KANADA MERKEZ BANKASI, FORT MCMURRAY BÖLGESİNDE DEVAM EDEN ORMAN YANGINININ, ÜLKENİN GSYİH’SİNİ YÜZDE 1,25 OLUMSUZ ETKİLEYECEĞİNİ AÇIKLADI 

Ottawa/Fort Mcmurray, 26 Mayıs 16 : Kanada Merkez Bankası, Fort McMurray bölgesinde devam eden ve halen kontrol altına alınamayan orman yangınlarının, ülkenin gayri safi yurt içi hasılasını (GSYİH) olumsuz etkileyeceğini açıkladı.

Bankadan yapılan yazılı açıklamada, Fort McMurray bölgesinde halen devam eden orman yangınının, başta petrol üretimi olmak üzere neden olduğu zararlar yüzünden ülkenin GSYİH’sinin yüzde 1.25 olumsuz etkileneceği duyuruldu.

Bankanın açıklamasında bu olumsuzluğun nisandan hazirana kadar olan ikinci çeyrek verilerine yansıyacağına işaret edilirken "Bu durumun, üçüncü çeyrekte başlayacağını umduğumuz yeniden inşa ve üretim ile kapanmasını bekliyoruz’’ değerlendirmesi yapıldı.

Alberta eyaletinin Fort McMurray kentinin tamamen boşaltılmasına neden olan ve 1 Mayıs’ta başlayan yangın, kontrol altına alınmış değil. NASA’nın sağladığı görüntülere göre, Fort McMurray yangınının dumanları da Avrupa’ya kadar ulaştı.

300 MİLYON DOLAR YARDIM TOPLANDI

Orman yangını nedeniyle ülke genelinde başlatılan yardım kampanyalarında şu ana kadar 300 milyon doların üzerinde para toplandı. Kanada Kızılhaçı’ndan yapılan açıklamada, Fort McMurray mağdurları için kendilerine şu ana kadar 102 milyon dolar bağış yapıldığı ve bunun tarihlerindeki en yüksek bağış rakamı olduğu kaydedildi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Kızılhaç’a yapılacak yardımlarda, her 1 dolara 1 dolar da federal bütçeden ekleneceğini duyurmuştu.

Yangının ardından ticari uçuşlara kapatılan Fort McMurray Uluslararası Havaalanı ise 10 Haziran’da uçuşlara açılacak.

(AA/AK/GÜL)