EURO GRUBU BAŞKANI: "REFERANDUMU BEKLEYECEĞİZ VE SONUCUNU DİKKATE ALACAĞIZ"

Euro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, referanduma kadar Yunanistan'la müzakere etmeyeceklerini belirterek, "Referandumu bekleyeceğiz ve sonucunu dikkate alacağız" dedi.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın kreditörlerin koşullarını şartlı olarak kabul ettikleri yönündeki mektubu nedeniyle telekonferans toplantısı yapan Euro Bölgesi Maliye Bakanları Atina'nın bu hamlesini "not etmekle" yetindi.

Euro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, telekonferans toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Mevcut siyasi durum, önceki tekliflerin (Yunanistan tarafından) reddedilmiş olması, pazar günü düzenlenecek olan referandum ve Yunan hükümetinin halka 'Hayır' kararını tavsiye etmesi karşısında bu aşamada yeni müzakereler için bir temel görmüyoruz. Önümüzdeki günlerde ne Euro Grubu düzeyinde ne de Yunan makamlarıyla (Troyka) kurumları arasında mali düzenlemelerle ilgili öneriler hakkında görüşmeler yapılmayacaktır. Referandumu bekleyeceğiz ve sonucunu dikkate alacağız" dedi.

Dijsselbloem, Yunan halkının Avrupa'nın parçası olmak ve Euro Bölgesi'nde kalmak konusundaki güçlü kararlılığına rağmen bu ülkedeki mevcut durumdan büyük üzüntü duyduğunu belirtti.

Çipras, Euro Bölgesi'ndeki ortaklarıyla AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF'ye gönderdiği mektupta adalardaki KDV indiriminin devamı, emeklilik yaşının artırılmasının daha uzun bir zaman dilimine yayılması ve askeri harcamalardaki kesintinin esnetilmesi şartıyla kreditörlerin şartlarını kabul ettiklerini bildirmişt