DÜNYANIN BİRÇOK ÜLKESİNDEKİ RABİA PLATFORMU ÜYESİ SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ, GENÇLİK TEŞKİLATLARI VE ÖĞRENCİ DERNEKLERİ, MISIR'DAKİ DARBE İLE RABİA MEYDANI KATLİAMI VE SURİYE'DEKİ KİMYASAL SİLAH KATLİAMININ 100. GÜNÜNDE GLOBAL PROTESTO GÖSTERİLERİNE HAZIRLANIYOR

PLATFORM SÖZCÜSÜ DİLİPAK:  "İNSANLIK AYIBININ 100. GÜNÜNDE TÜM DÜNYA 'HAYIR' DİYECEK. SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI TARAFINDAN DARBE VE HER İKİ KATLİAM ETKİN BİR ŞEKİLDE PROTESTO EDİLECEK"

Dünyanın birçok ülkesindeki Rabia Platformu üyesi sivil toplum örgütleri, gençlik teşkilatları ve öğrenci dernekleri, Mısır'daki darbe ile Rabia Meydanı'nda yapılan sivil katliamı ve Suriye'deki kimyasal silah katliamının 100. gününde global protesto gösterilerine hazırlanıyor.

Mısır'da, 3 Temmuz 2013'te meydana gelen askeri darbenin 100. günü olan 11 Ekim 2013'te dünya ve Türkiye genelinde Rabia Platformu'na üye sivil toplum örgütleri, çeşitli etkinliklerle darbeleri protesto edecek. Mısır'da halkın iradesiyle seçilen Muhammed Mursi'nin darbeyle görevden uzaklaştırılmasını, sivil katliamları, tutuklamaları ve demokrasinin askıya alınmasını protesto edecek olan sivil örgütler, fotoğraf sergisinden dünya liderlerine mektup yazmaya, yürüyüşten gazete ilanına kadar bir dizi eylem planlıyor.

Platform üyeleri ayrıca bu eylemlerin benzerlerini, Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda, 14 Ağustos 2013'te askeri yönetim tarafından yapılan sivil katliamının 100. günü olan 22 Kasım'da yapacak.

Platform, son olarak, Esed yönetiminin Şam'ın Guta bölgesinde kimyasal silah kullanarak içlerinde yüzlerce çocuğun bulunduğu bin 300 kişinin öldürülmesinin 100. günü olan 29 Kasım 2013'te de çeşitli protesto gösterileri ve etkinlikler düzenleyecek.

Sivil toplum kuruluşları, gençlik teşkilatları, öğrenci dernekleri üç farklı günde de bu olayların kurbanlarını hatırlamak, anmak ve faillerini lanetlemek için kitlesel gösteriler gerçekleştirecek.

Etkinliklerin Malezya'dan Fas'a tüm İslam ülkelerinde ve Japonya'dan Amerika'ya kadar tüm dünyada gerçekleşmesi için yoğun bir çalışma yürütülüyor.

"RABİA NESLİ"

AA muhabirine çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulunan Rabia Platformu Sözcüsü, yazar Abdurrahman Dilipak, ekim ve kasım aylarında dünya genelinde protesto gösterileri düzenlemek için sivil toplum örgütlerinin hummalı bir çalışma içinde olduğunu söyledi. Dilipak, "Mısır'da bir darbe oldu ve bu darbe 11 Ekim'de 100. gününü dolduracak. Mısır'ın ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi hala hapiste, binlerce kişi cezaevinde ve öldürülen sivillerin hesabı sorulmadı. Biz tüm dünyada işte bu utancı hatırlatacağız" diye konuştu.

Suriye'nin başkenti Şam'ın Guta semtinde yaşanan kimyasal silah katliamının 100. gününde de çeşitli etkinlikler yapılacağını anımsatan Dilipak, şu bilgileri verdi:

"İnsanlık ayıbının 100. gününde tüm dünya 'hayır' diyecek. Sivil toplum kuruluşları tarafından darbe ve her iki katliam etkin şekilde protesto edilecek. Aynı zamanda bu günler için kapalı salon toplantıları, radyo, televizyon programları, gazetelerde röportaj ve dizi yazılar yayınlanacak.

Rabia Platformu'nun organize ettiği 'Rr4bia global networkla' bağlantılı olarak, 'R4bia' logosunun kopyalama sayısı 300 milyonu geçti. Network sivil toplum kuruluşları, medya, sanatçı ve gönüllülerin katılımı ile dünyanın en büyük vicdan hareketi olmaya aday. Bu hareket, gönüllüleriyle birlikte "Rabia neslini oluşturuyor."

"100. GÜN ETKİNLİKLERİ UNUTKANLIĞIMIZA KARŞI ALARM İŞLEVİ GÖRECEK"

Rabia Platformu Koordinatörü Cihangir İşbilir de İslam dünyasının Suriye ve Mısır şehitlerine vefa borcu olduğunu vurgulayarak, "Yapılanları unutur ve karşı tavır geliştirmezsek yenilerini yaşayacağız. İslam dünyasının çocuklarına karşı sorumluluklarımız var. 100. gün etkinlikleri unutkanlığımıza karşı alarm işlevi görecek. Bu günleri uyanmaya, kenetlenmeye, güçlenmeye vesile kılmak zorundayız. Rabia Platformu bu konuda yapılacak tüm etkinlikleri destekleyip, dünyaya üç dilde yayın yapacak. İslam dünyasını Rabia Platformu'na katılmaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

RABİA PLATFORMU NEDİR?

Mısır'da darbe sonrası yaşanan katliama tepki olarak tüm dünyaya yayılan "R4BIA işareti", Rabia Platformu adıyla uluslararası bir platforma dönüşmüştü.

İstanbul'da 16 Eylül'de kuruluşu kamuoyuna duyurulan platform, "www.r4biaplatform.com" sitesinden Türkçe, Arapça ve İngilizce üç dilde yayın yapıyor.

Platforma, Türkiye'den ve farklı ülkelerden yüzlerce dernek, vakıf, birlik, konfederasyon, dergi, internet sitesi ve medya kuruluşu destek veriyor.