UKRAYNA'DA PAZAR GÜNÜ YAPILACAK ERKEN GENEL SEÇİMLERDEN DEVLET BAŞKANI PROŞENKO'NUN, İKTİDARINI GÜÇLENDİREREK ÇIKMASI BEKLENİYOR

MECLİSTEKİ 450 SANDALYE İÇİN 6 BİN 627 MİLLETVEKİLİ ADAYININ YARIŞACAĞI PARLAMENTO SEÇİMLERİNDE, 41 ÜLKEDEN 2 BİN 300'DEN FAZLA ULUSLARARASI GÖZLEMCİ GÖREV YAPACAK

ÜLKENİN BATISINDA SEÇİMLERİN SORUNSUZ GEÇMESİ BEKLENİRKEN, TEK TARAFLI OLARAK RUSYA'YA BAĞLANMA KARARI ALAN KIRIM VE RUS YANLISI AYRILIKÇILARIN KONTROLÜNDE BULUNAN DONBAS BÖLGELERİNDE SANDIK KURULMAYACAK

 Geçen yılın sonundan beri siyasi kriz ve çatışmaların yaşandığı Ukrayna'da, Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun pazar günü yapılacak erken seçimlerden iktidarını güçlendirerek çıkması bekleniyor.

Yaklaşık yedi aydır suların durulmadığı Ukrayna'da halk, çatışmaların gölgesinde 26 Ekim'de erken seçime gidiyor. 36 milyondan fazla seçmenin oy kullanacağı seçimlerde, bağımsız adaylarla birlikte 6 bin 627 milletvekili adayı 450 sandalyeli parlamentoda yer alabilmek için yarışacak.

Tüm dünyanın gözünün çevrildiği seçimlerde, 41 ülkeden 2 bin 300'den fazla uluslararası gözlemci ile 500 gazetecinin görev yapması bekleniyor. 29 siyasi partinin katılacağı seçimlerden, "Poroşenko Bloğu"nun lideri konumunda bulunan Devlet Başkanı Poroşenko'nun iktidarını güçlendirerek çıkacağı ifade ediliyor.

Haziranda seçimi kazanarak devlet başkanlığı görevine gelen Poroşenko, Rusya ile yaşanan gerilimi düşürmeyi, AB ile ilişkileri güçlendirmeyi ve ekonomiyi canlandırmayı hedefliyor.

Ülkedeki krizi çözmek için 25 Ağustos'ta erken seçim kararı alan Poroşenko'nun böylelikle meclisteki Rusya yanlısı milletvekillerinden kurtulmayı amaçladığı iddia ediliyor.

Parlamentoya girmesi beklenen diğer partilerin ise Başbakan Arseniy Yatsenyuk'un başında bulunduğu Halk Cephesi Partisi, Oleg Lyaşko'nun başında bulunduğu Ukrayna Radikal Partisi, eski Başbakan Yulia Timoşenko'nun "Tüm Ukraynalıların Vatan Birliği" Partisi, eski İçişleri Bakanı Anatoliy Gritsenko'nun "Vatandaşık Pozisyonu" Partisi ile milliyetçileri birleştiren Tüm Ukraynalıların Özgürlük Birliği Partisi olması bekleniyor.

Ağırlıklı olarak ülkenin doğusundaki seçmenler tarafından desteklenen ve Bölgeler Partisi'nin yerine kurulan Muhalif Blok Partisi ile Ukrayna Komünist Partisi'nin yüzde 5'lik seçim barajının altında kalabileceği belirtiliyor.

RUSYA'DA TUTUKLU PİLOT, MİLLETVEKİLİ ADAYI

Seçimin en dikkat çekici adaylarından biri, halen Rusya'da tutuklu bulunan Ukraynalı kadın pilot Nadia Savçenko. Savçenko, Timoşenko'nun partisinden ilk sıralardan aday gösterildi.

Rusya yanlısı ayrılıkçılara karşı yürütülen terörle mücadele operasyonları sırasında helikopteri düşürülen ve ardından tutuklanarak Rusya'ya götürülen Savçenko, iki Rus gazetecinin ölümüne neden olan hava saldırısına katılmakla suçlanıyor. Savçenko'nun davası Rusya'da devam ediyor.

Bir diğer dikkat çekici milletvekili adayı ise Devlet Başkanı Poroşenko'nun oğlu Aleksey Poroşenko. 1985 doğumlu oğul Poroşenko, Rusya yanlısı ayrılıkçılara karşı ülkenin doğusunda yürütülen terörle mücadele operasyonlarına katılmasının ardından milletvekili adayı oldu.

Kırım Tatarları lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Rıfat Çubarov da Poroşenko Bloğu'nda seçime katılacak.

Poroşenko'nun seçim listesinin ilk sırasında Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, ikinci sırada ise Eski İçişleri Bakanı Yuriy Lutsenko yer alıyor.

AYRILIKÇI BÖLGELERDE SANDIK KURULMAYACAK

Başkent Kiev dahil ülkenin batı bölgelerinde seçimlerin sorunsuz gerçekleşmesi beklenirken, halen çatışmaların sürdüğü doğu bölgelerinde ise katılımın düşük olacağı tahmin ediliyor.

Tek taraflı olarak Rusya'ya bağlanma kararı alan Kırım ile Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrolünde bulunan Donbas bölgelerinde ise oy kullanılmayacak. Ancak Kırım'dan 3 bin civarında seçmenin diğer bölgelere giderek oy kullanmak istediği ifade ediliyor.

Son yapılan anketlere göre, seçime katılım oranının yüzde 65-80 civarında olması bekleniyor.

Yurt dışındaki Ukraynalıların dünyanın 72 ülkesinde kurulan 112 sandıkta oy kullanması öngörülürken, bu ülkeler arasında 6 sandıkla ilk sırayı Rusya aldı.

Bu arada, doğuda terörle mücadele operasyonlarında görev alan askerlerin oy kullanıp kullanmayacağı da tartışılan konular arasında. Ukrayna yönetimi, usulsüzlük yapılması olasılığına karşı bu bölgelere sandık kurmaya mesafeli duruyor ancak askerlerin oy kullanabilmesi yönünde karar çıktığına yönelik haberlere işaret ediliyor.

Uzmanlar, Devlet Başkanı Poroşenko tarafından onaylanan, seçimlerde usulsüzlük yapanlara ve oy satın alma girişiminde bulunanlara 1-3 yıl arasında hapis cezası verilmesine ilişkin yasanın, seçim hilelerini engellemekte yetersiz kalacağı görüşünde.

İşçileri Bakanlığı ise şimdiden oy satın alma teşebbüsü sebebiyle 150 soruşturma açıldığını duyurdu.

Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile hükümet güçleri arasında 5 Eylül'de Minsk'te ateşkes ilan edilmesine rağmen bölgede sık sık silahlı çatışmalar çıkıyor. Taraflar ateşkes ihlallerinde birbirlerini suçluyor.