İspanya'da bulunan insan kalıntıları üzerinde yapılan bir araştırma, tespit edilen en eski cinayetin 430 bin yıl önce işlenmiş olabileceğini gösterdi.

İspanya'nın kuzeyinde yer alan Sima de losHuesos arkeolojik kazı bölgesinde bir mağarada 28 kişiye ait 430 bin yıllık kalıntılar bulundu.

Paleontologlar tarafından yürütülen araştırma, kalıntılar arasındaki 52 parçanın bir araya getirilmesiyle yeniden oluşturulan bir kafatasındaki neredeyse aynı iki çatlağın "aynı objeyle" ve "birden fazla darbe" sonucu oluştuğunu ortaya çıkardı.

Bilim adamları, bunun "öldürme" amacıyla vurulmuş bir darbenin sonucu olabileceğini söyledi.

Madrid'deki Health Carlos III Enstitüsü'nde yürütülen araştırma ekibinin başkanı Nohemi Sala, "Kafatasının ait olduğu kişinin uygulanan şiddet sonucu öldüğünü düşünüyoruz. Kafatasında neredeyse aynı yerde meydana gelen benzer iki çatlak kazara olamaz" diye konuştu.

Sala, ayrıca kafatasındaki iki derin çatlağın etrafında hiçbir iyileşme izine rastlanmadığını, bunun da kurbanın darbeyi aldıktan hemen sonra öldüğünü gösterdiğini belirtti.

Ayrıca, 28 kişiye ait kalıntıların mağaradaki derin bir kuyunun içinde dikey bir şekilde bulunması, 430 bin yıl önceki insanların cenazelerini bir araya toplama gibi sosyal bir davranış sergilemiş olabileceğini ortaya koydu.

Araştırmanın sonuçları "PLOS One" dergisinde yayımlandı.