RUM MEDYASI YENİ KREDİ SENARYOLARININ YENİDEN CANLANDIĞI ŞEKLİNDE YORUMLADI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Sırbistan’da bulunan Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’la dün gece telefon görüşmesi yaptığı, görüşmede para finans alanında işbirliği de dâhil olmak üzere, ikili işbirliği konularının ele alındığı haber verildi.

Kremlin sarayından geç saatlerde yapılan açıklama ile duyurulan bu telefon görüşmesi, Rum basınında, Rusya’dan Güney Kıbrıs’a yeni kredi senaryolarının yeniden canlandığı yorumlarıyla aktarıldı.

Politis “Rublelerle De Kurtarmaya Doğru... Hristofyas-Putin Dün Yeniden Telefon Görüşmesi Yaptı” başlığıyla yansıttığı haberinde Rum Maliye Bakanı Vasos Şarlis ve Eurogroup’un da istediği gibi Rusya’nın Güney Kıbrıs’ı kurtarma paketine katılması ve Güney Kıbrıs’a yeni Rus kredisi senaryolarının yeniden canlandığını yazdı.

Gazeteye göre Putin-Hristofyas telefon görüşmesini, Rusya’nın Güney Kıbrıs’a yeni kredi verme yönünde hareketlenmesi olarak değerlendiren diplomatik kaynaklar, Güney Kıbrıs’ın, 2011’de aldığı 2,5 milyar Euro’luk kredinin geri ödeme vadesinin uzatılması talebinin yerine getirildiğini de düşünüyor.

Rum yönetiminin Putin-Hristofyas telefon görüşmesiyle ilgili açıklamasını bugün yapacağına da işaret eden gazete, Avrupalı ortaklarının, Güney Kıbrıs’ı kurtarma paketine Rusya’nın da özlü katılım göstermesi yönünde baskı yaptıklarını dün Rum Maliye Bakanı Vasos Şarlis’in de doğruladığını yazdı.

Habere göre Şarlis 17,5 milyar Euro’ya ulaşması beklenen kurtarma paketine Rusya’nın da katılımı konusunun Eurogroup düzeyinde görüşüldüğünü açıkladı; Güney Kıbrıs’ın Rusya’dan tek istediği şeyin, halen almış olduğu 2,5 milyar Euro’luk kredinin geri ödeme süresinin 2016’dan 2021’e uzatılması olduğunu söyledi.

Avrupalıların, Güney Kıbrıs’ı kurtarma paketine Rusya’nın da katılmasındaki ısrarlarının, memorandum aracılığıyla Güney Kıbrıs’taki Rus sermayesini ödeme endişesini gidermeyi amaçladığına işaret edilen haberde, Rusya’nın, Troyka’da, Rum borcunun sürdürülebilirliğinden kuşkulu olan IMF’nin yerini alabileceği değerlendirmeleri de yapıldığına dikkat çekildi.

Simerini “Moskova İle Kredilendirme Konusunda Direkt Hat” başlıklı haberinde Moskova’nın memorandum çerçevesinde Güney Kıbrıs’a kredi vermesi için Avrupa Komisyonu, Uluslararası Para Fonu ve Rusya arasında direkt iletişim hattı bulunduğunu yazdı.

Almanya başta olmak üzere diğer AB üyesi ülkelerin; Rum bankalarının yeniden sermayelendirilmesinden Güney’deki Rus sermayelerinin de yararlanacağı, bu nedenle Rusya’nın da katılması gerektiği görüşünde olduklarını hatırlatan gazete Moskova’nın ise memorandum ve kuralları temelinde olmak kaydıyla böyle bir şeye niyetli göründüğünü yazdı.

Gazete Vladimir Putin’in dün gece Dimitris Hristofyas’la telefon görüşmesi yaptığını ve Kremlin’den geç saatlerde yapılan açıklamada; gündemdeki ikili meselelerle ve para finans alanında işbirliği konularının ele alındığı belirttiğini kaydederken; Alithia haberi “Krediyi Konuştular... Vladimir Putin Belgrat’taki Dimitris Hristofyas’ı Telefonla Aradı, Rusya’nın Kıbrıs Memorandumuna Katılımını Görüştüler” başlığıyla yansıttı.

MEMORANDUMUN KADERİNİ BELİRLEYECEK ÜÇ AÇIK CEPHE

Aynı gazete “Kıbrıs Memorandumu... 3 Cephede Her Şey Açık” başlığıyla manşete çektiği haberinde memorandumla ilgili pek çok şeyi belirleyecek üç cephe bulunduğunu yazdı.

Gazete Eurogroup’un Rusya’yı yardım paketine dâhil etme yollarını araştırdığını, Rum yönetiminin Rusya’dan daha önce aldığı kredinin vadesini 5 yıl uzattırmaya çalıştığını, Pimco’nun da borcun sürdürülebilirliğini de belirleyecek olan Rum bankalarının sermaye ihtiyaçlarına ilişkin raporunu yarın Koordinasyon Komitesi’ne vereceğini hatırlattı. Haberde Koordinasyon Komitesi ile görüş birliği olmayacağı ortada olduğundan Pimco raporu için siyasi karar gerekebileceği vurgulandı. 

ALMANYA GÜNEY’İ KARA PARA AÇISINDAN MERCEK ALTINA ALIYOR

Fileleftheros “Kara Para Aklamaya Alman Mikroskobu” başlıklı haberinde Güney Kıbrıs’ın kara para aklama ve Güney’in ilgili mevzuatı tam olarak uygulama yükümlülüğü konusunda değerlendirilmesi meselesinin Eurogroup’ta iç karışıklık kaynağı haline geldiğini yazdı.

Habere göre Almanya ekseni Güney Kıbrıs’ın bağımsız uzmanlar tarafından değerlendirilmesini isterken Güney Kıbrıs buna sıcak bakmıyor ve değerlendirmenin AB kurumsal organları veya Troyka şemsiyesi altında gerçekleştirilmesini istiyor.