uzmanlarına göre piyasalarda bir güven sıkıntısı var. 45 gün sonra yapılacak seçimlere işaret eden uzmanlar dolardaki yükselişi 3 önemli sebebe bağlıyor:
1- FED'İN FAİZ ARTIRIMI BEKLENTİSİ
Amerikan Merkez Bankası'nın son tutanaklarında ekonomide istikrarın yakalandığı vurgulanarak önümüzdeki aylarda faiz artırımına gidebileceğine yönelik güçlü işaretler verdi. Amerikan Merkez Bankası'nın faiz artırımı demek dünyada kendisine güvenli liman arayan paranın Amerika'ya akması demek. Böyle olunca da dolar tüm dünyada hızla değer kazanıyor.
2- MERKEZ BANKASI'NIN BASKI ALTINA OLDUĞU İZLENİMİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Merkez Bankası'na yönelik sert eleştirileri sonrası Merkez'e yönelik bir güven boşluğu doğdu. Piyasalarda 'Merkez Bankası'nın elini kolunu bağlamışlar, hiçbir şey yapamıyor. Müdahale edemiyor.' görüşü ağırlık kazanmaya başladı. Piyasa uzmanlarına göre Merkez Bankası, doğrudan da dolaylı olarak dolara müdahalede bulunsaydı yükselen dolarda bir geri çekilme olabilirdi. Ancak bu müdahale gelmediği için doların önü.
3-SEÇİME GİDİLİYOR
Kapalıçarşı'daki ayaklı borsa uzmanlarına göre dolardaki yükselişi tetikleyen bir diğer unsur yaklaşan genel seçimler. 7 Haziran'a doğru Ak Parti'nin tek başına iktidar olup olamayacağı, olası koalisyon senaryoları doları tetikliyor.
DOLAR NASIL GERİLER?
Her gün yeni rekorlar kıran dolardaki yükseliş nasıl durdurulabilir? Piyasa uzmanlarının bu soruya verdiği cevap ise şöyle: Artık gelişmelere bağlı olarak dolarda farklı rakamlar görebiliriz. Eğer ABD Merkez Bankası kalkıp "ben faiz artırımını Eylül'e bırakıyorum ya da önümüzdeki yıla erteliyorum" derse dolarda bir geri çekilme olur. Merkez Bankası kalkar 'Ben bağımsızım, faizleri arttırıyorum.' derse dolar geri gelebilir.
DOLAR 3 TL OLUR MU?
Yeni rekorlara imza atan dolardaki yükselişin ne kadar süreceği hala belirsiz. Ayaklı borsa uzmanlarına göre ise şimdilik psikolojik eşik 2.7500 TL. Öte yandan doların 3 TL olması ihtimali var ama uzak ihtimal.
DÜNYADA ALTIN FİYATLARI DÜŞERKEN TÜRKİYE'DE ARTIYOR
Dünyada altın fiyatlarında bir gerileme var ancak Türkiye'de altın fiyatları yükseliyor çünkü: Altın fiyatları dünyada ons bazında düştü ancak dolar yükseldiği için altın da TL bazında yükseliyor. Normalde dünyada altının ons fiyatı 1200'lerdeydi şimdi 1180'lerde. TL olarak altının gramı 104 TL civarında.
PAZARTESİ PİYASALAR NASIL BİR SEYİR İZLER?
Uzmanlara göre pazartesiden itibaren piyasalar yine aynı parametrelere odaklanacak. Seçime kadar piyasaların seyrinin bu yönde devam edeceğini ifade eden uzmanlar dolarda geriye doğru bir gevşeme yaşanabileceği görüşünde.
DOLARDA SON RAKAM
Dolar 2.7435 lira ile yeni rekor düzeye çıktı, euro 2.97 lirayı aştı