MAKEDONYA'DA ARNAVUTLAR'IN BAŞLATTIĞI PROTESTOLARDA GÖZALTINA ALINAN ALTI KİŞİ ÜÇER YIL HAPSE MAHKUM OLDU

MAHKEME AYRICA, PROTESTOLAR SIRASINDA OLUŞAN 26 BİN AVROLUK ZARARIN DA SÖZ KONUSU ALTI KİŞİ TARAFINDAN ÖDENMESİNE KARAR VERDİ

 Makedonya'da iki yıl önce beş Makedon genci öldürdükleri gerekçesiyle, altı Aranvut kökenli vatandaşa müebbet hapis cezası verilmesi sonrasında ülkedeki Arnavutlar'ın başlattığı protestolarda gözaltına alınan sekiz kişiden altısı tutuklandı.

Üsküp 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, ''suç işleyen grupta yer almak'' suçundan altı kişi hakkında üçer yıl hapis cezası verirken, aynı davada yargılanan iki kişi ise beraat etti.

Öte yandan mahkeme ayrıca, protestolar sırasında oluşan 26 bin avroluk zararın da söz konusu bu kişiler tarafından ödenmesine karar verdi.

Makedonya'da günlerdir süren protestolarda, çok sayıda polis yaralanırken, kararı veren mahkeme binası da taşlanmıştı.

Protestoların sürmesi bekleniyor.

OLAY

Makedonya'nın başkenti Üsküp yakınlarındaki Smiljkovski Gölü'nde, 12 Nisan 2012 tarihinde Kire Triçkovski, FilipSlavkovski, TsvetancoAtskovski, AleksandarNakevski ve BorçeStefanovski isimli Makedon gençler otomatik silahla öldürülmüştü.

Mahkeme, ''Monstrum'' olarak bilinen davada, kısa süre önce Arnavut kökenli Alil Demiri, Afrimİsmailovik, Agimİsmailovik, Feyzi Aziri, Haki Aziri ve Sami Luta'yı ''terör eylemi suçundan'' müebbet hapse mahkum etti. Mahkeme ayrıca, sanıklardan Seydi Rami'nin beraatına karar verdi.

Kararın ardından başkent Üsküp'te başlayan protestolar, Arnavut nüfusun yoğun olarak yaşadığı Kalkandelen, Gostivar ve Ustruga şehirlerine de yayılmıştı.