BM BARIŞ GÜCÜNÜ HEDEF ALAN SALDIRIDA BİR KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Mali'de BM Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu'nu (MINUSMA) hedef alan saldırıda bir kişi öldü.

MINUSMA'nın yazılı açıklamasında, ülkenin kuzeyindeki Gao kenti yakınında barış gücüne ait konvoya düzenlenen saldırıda bir kamyon şoförünün yaşamını yitirdiği belirtildi.

MINUSMA Başkanı Mongi Hamdi, sivillerin hayatını tehlikeyi atan saldırıyı kınayarak güvenlik önlemlerini arttıracaklarını ifade etti.

Mali güçlerinin de güvenlik önlemlerini arttırması gerektiğini söyleyen Hamdi, saldırıyı düzenleyenlerin bir an önce yakalanıp yargılanmasının önemli olduğunu vurguladı.

Gao'da barış gücü kampının girişinde geçen hafta bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 3 sivil ölmüş, 9'u asker 16 kişi yaralanmıştı.

MNLA'YA BAĞLI 29 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Öte yandan güvenlik kaynakları, ülkenin kuzeyinde etkili olan silahlı Azavad Kurtuluş Hareketi'ne (MNLA) bağlı, ikisi kadın 29 kişinin Mali güçlerince gözaltına alındığını bildirdi.

Kaynaklar, terörle mücadele operasyonu kapsamında gözaltına alınan bu kişilerin hükümet ve kuzeydeki silahlı gruplar arasındaki barış görüşmelerini sabote etmek amacıyla haftalardır Gao kentinde eğitim gördüğünü belirtti.

Mali'nin kuzeyi, Ocak 2012'de ordu ve Tuareg isyancıları arasında çıkan çatışmalardan sonra radikal gruplar tarafından işgal edilmişti. Çatışmalar yüzbinlerce kişinin ayaklanmasına neden olmuş, hükümet, Fransa'dan askeri yardım istemişti.

Hükümet, Cezayir ve uluslararası toplumun desteğiyle Temmuz 2014'te başlattığı müzakerelerden sonra 1 Mart'ta 6 silahlı grupla anlaşmaya varmıştı.

Ülkenin kuzeyindeki en etkili silahlı gruplardan Azavad Kurtuluş Hareketi'nin bağlı olduğu Azavad Hareketleri Koordinasyonu ise anlaşmayı reddetmişti.

Azavad Hareketleri Koordinasyonu, geçen ay anlaşmanın mevcut halini reddettiklerini, anlaşmada somut güvenceler sunan değişiklikler yapılması gerektiğini belirterek Azavad bölgesinin bağımsızlığının ilan edilmesiyle ülkenin kuzeyinde bulunan Timbuktu, Gao ve Kidal bölgelerinin birleşmesini ve yeni bölgenin de siyasi statüye sahip olmasını istemişti.

Mali Devlet Başkanı İbrahim Bubacar Keita, geçen hafta Cezayir'in arabuluculuğunda yapılan müzakerelerden sonra barış anlaşmasının Mali'nin başkenti Bamako'da 15 Mayıs'ta imzalanmasına karar verildiğini belirtmişti.