Sana, 9 Kasım 14 : Yemen'de kurulan yeni kabine Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin huzurunda yemin ederek, göreve başladı.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen yemin törenine, Dışişleri Bakanı Abdullah es-Sayidi, Kültür Bakanı Erva Abduh Osman, Devlet Bakanı Muhammed el-Amiri yurt dışında oldukları için; Sivil Hizmetler Bakanı olarak açıklanan Ahmed Lokman ile Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı Kabul el-Mutevekkil ise "görevden affını istediği" için katılmadı.

Başbakan Halid Mahfuz Bahhah, yemin törenin ardından yaptığı açıklamada, hükümetin kurulduğunu belirterek, bundan sonra geri adım atmanın söz konusu olmadığını ifade etti.

Ülkedeki tüm siyasi oluşumları hükümetle iş birliği yapmaya çağıran Bahhah, Yemenlileri siyasi çekişmelerden kaçınmaya ve tüm ulusal meselelerin çözümü için diyalog etrafında kenetlenmeye çağırdı.

Ülkenin içinde bulunduğu mevcut durum nedeniyle Yemenlilerin hayal kırıklığı yaşadığını dile getiren Bahhah, halkın "ülkeyi içinde bulunduğu krizden çıkarma isteğinde" olduğunu vurgularak, tüm sorunları çözmek için şeffaf bir yönetim izleyeceklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Hadi de yeni dönemin kolay olmayacağını ancak ülkenin artık yeni bir çıkmazı kaldıramayacağını belirterek, tüm siyasi taraflardan "varılan anlaşmaya" saygı duyup, buna uymasını istedi.

Uzun süredir siyasi krizin yaşandığı Yemen'de, yönetim ile başkent Sana'ya giren Husiler arasında 21 Eylül'de "Barış ve Ulusal Ortaklık" anlaşması imzalanmıştı.

Anlaşma maddeleri çerçevesinde Cumhurbaşkanı Hadi, hükümeti kurma görevini "siyasi çevrelerin üzerinde uzlaştığı" Halid Mahfuz Bahhah'a vermişti.

(AA/GÖZ/SEL)