İRAN MECLİS BAŞKANI LARİCANİ, RUSYA'NIN SURİYE'YE DÜZENLEDİĞİ HAVA SALDIRILARINDA İRAN'IN HAVA SAHASINI KULLANMASIYLA İLGİLİ BİR ANLAŞMANIN BULUNMADIĞINI SÖYLEDİ

 İran Meclis Başkanı Ali Laricani, Rusya'nın Suriye'ye düzenlediği hava saldırılarında, İran'ın hava sahasını kullanmasıyla ilgili bir anlaşmanın olmadığını söyledi.

İran'da Meclis Günü münasebetiyle eski İran Meclisi oturum salonunda basın toplantısı düzenleyen Laricani, AA muhabirinin, Rusya'nın İran hava sahasını ve Hazar Denizi'ni kullanmasıyla ilgili sorularını yanıtladı.

İran ile Rusya'nın, Hazar Denizi'nin statüsü hakkında yapılan uluslararası toplantılarda, bu denizin askeri amaçlarla kullanılmasına hep karşı çıktığının hatırlatılması ve "Ne değişti ki bugün Suriye'ye kendi hedefleri doğrultusunda Hazar Denizi'nden füze fırlatan Rusya'ya İran sessiz kalıyor?" ve "Rusya'nın İran hava sahasını kullanması hakkında bir anlaşma var mı ve bu anlaşma ne zamana kadar geçerli?" sorularının yöneltilmesi üzerine Laricani, şunları kaydetti:

"Bir anlaşmaya ihtiyacımız yok. Biz Rusya'nın terörizm karşısındaki tavrını doğru kabul ediyoruz. Bazı bölge ülkelerinin terörizme karşı aldıkları vaziyeti düzeltmeleri gerektiğine inanıyoruz. Rusya'nın DAEŞ, Nusra veya diğer terörist gruplara karşı aldığı konumu, eğer Batı ülkeleri almış olsaydı bugün biz bu sorunlarla karşılaşmazdık. Biz onların (Rusya) yaptıklarını doğru kabul ediyoruz ve onlara yardım edeceğiz. Siyasi ve operasyonel alanda Rusya'yı destekliyoruz."

Rusya ve Türkiye'nin son günlerde birbirlerini DAEŞ'den petrol almakla suçladıklarının hatırlatılması ve "Eğer Rusya'nın iddiası doğruysa o halde Rusya, niçin DAEŞ'in gelir kaynağı olan petrol kuyularını bombalamıyor?" sorusunun yöneltilmesi üzerine Laricani, "Onu bilmiyorum. Belki gelecek devlet (Suriye devleti) için sorun olabilir. Rusya'nın Türkiye'yi itham ettiğini duymuştum ama Türkiye'nin bu konuda Rusya'ya yönelttiği iddiayı duymamıştım" dedi.