Yakın Doğu Üniversitesi (Near East Universty Nicosia Cyprus) Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre; YDÜ Hastanesi Başhekimi Dr. Sevim Erkmen, Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Savaşan ile Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail’in katılımıyla düzenlenen basın toplantısında KKTC’de Meme Kanseri Bilinci’nin gelişmesine yönelik olarak başlatılan özel tarama programının tanıtıldığı belirtildi.



Savaşan: Dr. Suat İ. Günsel’in inisiyatifiyle yıllardır sürdürülen check-up kampanyalarının katkısıyla, ülkedeki erken teşhis edilen kanser vakalarının sayısı önemli oranda arttı…



YDÜ (Near East University Nicosia) Kurucu Rektörü Dr. Suat İ. Günsel’in YDÜ Hastanesi’ne, ülke insanını sağlıkta dışa bağımlılıktan kurtarmak ve yüksek standartta sağlık hizmetiyle buluşturmak ana hedefiyle hayat verdiğini hatırlatarak konuşmasına başlayan Ahmet Savaşan, hastanenin oluşturulurken dünyada da KKTC’de de en fazla ölümlerin yaşandığı başta kanser, kalp ve travmaların teşhisi ile tedavilerinin en iyi şartlarda yapılabilmesi için hiçbir fedakarlıktan kaçınılmadığını söyledi.
KKTC’de yaşayan bütün halkın, YDÜ Hastanesi’nin kurulduğu günden bu yana bölgenin en geniş olanaklara sahip kanser teşhis ve tedavi merkezine sahip olduğunu vurgulayan Savaşan, Dr. Suat İ. Günsel’in inisiyatifiyle yıllardır sürdürülen check-up kampanyaları ve tarama programlarının katkısıyla ülkedeki erken teşhis edilen kanser vakalarının arttığını söyledi.



Savaşan: YDÜ Hastanesi’nin SGK’lıları kabul etmeye başlamasıyla Kıbrıs Türk Halkı’nın hastane ve hekim seçme hakkına sahip olma istenci artmıştır!
Savaşan, geçtiğimiz Cuma gün Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Beşir Atalay’ın YDÜ Camii ile Girne Üniversitesi’nin temel atma töreninde Türkiye Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı (SGK) hastaların YDÜ Hastanesi’nden hizmet alabileceğini müjdelemesinin ardından dün (2 Ekim, 2013) hastanenin Türk vatandaşları ile bakmakla yükümlü oldukları kişileri kabul etmeye başladığını söyledi. Savaşan, Kıbrıs Türk Halkı’nın sosyal güvenceleriyle kaliteli ve kesintisiz sağlık hizmeti alabilmesi gerektiğini belirterek, SGK açılımının ardından KKTC vatandaşlarının da hastane ve hekim seçme hakkını talep ettiğini vurguladı.
Dr. Erkmen: Erken evrede teşhis edilen kanserlerin tedavisinde yüzde 90’a yakın başarı şansı bulunuyor!
“Meme kanseri dünyada da ülkemizde de kadınlarda görülen kanser türlerinin başında gelmektedir. Kanserde erken tanı çok önemlidir, bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü Ekim ayını meme kanseri bilinçlendirme ayı olarak belirlemiştir” diyen Erkmen, meme kanseri konusunda ülkede farkındalığın artması, insanımızın erken tanı konusunda bilinçlendirilmesi ve alınması gereken önlemlerin topluma anlatılması hususlarında YDÜ Hastanesi’nin ilk günden bu yana büyük hassasiyet gösterdiğini anlattı.

 Meme kanserinin halen ülkemizde de dünyada da en fazla görülen kanser türü olduğuna dikkat çeken Erkmen, önemli olan ilk şeyin insanın kendi sağlığının sorumluluğunu alması olduğunu vurguladı. ikinci önemli olanın ise meme kanseri riskinin tanımlanması ve risk gruplarının belirlenmesi olduğuna işaret eden Erkmen, bunun da düzenli olarak kanser kayıtlarının tutulması ile mümkün olabileceğini söyledi. Erkmen üçüncü olarak da taramaların büyük önem taşıdığının altını çizdi.

