Sudan'ın Doğu Darfur eyaletinde iki kabile arasındaki çatışmalarda, 300'den fazla kişinin yaşamını yitirdiği iddia ediliyor.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Ma'aliya ve Rizeigat kabileleri arasında Doğu Darfur'un Um Rakuba bölgesinde 2 gün önce çıkan çatışmalar aralıklarla sürüyor. Bölgedeki kaynaklar, şimdiye kadar Rizeigat'tan 200, Ma'aliya kabilesinden 123 kişinin öldüğü, yüzlerce kişinin yaralandığını öne sürdü.

Yetkililer ise çatışmalarda ölen kişi sayısının 65 kadar olduğunu, bölgedeki kaynakların ölü ve yaralı sayısını abartılı verdiğini savundu. Sudan İçişleri Bakanlığı ise henüz konuya ilişkin resmi bir açıklama yapmadı.

Kabileler arasındaki kanlı çatışmaların "hayvan otlatma ve arazi anlaşmazlığı"ndan kaynaklandığı ve bölgedeki gerginliğin sürdüğü kaydedildi.

Öte yandan Doğu Darfur Eyalet Meclisi, Hartum yönetiminden, olaylara müdahale için çatışma bölgelerine güvenlik takviyesi yapmasını talep etti. Bölge halkı da Sudan Hükümeti ve BM'den kendilerini korumasını istedi.

Güvenlik sorunlarının yaşandığı Darfur'da Afrika kökenli kabileler, Arap kabileleri Hartum yönetimiyle iş birliği yapmakla suçluyor. Bu nedenle de taraflar arasında zaman zaman çatışma yaşanıyor.