EYP SUBAYI GÖREVDEN ALINDI

Yunanistan'da, Yunan gizli servisinde (EYP), aşırı sağcı Altın Şafak partisi üyelerini izlemekle görevli üst düzey bir subayın görevinden alındığı belirtildi.

Yunan medyasına yansıyan haberlerde, EYP'de karşı istihbarat üçüncü şube müdürü olduğu belirtilen subayın görevden alınma nedeni henüz kesin olarak bilinmemekle birlikte, Yüksek Mahkeme (Arios Pagos) savcısı tarafından sürdürülen Altın Şafak'ın organize suç örgütü ilan edilmesi soruşturması kapsamında, EYP ile ilgili elde edilen bazı bulgular nedeniyle görevden alınmış olabileceği yer aldı.

Kamu Düzeni Bakanlığı çevrelerine dayandırılan haberlerde, söz konusu subayın Altın Şafak milletvekillerinden birinin yakın akrabası olduğu belirtilirken, Altın Şafak operasyonunda yardımcısı olduğu bildirilen başka bir subayın da görevine son verilmeye hazırlanıldığı ifade edildi. Haberlerde, EYP'in, kısa bir süre önce Yüksek Mahkeme Savcı Yardımcısı Haralambos Vurliotis'in talimatıyla Altın Şafak Partisi üyelerini izleme altına aldığı kaydedildi. Bu arada, Rodos Adası'nda Altın Şafak üyelerine askeri eğitim verdiği iddia edilen bir polisin gözaltına alındığı bildirildi.

Öte yandan, sosyal medyada Altın Şafak üyelerine eğitim verirken çekilen fotoğrafları yayımlanan subayın ortağı olduğu bir şirket çalışanlarının sosyal güvenlik giderlerini ödemediği gerekçesiyle gözaltına alındığı belirtilirken, Altın Şafak'la olan ilgisini sorgulamak üzere Atina'dan Yunan polis teşkilatından özel bir heyetin Rodos'a hareket ettiği öğrenildi.

Bu arada, önceki gün internetten yayınladığı bir bildiride hükümeti istifaya çağıran "İhtiyati Özel Kuvvetler Topluluğu"nun (KEED) yarın parlamento önünde yapmayı planladığı protesto gösterisi, kamu güvenliği gerekçesiyle polis tarafından yasaklandı.

İlk kez önceki gün internetten yayınladığı duyuruyla adını duyuran KEED'nin üyeleri arasında Yunan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ordularında özel kuvvetlerde görev yapmış emekli subay ve erler bulunuyor. Emekli tuğgeneral Ciakis İoannis başkanlığındaki KEED'nin internet sitesinde yer alan açıklamada, birliğin amaç ve hedefleri, öncelikli olarak milli egemenliği korumak, milli amaçlı faaliyetlere katılmak ve acil durumlarda talep olduğunda aktif olarak yer almak olarak gösteriliyor. KEED'nin internet sitesinde yayınlanan açıklamada ayrıca Yunan ordusunda muvazzaf subay ve erlere "alışılmışın dışında savaş" eğitimi vermenin birliğin amaçları arasında bulunduğu belirtiliyor.