Sosyal Sigortalar Dairesi Müdürü Erçin Tekakpınar, mecliste uzun ve gergin geçen görüşmelerin ardından kabul edilen Sosyal Sigortalar (Değişiklik) Yasası için “Bu değişiklik keşke 10 yıl önce yapılsaydı” dedi.

Sosyal Sigortalar’ın şu anda ayda 44 milyon TL maaş ödediği 28 bin 500 emeklisi ve 71 bin civarında da aktif prim yatıran olduğunu açıklayan Erçin Tekakpınar, Sosyal Sigortalar Yasası’ndaki son değişikliklerin üç ana başlıkta toplandığını ifade ederek şu bilgileri verdi:

Temel değişiklikler niçin bu üç maddedir? Sosyal Güvenlik Yasası’nda ve Sosyal Sigortalar Yasası’ndaki prim oranları farklıydı. Sosyal Sigortalar’daki prim oranları daha düşük olmasına rağmen insanların 50-55 yaşında emekli olma imkanı vardı. Ama Sosyal Güvenlik Yasası’na göre, prim oranları yüksek olduğu halde insanlar 60 yaşından önce emekli olamıyor. Bu yüzden prim oranlarını düzenledik, Sosyal Güvenlik Yasası’ndaki oranların düzeyine getirdik ve 45 yaşın altındaki sigortalıları etkileyecek şekilde de emekli yaşını, kademeli olarak 60’a çektik.

“BU DÜZENLEME YILDA 25-30 MİLYON EK KATKI GETİRECEK”

Tekakpınar, sosyal güvenlik politikalarının uzun vadeli olduğuna işaret ederek, yapılan değişikliklerin de genellikle tepkiyle karşılandığını belirtti. Tekakpınar, marttan itibaren gelir artışlarının başlayacağını; 2013-14’te ise yapılan yasal değişikliklerin olumlu sonuçlarını göreceklerini ifade etti.

Tekakpınar, 2011 yılı bütçelerindeki açığın 90 milyon TL olduğunu; İhtiyat Sandığı ve bazı bankalara borçlarının da bulunduğunu kaydetti.

Geçmiş yıllardan farklı olarak bu yıl ilk kez Sosyal Sigortalar’ın devletten alacağı üçüncü ayak primleri için Maliye bütçesine kalem konulduğunu belirten Daire Müdürü, “Maliye’nin mükellefiyetleri kalem kalem belli oldu. O yüzden bu yıl yasanın da getirdiği etki olacak. Maaş ödemelerinde geçen yıl yaşadığımız sıkıntıları yaşamayacağımızı ümit ederim. Şu anda her ay düzenli maaş ödeyebileceğiz gibi görünüyor. Borçlanma da minimum düzeyde olacak. Her ay borçlanma ihtiyacı duyulmayacak” dedi.

Sosyal Sigortalar Dairesi Müdürü Erçin Tekakpınar, emeklilik yaşının kademeli olarak yükseltilmesinin dünyada “geleceği kurtarma operasyonu” diye isimlendirildiğini ve birçok ülkede de emeklilik yaşlarının yükseldiğini ifade etti.

Yapılan yasal değişikliklerde üçüncü temel noktanın emekli maaşının hesaplanması formülünün yeniden düzenlenmesi olduğunu kaydeden Tekakpınar, son 7 yılda en yüksek yatırım yapılan 4 yıl dikkate alınarak hesaplanan emekli maaşlarının yeni düzenlemeyle değiştiğini söyledi. Eski formülün, yıllardır karşılarına dairenin gelirlerini azaltan ve finansman dengesini bozan bir sorun olarak çıktığını vurgulayan Tekakpınar, “Bu kayıt dışını teşvik eden de bir sistemdi” dedi.

“KAZANILMIŞ HAKLARA DOKUNMAMAYA ÇALIŞTIK”

Tekakpınar, bu düzenlemenin mağduriyetleri önleyeceğini belirterek, geçmişte Sanayi Holding’de yüksek maaşla çalışan ve primleri yüksek yatırılan çalışanların bu işyeri kapanınca daha düşük maaşlarla başka işyerlerine girdiğini; emeklilik maaşı hesaplamasında son 7 yıl dikkate alındığı için de çok mağdur olduklarını ifade etti.

Sosyal Sigortalar Dairesi Müdürü Erçin Tekakpınar, şu anda en yüksek emekli maaşının 2 bin 650 TL olduğunu; yeni yasayla yüksek prim yatıranların daha yüksek maaş alabileceğini açıkladı.

ŞU ANA DEK 5 BİN 500 KİŞİ AFTAN YARARLANDI

SEA SIDE OTEL İÇİN YENİDEN İHALE

LEFKE’DE YOLSUZLUK

Şu anda 70 bin TL’nin zimmete geçirildiğinin saptandığını, rakamın artabileceğini kaydeden Tekakpınar, “Dairenin imajı açısından kötü ve üzücü bir olay. Suçluların ortaya çıkması lazım. Bundan sonra da iç denetime ağırlık vereceğiz” dedi.

Sosyal Sigortalar Dairesi Müdürü Erçin Tekakpınar, yasal düzenlemenin daha önceden yapılması ve emeklilik yaşının yükseltilmesi halinde sistemin daha sağlıklı işleyeceğini belirterek, “Keşke bu değişiklik 10 yıl önce yapılsaydı” ifadesini kullandı.

Tekakpınar, 2009 nüfus sayımı sonuçlarına göre, ülkede 50-64 yaş arası 36 bin kişi bulunduğunu; bunların yüzde 60-70’inin işgücü piyasasında yer aldığını kaydederek “Ama bizde 50 yaş ve üzerinde olup prim yatıran insan sayısı 2 bin civarındadır. Demek ki erken emeklilik insanları kayıt dışına itiyor. Emekli olduktan sonra kimse gidip de prim yatırmıyor. Emekli olunca çoğu kişi evde oturmaz, çalışır ama kayıt dışıdır” dedi.

Tekakpınar, dünyanın en güzel sosyal güvenlik düzenlemesi yapılsa bile toplumsal tepkiyle karşılaşılabildiğini; yasal değişiklikleri “yumuşak geçiş” olarak yaptıklarını anlatarak, “Ancak bu şekilde toplumsal barışı sağlayıp, insanların hoşgörüyle bakmasını sağlayabiliriz” diye konuştu.