Her ay yapılan kendi kendini muayene erken teşhis için hayati önem taşıyor…

Meme kanserinde erken tanı için atılacak adımların başında kendi kendini muayenenin geldiğini anlatan Erkmen, kadınların kendi vücutlarını tanımalarının önemine vurgu yaparak, bayanların 20 yaşından itibaren her ay kendi kendine muayene yapması gerektiğini belirtti. Her ay yapılan bu muayeneler sayesinde meme kanserlerinin yüzde 90 oranında teşhis edildiğini anlatan Erkmen, meme kanserinde de diğer kanser türlerinde olduğu gibi erken teşhisin çok önemli olduğunu vurguladı. Erkmen erken evrede yakalanan meme kanserlerinin tedavisinde yüzde 90’a yakın bir başarıya ulaşma şansının da bulunduğunu söyledi.

20 yaşından itibaren her 2-3 yılda bir, 40 yaşından itibaren ise her yıl hekim muayenesi yapılmalıdır…

Sevim Erkmen, 20 yaşından itibaren her 2-3 yılda bir, 40 yaşından itibaren ise de her yıl hekim muayenesinin yaptırılması gerektiğini söyledi. Erkmen ayrıca ailesinden ötürü risk grubunda olanların  muayenelerinin de daha sıklıkla yapılması gerektiğini anlattı.

Kanser Teşhisinde Mamografi Bu Gün En Önemli Tanı Yöntemlerinden Biri…

Doktor tavsiyesiyle yaptırılacak mamografinin en önemli tanı yöntemlerinden biri olduğuna dikkat çeken Erkmen, elle muayenede veya klinik muayene ile tespit edilemeyen küçüklükteki kanser türlerinin teşhis edilmesinde mamografinin son derece önemli olduğunu vurguladı.

Dr. Erkmen: Kanserden Korkmayın, Geç Kalmaktan Korkun!

Erkmen konuşmasının sonunda Kanser Hastalarına Yardım Derneği işbirliğiyle “Kanserden Korkmayın, Geç Kalmaktan Korkun” adıyla Ekim ayı boyunca sürecek olan özel koşullarda hazırladıkları meme kanseri tarama programının başladığı müjdesini vererek, erken teşhisin hayat kurtardığını hatırlattı.

Kocaismail: Beşir Atalay’a Kıbrıslı Türklerin talebinin SGK benzeri bir uygulamanın KKTC vatandaşlarına da genişletilmesi olduğunu ilettim…

Kanser hastalarına ülkelerinde, ailelerinin yanında en iyi tedaviyi alabilme şansı yarattıkları ve hastalara gösterdiği samimi ilgi için YDÜ Hastanesi’ne teşekkür ederek konuşmasına başlayan Raziye Kocaismail de, Beşir Atalay’ın SGK müjdesini verdiği gün kendisiyle ayak üstü görüştüğünü ve Kıbrıslı Türklerin talebinin de benzer bir uygulamanın KKTC vatandaşlarına da genişletilmesi olduğunu Atalay’a ilettiğini söyledi.

 Beşir Atalay: Bu konunun artık KKTC vatandaşları için de çözülebileceğine inanıyorum…

Beşir Atalay’ın bu konunun artık çözülebileceğine inandığını söylediğini belirten Kocaismail, “gerçekten çok geniş imkanlara sahip ülkemizin tek üniversite hastanesini de diğer hastaneleri de sosyal sigortalarımız ile seçebilme hakkımız olmalıdır” diyerek bunun hastalarının talebi olduğunu vurguladı.

Kocaismail “Devletimizin bir an önce bu hizmeti alabilmemiz için kolları sıvamasını bekliyoruz, bizler bu taleplerimizi ilgililere pek çok defa bildirdik, bu konunun çözülünceye kadar takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz” dedi.

Kocaismail: YDÜ Hastanesi ile birlikte kanser hastalarımızın Güney’e veya başka bir ülkeye gitmeye ihtiyacı kalmamıştır.

YDÜ Hastanesi’nin ülkeye kazandırılması ile birlikte kanser hastalarının Güney’e veya başka bir ülkeye gitmeye ihtiyacının kalmadığını vurgulayan Kocaismail, şu anda Güney Kıbrıs’ın yeni hasta almadığını belirterek, “bu durum yıllar önce yaşansaydı yine hastalarımız yurt dışına gitmek zorunda kalacaklardı” diye konuştu. Kocaismail, bu gün YDÜ Hastanesi’nin kanser konusunda dünyanın en gelişmiş teşhis ve tedavi cihazları yanı sıra çok iyi hocalara da sahip olduğunu anlatarak hastaların ülkelerinde kendilerini güvende hissettiklerini sözlerine ekledi.

