SURİYE DIŞİŞLERİ BAKANI MUALLİM, MOSKOVA'DA RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANI LAVROV'LA GÖRÜŞTÜ

LAVROV: "SURİYE'DE POLİTİK BARIŞÇI ÇÖZÜMÜN ALTERNATİFİ YOKTUR"

MUALLİM: "ESAD, G20 ZİRVESİ ÖNCESİ VE SONRASINDAKİ TUTUMU NEDENİYLE PUTİN'E SELAMLARINI VE ŞÜKRANLARINI İLETMEMİ İSTEDİ"

 Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye krizinde barışçı çözüm yollarının alternatifi olmadığını söyledi.

Moskova'da Suriye Dışişleri Bakanı Velid el-Muallim ile görüşmesinin ardından basın toplantsında konuşan Lavrov, Rusya'nın Suriye konusundaki tutumunun herkes tarafından bilindiğine vurgu yaparak, "Suriye krizinde askeri müdahale dahil barışçıl çözüm yollarının alternatifi yoktur" dedi.

Lavrov, "G8 Zirvesi'nde mutabakata varılan herşeyin yapılmasını ve güç kullanımı yoluna gidilmemesini önemli görüyoruz. Suriye hükümeti ve muhalifleri, terörist grupların ükede barınmaması için hareket etmeye çağırıyouz." ifadelerini kullandı.

Suriye'ye karşı bir askeri müdahalede tansiyonun sadece bu ülkede değil tüm Ortadoğu'da daha da artacağına işaret eden Lavrov, Moskova'nın Suriye'de politik çözümle ilgilenen tüm tarafları ülkesine davet ederek ortak hareket etmeye hazır olduğunu belirtti.

Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Petersburg'da düzenlenen G20 Zirvesi'nde yaptığı konuşmayı anımsatarak, Rusya'nın Lough Erne'de düzenlenen G8 zirvesi ve Cenevre Konferansında anlaşılan prensipler üzerinde pozisyonunu şekillendirmeye devam edeceğini yineledi.

Şam yakınlarında 21 Ağustos'ta kimyasal silah kullanıldığı yönündeki iddiaların önceden planlanarak gerçekleştirildiğini öne süren Lavrov," Muhalifler kendi hazırladıkları görüntüleri kendileri internete yüklüyorlar. Bunun önceden planlanmış senaryo olduğuna dair kanıtar var" diye konuştu.

Rus bakan ayrıca ülkesinin, BM denetçilerinin Suriye'ye dönmesi fikrine destek vereceklerini kaydeti.

ESAD, PUTİN'E TEŞEKKÜRLERİNİ İLETTİ

Suriye Dışişleri Bakanı Velid el-Muallim de Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Suriye krizindeki tutumundan dolayı teşekkürlerini ilettiğini belirterek,"Esad, G20 Zirvesi öncesi ve sonrasındaki tutumu nedeniyle Putin'e selamlarını ve şükranlarını iletmemi istedi" dedi.

Esad yönetiminin hiçbir ön koşul olmadan Cenevre-2 Konferansına katılmaya hazır olduğunu belirten Muallim, tüm taraflarla diyaloğa açık olduklarını ve politik çözüm şansının halen var olduğunu söyledi. Muallim, BM uzmanlarının ve denetçilerinin istenildiği zaman Suriye'ye gelerek incelemede bulunabileceğini kaydeti.

Muallim, ABD'nin olası bir saldırısından sonra Esad yönetiminin Cenevre-2 konusunda tutumunun değişebileciğini ima ederek, "Ama ABD'nin hamlesinden sonra ne olur bilmiyorum. Belki bir roket gelir ve konferansı götürür" diye konuştu.

Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, rejim tarafından kimyasal silah kullanıldığı iddialarını bir kez daha reddetti.