Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın gecikmiş prim borcu bulunan sosyal sigortalılara ödemede kolaylık sağlamak amacıyla uygulamaya koyduğu sosyal sigortalar affından yararlanmak isteyenler için başvuru süreci, ay sonunda sona eriyor.

Af kapsamında taksitli ve peşin olmak üzere iki kategoriye ayrılan ödeme şekilleri için başvuruda bulunanların taksitlendirme çalışmaları ise Mart ayı sonunda tamamlanacak. Aftan yararlanma sürecinin ardından denetimler artırılacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi, gecikmiş prim borcu ve cezası bulunan sosyal sigortalılara ödemede kolaylık sağlamak amacıyla yürürlüğe konan af yasasından yararlanmak isteyenlere Şubat ayı sonuna kadar başvuruda bulunmaları çağrısında bulundu.

Ünverdi, prim borcu bulunanların aftan yararlanmasını ve borcunu taksitlendirmesini isterken, sigortalı olmanın işverenler, çalışanlar ve ailelerini, iş kazaları, iş hastalıkları veya doğum hastalık gibi olaylarda güven altına aldığını kaydetti.

RAKAMLAR

Başvuruların ardından taksitlendirme çalışmalarının Mart ayı sonuna kadar tamamlanacağını ve denetimlerin artırılacağını ifade eden Ünverdi, aftan yararlanmak amacıyla şimdiye dek 5 bin 504 kişinin başvuruda bulunduğunu ve bunlardan yaklaşık iki bininin sonuçlandırıldığını söyledi.

Ünverdi, prim borcu bulunanların af yasasından yararlanıp borcunu ister peşin isterse taksitli olarak ödeyebileceğini belirterek, taksitli ödeme seçeneğini seçenlerin prim borcu cezalarında yüzde 70 indirim yapılacağını, geri kalanın taksitlendirileceğini, peşin ödeme yapacakların prim borcu cezalarında ise yüzde 80 indirim yapılacağını anlattı.

Aftan yararlanmak amacıyla başvuru yapan ve işlemleri sonuçlandırılan sigortalılardan toplam 15 milyon 500 bin TL tahsilat yapıldığını, başvuru yapan 5 bin 504 kişiden 700’ünün peşin ödeme seçeneğini, bin 200 kişinin de taksitli seçeneğini uyguladığını ifade eden Ünverdi, diğer başvuru yapanların ise çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

Ünverdi, Muhaceret Affına başvuru yapan yaklaşık 10 bin kişiden birçoğunun iş dünyasına gireceğini düşündüklerini ve bunun da sosyal sigortalar ile ülkeye katma değer katacağına inandıklarını belirterek, bu yıl kaçaklara karşı mücadelenin artırılarak süreceğini, bunda kararlı olduklarını söyledi.

DESTEK ÇAĞRISI

İşveren ve vatandaşlara da bakanlığa ve hükümete bu konuda destek vermesi çağrısında bulunan Ünverdi, kaçak yaşama karşı herkesin duyarlı olmasını ve bu mücadeleye katkı koymasını istedi.

Şerife Ünverdi, kaçak yaşama izin vermeyeceklerini, bu konuda da herkesten duyarlılık beklediklerini ifade ederek, duyarlılık arttıkça her geçen gün sosyal sigorta ve ihtiyat sandığına da yatırımların arttığını, bunun da ülke için zenginlik olduğunu vurguladı.

Ünverdi, ülkede yaklaşık 72 bin sigortalı bulunduğunu, bunlardan yaklaşık 40 bininin vatandaş, geri kalanının ise çalışma izinli olduğunu da söyledi.