KURTARILAN 687 KİŞİDEN 214'ÜNÜN HAMİLE OLDUĞU BELİRLENDİ

KURTARILANLAR, ASKERLERİN YAKLAŞTIĞINI ÖĞRENEN MİLİTANLARIN BAZI KADIN VE GENÇ KIZLARI TAŞLAYARAK ÖLDÜRDÜĞÜNÜ ANLATTI

Nijerya'da ordunun Boko Haram terör örgütünün kalesi Sambisa ormanından kurtardığı 687 kadın ve kız çocuğundan 214'ünün hamile olduğu bildirildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Fonu'nun Nijerya'daki çalışanlarından Babatunde Osotimehin, kurtarılanların hastanelerde kontrolden geçirildiğini açıkladı. Osotimehin, sağlık kontrolünden geçirilen kadın ve kız çocuklarından 214'ünün gebeliğin çeşitli evrelerinde olduğunu söyledi.

Rehin tutuldukları sürede cinsel, fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalan kadın ve kız çocuklarının büyük bir kısmında travma sonrası stres bozukluğu tespit edildiğine işaret eden Osotimehin, "Bu insanların acilen tedaviye ihtiyacı var. Bazılarının durumu o kadar ciddi ki bire bir psikolojik terapi görmeleri gerekiyor" dedi.

Osotimehin, Nüfus Fonu'nun Boko Haram'ın elinden kurtarılanların yeniden topluma kazandırılması için Nijerya hükümetiyle işbirliği yapacaklarını kaydetti.

Nijerya ordusu, ülkenin kuzeydoğusundaki Sambisa ormanına düzenlediği üç ayrı operasyonda 687 kadın ve kız çocuğunu kurtarmıştı. Kurtarılanlar arasında Boko Haram militanların geçen yıl Chibok'taki okuldan kaçırdığı kız öğrencilerin olup olmadığı henüz bilinmiyor.

"TAŞLAYARAK ÖLDÜRDÜLER"

Bu arada kurtarılanlar, askerlerin yaklaştığını öğrenen militanların kimi kadın ve genç kızları taşlayarak öldürdüğünü aktardı.

Kurtarılanlar, bazı kadınların askerlerle Boko Haram militanları arasında çıkan çatışma sırasında çapraz ateşte kalarak, bazılarının da askeri araçların altında ezilerek yaşamlarını yitirdiklerini belirtti.

Nijerya ordusu, kısa süre önce Adamawa, Borno ve Lobe eyaletlerinde Boko Haram militanlarının elindeki yerlerin kurtarıldığını açıklamıştı.

Adı yerel Hausa dilinde "Batılı tarzda eğitim yasaktır" anlamına gelen Boko Haram, yaklaşık 160 milyon nüfusuyla Afrika'nın en kalabalık ülkesi Nijerya'nın kuzeyinde 2002 yılında kuruldu. Örgütün, liderleri Muhammed Yusuf'un 2009'da gözaltındayken ölmesinin ardından başlattığı kitlesel şiddet eylemlerinde binlerce kişi yaşamını yitirdi, binlercesi de yerlerinden oldu.