Libya'nın doğusundaki silahlı birliklerin çatı oluşumu Derne ve Çevresi Mücahitleri Şura Konseyi ile terör örgütü DAEŞ arasında çıkan çatışmalarda Şura Konseyi'nden 11 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Derne ve Çevresi Mücahitleri Şura Konseyi kaynakları, terör örgütü DAEŞ'in kontrolündeki bölgeleri geri almak için önceki gün "Nehrevan" adı altında başlattıkları operasyonda DAEŞ ile çatışmaların sürdüğünü açıkladı.

Alınan bilgiye göre konseyin, dün 6, bugün ise 5 üyesini kaybettiği belirtildi. DAEŞ'in verdiği kayıplara ilişkin ise bilgi verilmedi.

Libya ordusuyla mücadele etmek için 12 Aralık 2014'te kurulan Derne ve Çevresi Mücahitleri Şura Konseyi, Haziran'da DAEŞ'e karşı savaş açtığını ilan etmişti.

Muammer Kaddafi rejimine karşı, 17 Şubat 2011'de yapılan devrimin ardından istikrarın sağlanamadığı Libya'da, Mayıs 2014'te emekli General Halife Hafter'in Zintan merkezli milis gruplarla başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata'daki devrimci gruplarla ortak hareket eden Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmiş ancak bu ülkeyi iç savaşa sürüklemişti.

Olayların ardından bazı milletvekillerinin "Temsilciler Meclisi" adı altında Tobruk kentinde çalışmalara başlamasıyla iki meclisin faaliyete geçtiği ülkede, Milli Genel Kongre ve Trablus hükümetinin desteklediği Fecr-i Libya ile Temsilciler Meclisi'nin destek verdiği Hafter'e bağlı "Onur Operasyonu Koalisyonu" arasındaki çatışmalar sürüyor.

YEMEN'DEKİ OLAYLAR: 13 KİŞİ ÖLDÜ

Bu arada Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait uçakların, Yemen'in Ma'rib kentinde Husi Ensarullah hareketine ait hedeflere düzenlediği hava saldırılarında 13 kişinin öldüğü bildirildi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, koalisyon uçakları Ma'rib kentinin güneyindeki El-Fav bölgesinde Husilere ait hedeflere 7 hava saldırısı düzenledi. Olayda 8 Husi militanı hayatını kaybetti. Ma'rib'in El-Cufeyne bölgesinde Husilere ait bir tankın hedef alındığı diğer saldırıda ise 5 kişi öldü.

Öte yandan Husiler'in, Sana'nın kuzeyindeki Erhab ilçesinde bir aşiret liderini, "teslim olmayı reddettiği" gerekçesiyle öldürdüğü belirtildi.

IRAK'TA 52 ÇOCUK AŞIRI SICAKTAN ÖLDÜ

Öte yandan Irak'ta çatışmalardan dolayı evlerini terk eden ailelerin çocuklarından 52'sinin ülkedeki şiddetli hava sıcaklığı sebebiyle hayatını kaybettiği bildirildi.

Irak parlamentosundaki Göçmenler Komitesi üyesi Hanin Kaddu, Irak'ta aşırı sıcaklardan dolayı geçen hafta göçmen çocuklarından 52'sinin öldüğünü belirtti.

Ellerinde 52 çocuğun sıcaktan öldüğünü gösteren istatistikler olduğunu ifade eden Kaddu, yerel yönetimler ve federal hükümeti yerinden edilmiş ailelere elektrik ve temiz içme suyu sağlamak için çaba sarf etmeye davet etti.

Parlementodaki Göçmen ve Yerinden edilmişler Komitesi, hükümeti yerinden edilmiş kişiler için bütün imkanlarını seferber etme çağrısı yaptı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) geçtiğimiz temmuz ayında yayınlanan raporuna göre, Irak'ta 4 milyon insan ülkedeki çatışmalar sebebiyle evlerini terk etmek zorunda kaldı.