Kocaismail: Kanser hastalarının gerek radyoterapi gerekse de kemoterapileri için YDÜ Hastanesi’nin olanaklarından yararlanabilmesinin yolunun açık olması gerekiyor!

Raziye Kocaismail, kanser hastalarının gerek radyoterapi gerekse de kemoterapileri için YDÜ Hastanesi’nin olanaklarından yararlanabilmesinin yolunun açık olmasının önemini vurgulayarak, hekim ve hastane seçme hakkının başta kanser hastaları ile diğer herkese verilmesinin hayati önem taşıdığını söyledi.

Kocaismail: Hastalara hekim ve hastane seçme hakkı biran önce verilmeli ve kemoterapi tedavisi devletin tekelinde olmamalıdır!

“Seçim hakkı bizlere biran önce verilmelidir” diyen Kocaismail, fiyat farkını hasta ödeyecek olduktan sonra kemoterapilerin sadece devletin tekelinde olmasını da eleştirdi. Kocaismail buna karşı olduklarını belirterek, “şu anda Devlet Hastanesi’nde bir yığılma başlamıştır. 5 kişilik, 10 kişilik bir ekiple hastalarımız göz yaşlarıyla bu hizmeti sıkıntılar  içerisinde alıyorlar” diyen Kocaismail, kanser hastalarının daha rahat ortamlarda  hizmet alma hakkına sahip olmaları gerektiğini tekrardan vurguladı.

Kocaismail, meme kanseri ayında sosyal sorumluluk göstererek gerek bu tarama programını başlatan gerekse de bu programla derneğimize yardım yapılmasına vesile olan YDÜ Hastanesi’nin, her zaman olduğu gibi yine sembolik bir ücret karşılığında bu önemli kampanyayı başlattığını sözlerine ekledi.

130 yeni kanser vakasının 100’ü YDÜ Hastanesi’nde, 30’u da Devlet Hastanesi’nde erken evrede teşhis edildi…

Bu kampanyaların öneminin daha iyi anlaşılması için örnekler veren Raziye Kocaismail bir önceki dönemde yapılan taramalarda 130 civarında yeni kanser vakasının tespit edildiğini söyleyerek, bu hastaların 2’si hariç 100 civarındaki hastanın YDÜ Hastanesinde, 30 hastanın da Devlet Hastanesinde erken evrede teşhis edildiğini ve bu sayede hastaların hayatının kurtulduğuna dikkat çekti.

Kanser Hastalarına Yardım Derneği 19 ayda verdiği seminerlerle 6 bin kişiye ulaştı…

Bugün itibarıyla derneğin bilimsel danışmanı Mine Çağlar’ın 19 ayda verdiği seminerlerle 6 bin civarında insana ulaşıldığını anlatan Kocaismail, ada çapında evden eve köyden köye yaptıkları çalışmalarla kanser konusundaki bilincin arttırıldığına işaret etti. “Eskiden çok zor şartlarda yapabildiğimiz ve insanlarımızın katılması için de çok büyük gayretler gösterdiğimiz kampanya dönemleri geride kaldı. Artık insanlarımız kanser konusunda bilinçlenmiştir ve bu tür kampanyaları da kendileri talep eder duruma gelmişlerdir” diye konuştu.

YDÜ Hastanesi’nde Ekim ayı boyunca 40 yaş altı ve 40 yaş üstü meme kanseri taraması 125 TL’ye Yapılacak.

YDÜ Hastanesi’nde Ekim ayı boyunca 40 yaş altı ve 40 yaş üstü meme kanseri taramalarının 125 TL’ye yapılacağını söyleyen Kocaismail, paketin 40 yaş altı kişiler için ultrasound ile doktor muayenesini, kırk yaş üstü olan kişiler için ise mamografi ile doktor muayenesini kapsadığını anlattı.

Kampanya’dan yararlanmak için Kanser Hastalarına Yardım Derneği'nden 5 TL’lik yardım makbuzu almak yeterli olacak…

Kampanya’nın, Kanser Hastalarına Yardım Derneği işbirliği ile KKTC'de meme kanseri konusunda toplumsal bilincin arttırılmasına ve derneğe katkı yapılmasına yönelik olarak başlatıldığını anlatan Kocaismail, kampanyadan yararlanmak isteyen kişilerin Kanser Hastalarına Yardım Derneği'nden alacakları 5 TL’lik yardım makbuzunu hastanede ibraz etmelerinin yeterli olacağını söyledi