Sınıfta soyunan Hollandalı öğretmen biyolojiye ilgiyi artırdı
Hollanda'nın batısındaki Hazerswoude kasabasındaki bir ortaöğretim okulunda biyoloji öğretmenliği yapan Debby Heerkens, okul müdürüyle bir kutu çikolatasına iddiaya girdi


Öğretmen biyoloji dersinde öğrencilerin karşısında soyunacak ve bunu filme alıp video paylaşım sitesi YouTube'a yükleyecekti. İddia ise bunun ne kadar ilgi göreceğiyle ilgiliydi. Okul müdürü, bu videonun 8 bin 500'den fazla izlenmeyeceğini savunuyordu. Öğretmen Debby Heerkens ise, en az 10 bin izleyiciye ulaşacağını iddia etti.

Sıranın üzerine çıkıp soyundu

Heerkens, bu iddiaya girdikten sonra, Groenehart Rijnwoude Okulu orta bölümü 1. sınıf biyoloji dersine girdi.

Bir öğrencinin sırasının üzerine çıkan Debby Heerkens, öğrencilerin şaşkın bakışları arasında soyunmaya başladı.

Ancak kadın öğretmenin giysilerinin altından iç çamaşırı yerine, vücudu saran ve üzerinde kemikler, iç organları ve kasların göründüğü bir kıyafet vardı.

Debby Heerkens, biyoloji dersinde öğrencilere insanın vücut yapısını eğlenceli biçimde anlatabilmek için görsel malzeme ararken, bu özel yapım kıyafete rastlamış.

Üç değişik parçadan oluşan giysiler, kat kat kemik yapısı, iç organlar ve kas gruplarını gösteriyor. Heerkens, biyoloji dersinde üst üste giydiği bu kıyafet yardımıyla vücut yapısını anlatmaya başladı.

Öğretmenlerden Monique de Jong'dan da bu dersi filme almasını istemişti. Aslında amaç buydu. Görüntüleri Youtube'a yüklerse dersi de daha fazla öğrencinin izleyeceğini düşünmüştü. İddiaya girdiği okul müdürü de bu fikre onay vermişti.



'Çok eğlenceliydi'


Heerkens'in derslerine girdiği ortaokul 1. sınıf öğrencileri, önce şaşkınlık geçirseler de biyoloji dersini hayli eğlenceli bulduklarını belirtiyorlar.

Öğretmenin sırasının üzerine çıkarak soyunduğu 13 yaşındaki Mika Hoogenboom, "İlkin ürktüm ama sonra eğlendim. Dersin böyle anlatılması daha hoş" diyor.

12 yaşındaki Corne Koetsier ise, epeyce değişik tepkilerden geçtiğini anlatıyor:

"Öğretmenimiz sıranın üzerine çıkıp, 'Sakın korkmayın' deyince sınav yapacak sandım. Birden fermuarını indirip pantolonunu çıkarmaya başladı. O zaman kendi kendime, 'bu gidişat iyi değil' dedim. Altındaki giysi ten rengiydi. Bir an gerçekten çıplak olduğunu düşündüm."
Beklenmedik ilgi

Debby Heerkens'in sınıfta soyunarak anlattığı biyoloji dersinin videosu, YouTube'da kısa sürede 50 bin kişi tarafından izlendi.

Okulun Facebook sayfasında da paylaşılan fotoğraf ve video hakkında binlerce yorum yapıldı.

Birçok kişi, bunu "tuhaf bulduğunu" söylerken, kimileri de "çok zekice bir fikir" olarak değerlendiriyor.

Yorum yapanlar arasında,"Bizim zamanımızda neden böyle öğretmenler yoktu" diye hayıflanların sayısı da az değil.

Debby Heerkens ise, projesinin bu kadar yoğun ilgi görmesi nedeniyle şaşkın.

"Böyle basit bir şeyin, bu kadar büyütülmesini anlayamıyorum" diyor.

Öğretmen olarak her zaman yeni ders anlatma yöntemleri aradığını belirten Heerkens, yaptığı dersi, "ufuk açıcı" diye tanımlıyor.

Debby Heerkens, şimdi diğer öğretmen arkadaşlarıyla birlikte değişik ders videoları hazırlayıp YouTube üzerinden yayınlamayı planlıyor.