PAPALIK SEÇİM SÜRECİ KONKLAV, 1MART'TA BAŞLAYACAK 

Hristiyan Katolik Kilisesi'nin ruhban sınıfında, Papa'dan sonra gelen en önemli din adamı konumundaki Kardinaller, Papalık seçim sürecinin (Konklav) 1Mart Salı günü başlamasına karar verdi.

Emerit Papa 16. Benediktus'un 2Şubat'ta görevden ayrılmasından sonra makamın boş olduğu (Sede Vacante) ilan edilen Vatikan'da, bu hafta başlayan Kardinaller Meclisi Genel Kurulu bugün, yeni Papa'nın belirleneceği Konklav sürecinin başlama tarihine karar verdi.

İtalyan haber ajansı ANSA'nın haberine göre, Kardinaller Meclisi Dekanı Angelo Sodano'nun davetiyle hafta boyunca Roma'ya gelen, yeni Papa'yı seçecek olan 11kardinal, Papalık seçimi için 1Mart 2013 tarihinde karar kıldı.

Basına yansıyan haberlerde, Konklav tarihinin açıklanmasının gecikmesinde, Kardinallerin yakın zamanda kilisenin başını ağrıtan Emerit Papa 16. Benediktus'un ofisinden bazı belgelerin basına sızması olan ve kamuoyunda Vatileaks skandalı olarak bilinen konu üzerinde tartışmalarının etkili olduğu belirtildi.  

YENİ PAPA NASIL SEÇİLECEK

11kardinal, 1Mart Salı günü sabah saatlerinde Papalık seçimi ayinini yaptıktan sonra, öğleden sonra Papalık seçiminin yapıldığı Sistine Şapeli'ne kapanarak, Konklav'ın ilk oturumunu gerçekleştirecek. Kardinaller, yeni Papa'yı seçene kadar, 1Mart'tan sonraki günlerde sabah ve öğleden sonra oturum olmak üzere; günde 4 oturum gerçekleştirecek.

Oylamaları takiben oylar hemen sayılacak. Yapılan oylamada öne çıkan ismin, 3'te çoğunluğu elde edememesi durumunda adayların isimlerinin yazıldığı kağıtlar, herhangi bir madde karıştırılmadan yakılacak. Yakılan bu kağıtlar, şapelin bacasından siyah duman olarak çıkacağı için, bu durum henüz yeni papanın belirlenemediği anlamına gelecek. Oylama sonucunda adaylardan birinin 3'te çoğunluğun sağlaması durumunda ise seçimi kazanan adaya Latince, "Yüce Papa olarak kilise hukukuna göre seçimi kabul ediyor musun" sorusu yöneltilecek. 

Adayın bu soruya vereceği olumlu yanıtın ardından kendisini ikinci bir soru yöneltilecek. İkinci soruda kazanan adaya havari isim olarak nasıl hitap edilmesinin istendiği soruluyor ve sonra oy kağıtları, beyaz duman çıkmasını sağlayacak şekilde kimyasal bir madde karıştırılarak yakılıyor. Bu beyaz duman işaretiyle başta Aziz Pietro Meydanı'na toplanan binlerce inanan ve dünyaya papanın belirlendiği mesajı veriliyor.

Katolik Hristiyan aleminin 266. Papası'nın kim olacağı sorusunun önümüzdeki hafta içinde yanıt bulması bekleniyor.