IRAK CUMHURBAŞKANI MASUM, KUZEY IRAK'TAKİ SİYASİ KRİZİN TARAFLARINA MÜZAKERE MASASINA OTURMALARI ÇAĞRISINDA BULUNDU

MASUM:  "HERKESİN ÜZERİNE DÜŞEN GÖREV, KUZEY IRAK'I SİYASİ ÇATIŞMA VE HESAPLAŞMA SAHASINA DÖNÜŞTÜRMEYE YÖNELİK HERHANGİ BİR GİRİŞİMİ BAŞARISIZ KILMAK İÇİN BÜYÜK ÇABA SARF ETMEKTİR"

"KUZEY IRAK, İKİ BELİRGİN KRİZLE KARŞI KARŞIYA. BİRİ KUZEY IRAK'IN BAŞKANLIĞI İLE İLGİLİ SİYASİ KRİZ, DİĞERİ DE AYNI ANDA HEM HÜKÜMETE HEM DE VATANDAŞLARA YÖNELİK EKONOMİK KRİZ"

Cumhurbaşkanı Masum, Kürt halkına ve Kürt partilere gönderdiği mektupta, Süleymaniye'nin Kaladize ilçesinde meydana gelen olayların tehlike çanlarının çalmasına neden olduğunu belirterek, barışçıl yoldan ayrılmadıkça ve şiddete yönelmediği sürece anayasa ile yasaların barışçıl gösteri hakkını koruma altına aldığını belirtti.

Devlet kurumları, kamu malları ve parti merkezlerine saldırma ve buralara el koymanın medeniyet dışı ve demokratik örflere aykırı olduğunu kaydeden Masum, "Kuzey Irak, iki belirgin krizle karşı karşıya. Biri Kuzey Irak'ın başkanlığı ile ilgili siyasi kriz, diğeri de aynı anda hem hükümete hem de vatandaşlara yönelik ekonomik kriz. Bunların yanı sıra bir de Kuzey Irak ve Irak'ı direkt tehdit eden terör örgütü DAEŞ tehlikesi var" ifadesini kullandı.

Masum, ülkenin içinde bulunduğu bu hassas dönemde Kuzey Irak'ın korunması ve güvenliğinin sağlanması amacıyla ekonomik ve siyesi krizi çözmek ve terör örgütü DAEŞ'e ve onun tehlikelerine karşı koymaya yönelmek için yoğun çaba sarf etmenin zorunlu olduğunu belirterek, "Herkesin üzerine düşen görev, Kuzey Irak'ı siyasi çatışma ve hesaplaşma sahasına dönüştürmeye yönelik herhangi bir girişimi başarısız kılmak için büyük çaba sarf etmektir" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Masum, mektubunun sonunda, krizden çıkmak için Kuzey Irak'taki siyasilere müzakere masasına oturma çağrısı yaptı.

Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) kontrolündeki Süleymaniye ili ve ilçelerinde maaş sorunu ve başkanlık krizini protesto amacıyla 8 Ekim'de başlayan gösterilerde 5 kişi ölmüş, 200'den fazla kişi yaralanmıştı.

Cuma günü de Süleymaniye'nin Kaladize ilçesindeki gösterilerde 3 kişi hayatını kaybetmiş, polis ve göstericilerden bazıları yaralanmıştı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin lideri olduğu Kürdistan Demokrat Parti'den (KDP) cumartesi günü yapılan açıklamada, şiddete başvurulan gösterilerin sorumlusu olarak Goran Hareketi ve lideri Noşirvan Mustafa gösterilmişti. Goran Hareketi'nden ise pazar günü açıklama yapılarak iddialar reddedilmişti.