SİYASİ VE EKONOMİK GÖRÜŞLERİNİN YANINDA ÖZEL HAYATIYLA DA DİKKATİ ÇEKEN YUNANİSTAN'IN YENİ BAŞBAKANI ALEKSİS ÇİPRAS'IN KABİNESİ DE "RENKLİ İSİMLERDEN" OLUŞUYOR

KRAVAT TAKMAYAN, YUNANİSTAN İÇİN ALIŞILAGELMİŞ KURALLARI GÖREVE GELDİĞİ İLK GÜNDEN DEĞİŞTİREN ÇİPRAS'IN KABİNESİNDE ESKİ MANKEN DE LÜKS MALİKANE SAHİBİ KOMÜNİST BAKAN DA VAR

YENİ KABİNEDE İÇİŞLERİ BAKANI'NIN OĞLU SOYGUNCULUKTAN YARGILANIRKEN, BAKAN VUÇİS "OĞLUNUN TERCİHİNE SAYGI DUYDUĞUNU" İFADE EDİYOR

 Yunanistan'ın yeni Başbakanı Radikal Sol İttifak'ın (Syriza) lideri Aleksis Çipras, bugüne kadarki siyasi yaşamının yanı sıra özel yaşamıyla da ilgi çekiyor.

Çipras, kravatsız olarak geldiği cumhurbaşkanlığı konutunda Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'ın huzurunda İncil'e el basmadan yemin ederek göreve başlayarak Yunan siyasetinde bir ilke imza atarken, aynı zamanda ülkenin son 150 yılının en genç başbakanı unvanını da kazandı.

Atina'da çoğunlukla orta sınıfın yaşadığı bir semtte mütevazı bir apartman dairesinde resmi nikahsız hayat arkadaşı Betti Baciana ve iki çocuğuyla kalan Çipras, bugünlerde kent merkezindeki başbakanlık konutu Maksimu Sarayı'na taşınmaya hazırlanıyor.

CHE-PRAS

Çipras'ın siyasi yaşamı öğrencilik yıllarında başladı. Sıkı bir solcu olan ve birçok öğrenci hareketinde öncü rol oynayan Çipras'ı arkadaşları Arjantinli devrimci Che Guevara'ya atıfla "Che-pras" olarak çağırıyor.

Daha önce Atina sokaklarında sıkça motosikletiyle gezinirken görülen Çipras, marketlerde alışverişlerini kendisi yapıyor ve her fırsatta halkla birlikte olmayı seviyor.

İÇİŞLERİ BAKANI'NIN OĞLU SOYGUNCULUKTAN YARGILANIYOR

Çipras başkanlığındaki koalisyon hükümetini oluşturan Syriza ve ANEL partilerinin kimi üst düzey yöneticileri de siyasi faaliyetlerinin yanı sıra renkli kişilikleriyle sıkça medyada konu oluyor.

İçişleri Bakanı olan Nikos Vuçis'in 2007 yılında banka soygunculuğundan yargılanan oğlu Yorgos Vuçis'in duruşmasındaki ifadesi Yunan medyasında uzun süre tartışılmıştı. Mahkeme heyetinin oğluyla ilgili tüm suçlamalarını reddeden Vuçis, "Oğlumun yaptığını onaylamıyorum ancak seçimine saygı duyuyorum" diye cevap vermiş ve sonuna kadar oğlunu savunmuştu.

Yeni hükümette Başbakan Yardımcısı olarak görev alan Yannis Dragasakis'in kızı Marianna Dragasakis de 2007'de Atina'da bir apartman dairesinde üç kişiyle çok miktarda mühimmat ve uyuşturucu ile yakalanmıştı.

LÜKS MALİKANE SAHİBİ KOMÜNİST BAKAN

Başbakan Çipras'ın "akıl hocası" olarak bilinen, nazik tavırlarıyla dikkati çeken yeni Devlet Bakanı Alekos Flaburaris ise Komünist Partili eski mücadele arkadaşları tarafından Syriza'nın "Bon Viveur"u (iyi yaşamasını seven, zevk sahibi kişi) olarak tanımlanıyor.

Uzun yıllar Yunanistan Komünist Partisi'nde siyaset yaptıktan sonra Syriza'ya geçen Flaburaris'in turistik Aigina bölgesinde deniz kıyısında lüks bir malikanesi bulunuyor. Yunan medyasında çıkan haberlerde, Başbakan Çipras'ın Flaburaris'in malikanesini ikinci evi gibi kullandığı ve her yıl çocuklarının doğum günlerini burada kutladığı belirtiliyor.

