ABD BASINI, HAVA OPERASYONUNA ABD'NİN YANI SIRA BAHREYN, KATAR, SUUDİ ARABİSTAN, ÜRDÜN VE BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ'NİN KATILDIĞINI YAZDI

Washington, Paris 23 Eylül 14 : Amerikan basını, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Suriye'deki hedeflerine yönelik başlatılan hava operasyonuna ABD'nin yanı sıra 5 Arap ülkesinin katıldığını yazdı.

Amerikan haber ajansı AP'nin haberine göre, operasyon devam ettiği için isimlerinin açıklanmaması koşuluyla basına bilgi veren ABD'li yetkililer, IŞİD'in Suriye'deki kontrol merkezlerine, ikmal tesislerine, eğitim kamplarına ve diğer kritik noktalardaki lojistik yerlerine yönelik akşam saatlerinde başlayan saldırıya 5 Arap ülkesinin katıldığını kaydetti.

Yetkililer ABD'nin yanında hava saldırılarına katılan ülkelerin Bahreyn, Katar, Suudi Arabistan, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri olduğu bilgisini paylaştı.

Haberde saldırıların bir kısmının örgütün Rakka'daki kumanda merkezine düzenlendiği belirtildi.

Pentagon Sözcüsü John Kirby, ABD ile birlikte saldırılara katılan güçlerin, avcı ve bombardıman uçakları ve Tomahawk sara saldırı füzelerini kullanarak teröristlere karşı askeri eylemlerine başladığını duyurmuştu.

ABD ordusu ağustostan bu yana IŞİD'in etkili olduğu Irak'a yaklaşık 190 hava saldırısı düzenlemişti. Yeni operasyonlarla IŞİD'e karşı yürütülen saldırılar, örgütün Suriye'deki hedefleri de eklenerek genişlemiş oldu.

PENTAGON SÖZCÜSÜ KİRBY EYLEMİ TEYİT ETTİ

Pentagon Sözcüsü John Kirby, "ABD ordusu ve partner ülkelerin güçlerinin, avcı ve bombardıman uçakları ve Tomahawk kara saldırı füzelerini kullanarak, Suriye'deki Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) teröristlerine karşı askeri eylemde bulunduğunu teyit edebilirim" dedi.

Operasyon şu anda devam ettiği için konuyla ilgili daha fazla detay veremeyeceğini belirten Kirby, "Bu hava saldırılarının kararı, Başkomutan'ın yetkisi altında ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı komutanınca bugünün erken saatlerinde verildi. Konuyla ilgili daha sonra daha fazla detay vereceğiz" diye konuştu.

FRANSA, IŞİD TEHDİTLERİ ÜZERİNE 30 ÜLKEDEKİ VATANDAŞLARINI ALARMA GEÇİRDİ

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Irak Şam İslam Devleti terör örgütü militanlarının Paris'e yönelik tehditleri ve Cezayir'de bir vatandaşının IŞİD'e yakın bir grup tarafından kaçırılmasının ardından yaklaşık 30 ülkede yaşayan veya buralara gidecek vatandaşlarını uyardı.

Bakanlık açıklamasında çoğu Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Sahra bölgesindeki yaklaşık 30 ülkede yaşayan vatandaşlarının veya buralara gideceklerin ''çok dikkatli olması'' istendi.

Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'un talimatı ile yayınlanan genelgede, söz konusu ülkelerde yaşayan vatandaşların derhal Fransa temsilcilikleriyle temasa geçmesi istendi.

IŞİD'e bağlı Cezayir'deki ''Halifenin Askerleri'' isimli örgüt, dün ülkenin doğusundaki bir Fransız vatandaşını kaçırmış, Fransa'nın Irak'taki operasyonlarına 24 saat içinde son vermemesi halinde bu kişinin infaz edileceğini duyurmuştu.

İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, düzenlediği basın toplantısında IŞİD'in Fransız vatandaşlarını tehdit eden açıklamalarından korkmadıklarını belirterek, Fransa'nın vatandaşların güvenliğini sağlamak için bütün önlemleri aldığını ve almaya devam edeceğini bildirmişti.

(AA/ÖZ/ÖK)