Gazimağusa Kaleiçi’nde kalan Mehmet Oytun’a ait üç küçük kedi yavrusu, tam da Hayvanları Koruma Günü’nde acımasızca zehirlendi.
   Vicdansızca katledilen kedilerin sahibi Mehmet Oytun sokakta bulup sahiplendiği kedilerin zehirlenip öldürülmesinin kabul edilebilir bir durum olmadığını belirtti. Oytun, yetkililerden bu işin sorumlusunu bulmalarını isteyerek, başka hayvanların katlinin önüne geçilmesini talep etti.
  bir tanesinin ismi Cimcime olan kedilerinin zehirlenerek katledilmelerinin yeni bir olay olmadığını, yaklaşık bir buçuk ay önce yine bir kedisinin zehirlendiğini kaydetti. 
   Mahallelerinde benzer birçok zehirlenme olayının da yaşandığını belirten Mehmet Oytun, hayvan zehirleyip öldürmenin büyük günah olduğuna dikkat çekti ve kedilerini öldürenlerin Allah’larından bulmasını diledi.
   Yetkililerden başıboş hayvanlarla ilgilenilmesini de talep eden Mehmet Oytun, belediyeden de sokak hayvanları için bir barınak sağlamasını istedi.

“Yetkililer sorumluları bulsun”
   Yavruların ölümünü büyük üzüntüyle karşılayan Kuzey Kıbrıs Hayvanları Koruma Gönüllüsü Fayka Güresun da bu çağda bu tarz zehirleme olaylarının çağdışı ve büyük bir insanlık ayıbı olduğunu bildirdi. Güresun, Hayvanları Koruma Günü’nde böyle bir katliamın yapılmasının çok üzücü ve kabul edilebilir olmadığını söylerken, sorumluların bulunması çağrısında bulundu.
   Bölgede yaşayan birçok kişi de olayı tepki ve nefretle karşılarken, söz konusu bölgede uzun bir süredir evcil ve sokak hayvanlarının bazı vicdansız kişilerce zehirlendiklerine işaret etti. Bölge sakinleri, “bugün acımasızca hayvanları zehirleyen, yarın insanları da zehirlemeye başlar, yetkililer ‘iki-üç kedi azaldı’ diyerek bu sözün arkasına saklanamaz, bu işin sorumlularını arayıp bulmak zorundadırlar” dediler.
  
Hayvan Hakları Bildirgesi
   15 Ekim 1978 tarihinde Paris’in UNESCO evinde ilan edilen Hayvan Hakları Bildirgesi’nin 2. maddesinin, 1. fıkrasına göre bir tür hayvan olan insanın, öbür hayvanları yok edemeyeceği, bu hakkı çiğneyerek onları sömüremeyeceği ve bilgilerini hayvanların hizmetine sunmakla görevli olduğunun altı çiziliyor.