ANEL'İN MİLLİYETÇİLERİ

Diğer yandan, koalisyon hükümetinin küçük ortağı ANEL'in Genel Başkanı Panayotis Kammenos ve kimi parti üyeleri de Yunan milliyetçiliği ve göçmen karşıtı keskin görüşleri nedeniyle sıkça gündeme geliyor. Selanik'te yaptığı bir konuşma nedeniyle milletvekilliği dokunulmazlığı kaldırılan Kammenos aleyhinde, vatandaşları kışkırtarak suça teşvik etmek gerekçesiyle açılmış dava bulunuyor. Basına yansıyan haberlere göre, Kammenos, Selanik'teki konuşmasında, vatandaşlardan bölgede altın araştırmalarına izin veren PASOK'lu Aristotelis Belediye Başkanı Hristos Pahtas'ı "linç etmelerini" istemişti.

Kammenos, kısa bir süre önce de saçlarını boyamasını eleştiren ND milletvekili Adonis Georgiadis ile parlamentodaki sert tartışmanın ardından mahkemelik olmuştu.

TÜRK BAŞKONSOLOSLUĞU'NU KAPATMAK İSTEYEN BAKAN YARDIMCISI

ANEL'in yeni hükümetteki renkli kişiliklerinden biri olan ve hükümet içerisindeki koordinasyondan sorumlu Devlet Bakanı Yardımcısı Terens Kuik ise Batı Trakya'da Türk Azınlık karşıtı sivri çıkışlarıyla biliniyor. AP seçimlerinde bölgede yayımlanan Türkçe seçim broşürlerine itiraz ederek, parlamentoya bu konuda soru yönelten Kuik, Gümülcine'deki Türk Başkonsolosluğu'nun kapatılmasını savunuyor.

İngiliz bir baba ve Yunan bir anneden olan Kuik'in, basında çıkan Yahudi asıllı olduğu şeklindeki iddiaları "hakaret olarak kabul ettiğini" açıklaması uzun süre tartışılmıştı. Kuik, seçim öncesi yaptığı açıklamada da ANEL'in Syriza ile olası bir işbirliğini partisi açısından bir hakaret olarak görerek karşı çıkmıştı.

ANEL'in en çok konuşulan isimlerinde biri de koalisyon hükümetinde İçişleri Bakanlığı'nda turizmden sorumlu bakan yardımcılığı görevine getirilen Elena Kundura. Eski bir atlet olan ve yüksek atlama ile engelli koşuda Yunanistan rekorları sahibi olan Kundura, sonraki yıllarda Paris'e giderek uzun yıllar mankenlik yaptı. 1990 yılında dünyanın en iyi 10 mankeni arasında yer alan Kundura, 2004'te Yunanistan'a dönerek ND saflarında aktif siyasete başladı. Kundura, ND'den üç kez milletvekili seçildikten sonra 2012'de partisinden ayrılarak ANEL'e geçti.

Yeni kabinenin Sağlık Bakanı 63 yaşındaki Panagiotis Korumblis ise Yunanistan'da ilk görme engelli bakan olarak tarihe geçti. Yunanistan medyasına göre, ailesi Osmanlı döneminde Karadeniz kıyılarından Yunanistan'a göçen Pontuslardan olan bakan, görme yeteneğini 10 yaşında İkinci Dünya Savaşı döneminden kalan bir bombanın patlaması sonucunda kaybetti. Korumblis, daha önce PASOK milletvekilliği yapmıştı.

TÜRKİYE'YE KARŞI TUTUM

Çipras hükümetinde Üretim Yeniden Yapılanma, Çevre ve Enerji Bakanı Yardımcısı olan Panayotis Sgurudis de Türkiye karşıtı tutumuyla biliniyor. Aslen İskeçeli olan ve 25 Ocak seçimlerinde Syriza'nın kontenjan listesinden milletvekili seçilen Sgurudis, daha önce PASOK hükümetleri döneminde Parlamento Başkan Yardımcısı görevinde bulundu.

Sgurudis, 1995'te Parlamento Başkan Yardımcısı olduğu dönemde bir grup Yunan milletvekili ile gizlice Abdullah Öcalan'ı Suriye'deki Bekaa vadisinde ziyaret etmişti. Daha sonra Sgurudis ve beraberindeki milletvekillerini Öcalan ile gösteren fotoğraflar Yunan gazetelerinde yayımlanmıştı. Yunan basını, Sgurudis'in, Öcalan Suriye'den kaçıp İtalya'ya gittiğinde de İtalya'nın başkenti Roma'da teröristi ziyaret ettiğini ileri sürmüştü.