ABD Verileri Açıkladı, Dolar Uçtu!
ABD verilerinin güçlü gelmesiyle dolar yükselişe geçerek 2.91'i gördü.
Güne 2.86 düzeyinde başlayan dolar, ABD tarım dışı istihdam verilerinin güçlü gelmesiyle hızlı bir şekilde yükselişe geçerek, 2.91’gördü.

Dolardaki yükselişte ABD’den gelen tarım dışı istihdam verileri ve işsizlik rakamları etkili olurken, yükseliş trendinin devam etmesi bekleniyor. Çünkü ABD verilerinin güçlü gelmesi, Fed’in aralık ayında yapacağı toplantıda faiz kararını tekrar masaya yatıracağı anlamına geliyor.

Nitekim Fed Başkanı Janet Yellen, 28 Ekim’deki Fed toplantısının ardından yaptığı açıklamalarda, verilerin güçlü gelmesi durumunda Fed’in Aralık ayında faiz artırımına gitme olasılığının canlı olacağını söyledi. Diğer Fed üyeleri de Yellen’ı destekler şekilde açıklama yaptı.

Bu açıklamalarla birlikte, dolar önemli para birimleri ve yükselen para birimleri karşısında daha da değer kazandı. Fed’in gelecek ay faiz artırması artık piyasalarda yüzde 90’ın üzerinde fiyatlanıyor.


Yurtiçi piyasada ise dolar seçimlerin ardından sert bir gerilemeyle 2.75’e doğru iniş yaşadı. İki yıllık gösterge tahvil faizleri ise yüzde 9.60’a kadar indi. Ancak başkanlık tartışmaları, ekonomi yönetiminde nasıl şekilleneceği endişesi, Merkez Bankası’nın hükümet ve Cumhurbaşkanlığı ile nasıl bir ilişkide olacağı belirsizliği doları 2.86’ya kadar taşıdı.

ABD’den gelen verilerle birlikte 2.91’i gören doların tüm bu nedenlerle birlikte yükselişini sürdürmesi bekleniyor. Gelecek haberlere bağlı olarak dolardaki hareketin 2.90-2.95 civarında olacağı tahmin ediliyor.