DANG HUMMASI SALGINI NEDENİYLE BEYHAN KENTİ "FELAKET BÖLGESİ" İLAN EDİLDİ

Yemen'in doğusundaki Şebve vilayetine bağlı Beyhan kentinin, Dang humması salgını nedeniyle "felaket bölgesi" ilan edildiği bildirildi.

Yemen hükümetine bağlı Sağlık Ofisi Müdürü Nasır el-Merzuki, yaptığı yazılı açıklamada, Dang humması ile mücadele için gerekli imkânların yoksunluğu nedeniyle Beyhan kentinde bir felaket yaşandığını ifade etti.

Felaketin boyutlarının vilayetteki sağlık idaresinin imkan ve gücünü aştığını belirten kaydeden Merzuki, Dang humması teşhisi konulanların kadın, erkek ve her yaştan kişiler olduğunu belirtti.

Merzuki, hastalığın kontrol altına alınması için Beyhan'a bir sağlık ekibi gönderildiğini, hastalığın tedavisi için bölgedeki sağlık çalışanlarına eğitim verileceğini ve halkın önleyici tedbirler konusunda bilinçlendireceğini aktardı.

Şebve'de Dang hummasına yakalanan yeni kişilerin tespit edilmesiyle birlikte salgın durumunun daha tehlikeli hale geldiğini kaydeden Yemen Sağlık Ofisi Müdürü Merzuki, uluslararası kuruluşlara Şebve'deki sağlık ofisine Dang humması ile mücadele için gereken yardımları yapmaları çağrısında bulundu.

Yemen'in doğusundaki Şebve vilayetinde 12 kişinin dang humması nedeniyle hayatını kaybettiği bildirilmişti.

Sivrisineklerden bulaşan virüsün neden olduğu dang humması vakaları, genellikle yağışın sıkça görüldüğü mevsimlerde, özellikle haziran ve eylül aylarında artış gösteriyor. Uzmanlar, yüksek sıcaklık ve uzun süren yağışların sıtma ve dang humması taşıyan sivrisineklerin çoğalmasına sebep olduğuna dikkati çekiyor.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından nisan ayında hazırlanan raporda, Yemen'de bulaşıcı hastalık riskinin yükseldiğine işaret edilerek, Yemenlilerin yüzde 80'inin sıtma riskine açık olduğu, bunların yüzde 25'ten fazlasının ise çok riskli bölgelerde yaşadığı kaydedilmişti. Raporda, temiz suya ulaşma ve kanalizasyon imkânının kısıtlı olduğu göz önüne alınarak dang humması, sıtma ve kolera gibi bulaşıcı hastalık tehlikesinin arttığı vurgulanmıştı.